Home Nieuws Eerste Turkse elektrische bus klaar voor gebruik

Eerste Turkse elektrische bus klaar voor gebruik

4
538

De Turkse busfabrikant Otokar is helemaal klaar voor de ingebruikname en massaproductie van zijn eerste elektrische bus, de Doruk Electra. Na ruim zes maanden testen is het dan eindelijk zover, de bus is klaar om geleverd te worden aan geïnteresseerde gemeenten in het hele land. 

De bus rijdt bijna 300 kilometer onafgebroken geheel op elektriciteit en is getest in de grootste stad van Europa, Istanbul. Nu hij helemaal klaar is verwacht het bedrijf dan ook om de bus op lijnen in te gaan zetten door het hele land.

Het voertuig heeft geen emissies en kan zes tot acht uur aan een stuk doorrijden, wel heeft het last van zware verkeersomstandigheden en dan neemt het bereik ook af naar 170 kilometer. Het voordeel is wel dat de bus bij zijn haltes tussendoor weer opgeladen kan worden en hierdoor langer aan een stuk door gebruikt kan worden.

4 REACTIES

 1. dit zijn geen stadsbussen… deze rijden van steden naar steden en af en toe stoppen ze ergen om te rusten en te eten en dat duurt ongeveer 3 kwartier

 2. @Hayret,

  een beetje afstand van de grotere steden onderling in Turkije is al snel 300km.
  Istanbul -Çanakkale (350)
  Istanbul – Izmir (600+)
  Istanbul – Ankara (600+)
  Dit zijn normale routes die bussen met fossiele brandstof soms meerdere keren op een dag afleggen.
  Heb ooit begrepen dat 1 bus per jaar zomaar 1 miljoen kilometers kan maken zo.
  Zo`n electrische bus zou dus 300 redden als er niks tegenzit, als je Istanbul -Çanakkale neemt kom je al heel wat heuvels tegen en zou die 300 makkelijk snel naar de 170 gaan wat dus inhoudt dat er zeker eenmaal maar zeer waarschijnlijk ook tweemaal de bus aan het stopcontact moet .
  Denk niet dat de reizigers daar op zitten te wachten.

  Voor normaal stadsvervoer zou zo`n bus veel beter zijn.Daar worden ook wel veel kilometers gemaakt in de wijken onderling maar er is meer kans om het logistiek zo te maken dat de bussen regelmatiger even aan het stroom kunnen.
  In een metropool als Istanbul lijkt me zo`n electrische bus een geweldige oplossing.
  Nooit meer zoveel van die smog in vooral Juli-Augustus-September.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.