login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Eerste gastarbeider Geldrop terug naar Turkije

post thumbnail

Osman Nuri Pehlivan (75), geboren in Turkije, kwam in 1966 als een van de eerste gastarbeiders aan in Nederland om te gaan werken bij textielfabriek Tweka in Geldrop.

Na 45 jaar keert hij met zijn vrouw Mecbure terug naar Trabzon, in het noordoosten van Turkije. Pehlivan was als eerste gastarbeider een bezienswaardigheid en werd later een spil in de Turkse gemeenschap.

Hij zat in de ouderraad van de Turkse school in Eindhoven, richtte met een Geldropse wethouder het eerste ontmoetingscentrum voor buitenlanders op en had nog een primeur: als eerste in Geldrop liet hij zijn gezin overkomen, in 1971. Zijn drie dochters waren de eerste Turkse meisjes op de Margaretha Sinclairschool.

Zondag 20 maart vertrekt hij voorgoed richting geboortegrond. “Ik wil iedereen hier bedanken. Mijn gevoel is dubbel, ik heb veel aan Nederland te danken, maar ik ga ook graag terug naar Turkije.”

Bron: http://www.ed.nl

Tags bij dit bericht:

Er zijn 5 reacties

Leuk om te lezen ook! Mijn pa is in 1965 naar Nederland gekomen, ook uit Trabzon. Straks is vragen of die naam hem bekend voor komt :D

Wiert van der Veen

Wat een mooi bericht. Ik reed tussen 1975 en 1980 voor Wassing Internationaal Transport te Tilburg en kwam bijna elke week bij Tweka In Geldrop voor het laden en lossen van containers met bad- en sportkleding (ik meen dat het naar Sousse ging in Tunesië). Ik weet niet of osman toen ook betrokken was bij het laden en lossen van de containers, maar mogelijk hebben we wel samengewerkt. Ik wens Osman en zijn familie ‘wel thuis’in Turkiye en heel misschien hoor ik nog eens of het ‘matched’.
Güle,güle,

Wiert

Zubeyde Akdas

Mooi verhaal!!

osman nuri pehlivan is mijn opa. Ik ben zelf in Nederland geboren en opgegroeid. sinds 3 jaar woon ik in Trabzon. ik heb helemaal geen spijt omdat ik nu hier woon. wat is er nu mooier dan je eige vaderland :) en vooral Trabzon…

Jetty Scholten

Lieve meneer Nuri en mevrouw Mecbure,

Graag wens ik u heel veel geluk (mutlu) bij u terugkeer naar Trabzon.
Insj’ Allah zal het u en de familie goed bevallen daar in uw laatste levesfase!
U vedient het!

Met tranen in mijn ogen las ik het bericht over uw emigratie.

Ik ken u niet. Maar ik ken zo velen als u. In de zeventiger jaren zag ik u op straat en thuis.

Ik bezocht u thuis , omdat ik maatschappelijk werkster was en gestuurd werd om u bij te staan.
Ik voelde me met u verwant. . Ik leerde zelfs een beetje Turks en ging uw land bezoeken en er rondreizen.
In 1979 en ik was meteen verliefd op het land en de mensen.

Inmiddels woont mijn zus en haar gezin in Tokat en is de band met Turkije nog sterker geworden,

Graag kom ik ook nog naar Samsun en Trabzon. In Samsun woont familie van mijn zwager. Het is er volgens de plaatjes en de verhalen heel mooi.

Veel geluk en gezondheid gewenst, :turk: :ned:

Jetty Scholten

Plaats Reactie

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)