Eerste Turkse straaljager gereed in 2023

9
1829

De Turkse defensie-industrie is bijna klaar met het ontwerp voor de eerste straaljager die geheel in eigen land geproduceerd gaat worden. Ruim vijftig procent van het wapentuig in Turkije wordt inmiddels zelf geproduceerd en het doel is om dit nog verder uit te breiden.

Het doel is het magische jaar 2023, in dit jaar wordt het 100-jarig jubileum gevierd dat de Turkse republiek gesticht werd door Mustafa Kemal Atatürk. De overheid is zich al langer aan het voorbereiden op 2023 met de bouw van kerncentrales en andere grote infrastructurele ontwikkelingen.

De straaljager zal geheel in Turkije worden gebouwd en voorzien zijn van een dubbele motor waardoor het toestel langdurig in de lucht kan blijven, ook zal hij niet zichtbaar zijn voor radarsystemen door een geavanceerd systeem dat werkt met het element BOOR. De BOOR-reserves van Turkije bedragen tot zo’n 72% van de wereldwijde reserve totaal. Het nieuwe toestel moet de vervanger gaan worden van de populaire F-16.

Drie projecten rond het nieuwe wapensysteem worden deze week bekeken door het Turkse Ministerie van Defensie.

9 REACTIES

 1. Turkije heeft ambitieuze plannen om de defensie-industrie en de lucht- en ruimtevaartindustrie te ontwikkelen. Het land wil internationaal concurrerend worden op industrieel gebied.

  Ankara is de spil van de defensie- en lucht- en ruimtevaartindustrie; 60 tot 70 procent van de Turkse bedrijven in deze branche is in deze stad gevestigd. De regering investeert hier 6 miljard US dollar in een nieuwe ‘Turkish Defence and Aerospace D&A Specialty Zone’.

  Turkije heeft een aantal technologische ontwikkelingsparken (technology development zones, TDZ) in Turkije met focus op defensie en luchtvaart. De overheid stimuleert de clustering van bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties die innovatieve producten ontwikkelen en in de markt zetten. Bedrijven en instanties krijgen daarbij een tegemoetkoming in de kosten door middel van gunstige belastingmaatregelen (incentives). Er zijn 3 defence and aerospace-clusters in Ankara, Eskisehir en Izmir.

  Naast de investering in het technopark in Ankara, wijst de overheid nog eens 2 miljard US dollar aan investeringen toe aan het Istanbul Technopark. Ook hier de focus op defensie en lucht- en ruimtevaart.
  Een andere opvallende investering is die van het toonaangevende defensiebedrijf Aselsan. Dit bedrijf investeert een bedrag van ongeveer 100 miljoen US dollar in een radar ontwerp- en productiecentrum in Ankara.

 2. Ben benieuwd wat “vriend” amerika daarvan vindt mocht het echt zover komen?

  Het zou toch zomaar niet kunnen zijn dat amerika hun jsf en f16´s niet meer kwijt kunnen 🙄

 3. De JSF is bedoeld als Lucht-Grond toestel als vervanger voor de F16.

  De Turkse variant gaat een Lucht-Lucht toestel worden.

  Momenteel produceert Turkije 54% van de gebruikte defensiematerieel zelf. Wat vóór 2002 nog niet eens 10% was. En dit percentage zal alleen maar groter worden. (zie mijn eerdere bericht). Daarnaast is de export van defensiematerieel dit jaar de 1.2 miljard dollar gepasseerd in 2012. Schijntje natuurlijk, maar ze zijn begonnen met niets.

  Dus wat amerika ervan vindt, daar trekt de huidige regering zich niets van aan. Zeker niet omdat ze weigerden gewenste materieel te verkopen aan Turkije, zoals raketafweersystemen en lange-afstandsrakketen. Dat heeft ertoe geleid dat Turkije deze zelf gaat ontwikkelen.

 4. De regering gaat dus eerdaags aan arrogantie ten onder.
  De huidige regering is met hulp van amerikanen, inlichtingsdiensten(CIA) en zo, aan de macht gekomen en door steun van miljarden dollars daar zolang gebleven.
  Als de amerikanen echt gaan merken dat ze “last”beginnen te krijgen van de opstelling van Turkije dan gaat er echt wel een ommekeer komen.

  Ik zie allerlei scenarios al opdoemen:
  “Turkije heeft massavernietigingswapens”
  “Turkije laat NAVO in de steek
  “Turkije, stiekeme, bondgenoot Iran ? ”

  snap je wat ik bedoel ?

 5. Die americanen kunnen Turkije niets doen. Kijk ik heb het over Turken niet over irak of libie of nederland ik hoop dat je het begrepen hebt. Het enege wat ze kunnen doen is vermoorden van het personeel van onze wapenindusrie, wat ze eerder al gedaan hebben. Niets kan Turkije meer tegen houden want wij zijn op weg naar groot Turkije en dat heet TURAN.

 6. Ik moet toegeven dat ik jaloers ben op Turkije. Had Nederland maar zo een gewelde premier. De groei die Turkije in 10 jaar heeft gemaakt is beter dan wat wij deden in 50 jaar…

 7. @Ottoman,

  de amerikanen kunnen turkije ten allen tijden iets doen.
  Als er 1 land is in de wereld die iets zal doen dan is het amerika wel, of ze winnen is tweede.
  Denk dat dit een va nde weinige keren is dat het terecht is mocht het zover komen dat er ingegrepen gaat worden, heb namelijk nog steeds de hoop dat het intern opgelost wordt in turkije.
  Met uitspraken als groot-turkije en turan bewijs je wel welke kant het op zou moeten gaan…..ooit was er iemand met een idee van een derde rijk !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!