login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Een historische stap voor de oliemarkt

post thumbnail

Shale gas, dat de VS, ’s werelds grootste importeurs, tot exporteurs heeft gemaakt, zou een nieuwe bron van hoop zijn voor Turkije. TPAO heeft er namelijk drie verschillende regio’s gevonden met aanzienlijke schaliegas-benzine reserves.

De baanbrekende schaliegas methode, die de Verenigde Staten heeft veranderd van importeurs in exporteurs, overtreft Rusland op het gebied van productie, en is nu een nieuwe bron van hoop voor Turkije. De door de staat gerunde Turkse Petroleum Corporatie (TPAO) heeft onlangs laten weten dat er schaliegas bekkens zijn gevonden in de gebieden rond Diyarbakır, Erzurum en Trakya. De bekkens hebben een capaciteit om tot 20 biljoen kubieke meter aardgas of 500 miljard vaten te bevatten.

TPAO ambtenaren zeggen, dat door de toepassing van de nieuwe globale methode van gas en aardolie winning in Turkije, dit zou kunnen leiden tot het vinden van grote gas-en oliereserves. Hoewel de verwachte hoeveelheid die men denkt te vinden, Turkije om zou vormen tot een olie-en gas exporteur, bekijken de ambtenaren de kwestie nog met de nodige voorzichtigheid. Zij stellen dat het ware beeld duidelijk zal worden door boringen, maar dat de indicatoren zeker wijzen op een groot potentieel.

Grote vraag

Ambtenaren worden om de paar dagen wel door een buitenlandse onderneming benaderd met aanbiedingen om samen te werken in een aantal van deze regio’s. Volgens de gesloten overeenkomst met Shell, zal Shell alle kosten die gemoeid zijn met het boren op zich nemen in deze regio’s, TPAO wordt eigenaar van 70 procent van de hoeveelheid gevonden aardolie.

Shell keert terug na 20 jaar

Na het verlaten van Turkije 20 jaar geleden, is Shell nu weer teruggekomen naar Turkije, niet alleen voor hun verkennende inspanningen in de Middellandse Zee, maar ook voor de leisteen rotsformaties waar de schaliegas methode zal worden uitgevoerd. Ambtenaren verklaarden;

De hoeveelheid werd berekend op basis van volume. De eerste werkzaamheden beginnen in juni. We zouden hiermee weleens belangrijke reserves kunnen openen. Het feit dat Shell snel met de uitvoering wil gaan beginnen is een positieve ontwikkeling.

TPAO gaat door met verkenning Zwarte Zee

Ondanks het feit dat er al een begin is gemaakt met het boren in de Middellandse Zee; blijft TPAO ook door gaan met het boren naar gas en olie in de Zwarte Zee. Volgens TPAO ambtenaren, zijn ze nu bezig met een gebied van 5,000 meter bij İğneada, Tekirdag.

Dit is een herschreven vertaling van een artikel van Sabah.

Er zijn 7 reacties

Ali Türkay

akpkk hukumeti onlarida satmasa bari….

Yusuf Kumcu

Ali, je commentaar is niet grappig, pkk snap ik maar waarom AKP? die andere partijen zijn allemaal vuile mensen die niks om volk gaf…jij moet dankbaar zijn dat Turkije nu een stukken vrediger is geworden vergeleken met 10 jaar geleden…

Semih

Beste Yusuf Kumcu,

AKP gaf en geeft erg veel om mensen. Journalisten die worden opgesloten en dan al die rechtszaken tegenhouden van mensen die jaren geleden geld gaven aan die “islamitische” ‘helal’ beleggers, want het toch de AKP vriendjes en die moeten beschermd worden.

Ali heeft gelijk, AKP verkoopt alles en denkt echt dat alles wat goed is door hun komt. Droom verder, ik ken al die mensen wel die zichzelf zo’n goede moslim vinden. Als het op geld aankomt, schuiven ze geloof opzij.

Ersin

Ah, Amerikaan en Isrealis steunen daarom al die jaren PKK>

Antonetta Coban

Jullie zitten wel lekker vast in je haatpatroontje…geniet er maar van….

Net als de vorige respondente, verbaas (en erger) ik me aan commentaar dat zo weinig gerelateerd is aan de inhoud van het artikel.

@Maria,

de commentaren hebben wel degelijk met het artikel te maken aangezien er eigenlijk alleen maar positief bedoeld nieuws staat wat niet goed uitgewerkt is wat een vast AKP patroon is.

In het artikel staan ook een aantal punten die niet kloppen;
Schaliegas-voorraad is bijna niet te schatten of meten, er is o.a. gebleken dat de zgn. voorraad van de VS 80% lager is als dat er “gemeten” is.
Dan heb je nog de omstreden manier van winning die zeer slecht voor het milieu is door de chemicalien die er gebruikt worden.
Voor Turkije zit er extra gevaar in , de plaats waar men wil gaan boren Igneada Tekirdağ ligt dichtbij de plek waar de grote aardbeving een paar jaar geleden was en kan zomaar voor een nieuwe zorgen.

Plaats Reactie

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of Abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)