Home Nieuws Een UNESCO monument dat op instorten staat

Een UNESCO monument dat op instorten staat

2
309

Ernstig aangetast door een reeks van verkeerd toegepaste restauratie-technieken, staat de 755 jaar oude Divrigi Ulu moskee in de Centraal-Anatolische provincie Sivas nu op instorten.

De moskee staat op de World Heritage Site list van UNESCO, wat de kans voor de moskee om gered te worden iets groter maakt. Ook de Technische Universiteit van Istanbul en het ministerie van Cultuur en Toerisme willen proberen om de moskee overeind te houden. “We werken dag en nacht om een nieuw restauratie project op te zetten”, zei Ertuğrul Günay, minister van Cultuur en Toerisme.

Professor Semavi Eyice, die wetenschappelijk onderzoek verricht op de moskee, zegt dat het gebouw het meest opmerkelijke voorbeeld is van de Anatolische kunstgeschiedenis. “Het had niet verwaarloosd moeten worden. De restauratie werd toevertrouwd aan de aannemers, zonder het toezicht van deskundigen. Het oorspronkelijk met aarde bedekte dak werd bedekt met beton. Het betonnen dak verstoorde de statische structuur van het gebouw en duwde het de grond in. Het aarden dak had de moskee al meer dan 500 jaar overeind gehouden en het was niet nodig geweest het dak nog verder te ondersteunen. De moskee werd aanzienlijk beschadigd, omdat de aannemers moderne technieken wilden gebruiken in plaats van oude methoden.”

Minister Günay zei dat de renovaties uitgevoerd waren omdat er een vochtigheidsprobleem was. “De uitvoerders hadden een drainagesysteem aangebracht door twee meter ruimte te creëren. Dit heeft de luchtvochtigheid in de moskee echter alleen maar verhoogd. In 2003 werd er ongeveer 2,5 miljoen Turkse Lira overgemaakt voor onderhoud aan de moskee, maar dit geld werd nooit gebruikt. Toen ik dit hoorde in 2008 heb ik nog eens 12,5 miljoen lira vrijgesteld” zei hij.

Moskee met overgewicht

De renovatie werkzaamheden van 1971 hebben voornamelijk de grote schade aan de structuur veroorzaakt, volgens deskundigen. Er werd veel te veel van de vervallen moskee opgevuld met beton en lood. Door dit overgewicht ontstonden er nog meer barsten en breuken in het gebouw.
Nu is het afwachten of de moskee op tijd gerenoveerd zal kunnen worden voordat hij onder de zwaartekracht bezwijkt.

Sivas Divrigi Ulu Cami
Sivas Divrigi Ulu Cami

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.