Economie Turkije tweede kwartaal weer sterk gegroeid

21
716
Istanbul stad
Istanbul stad

De Turkse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar hard doorgegroeid. De groei kwam uit op 8,8 procent. Economen hadden een groei van 6,4 procent verwacht.

Turkije lijkt nog nauwelijks last te hebben van serieuze groeivertraging, hoewel de economie wel langzamer groeide dan in het eerste kwartaal. Toen werd nog een plus van 11,6 procent genoteerd.

21 REACTIES

  1. Ha, Geert Wilders wilde Turkiye onder geen beding in de EU hebben. Intusen lijkt het er steeds meer op dat Turkiye niet eens meer trek heeft om het half failliete EU mee op sleeptouw te nemen.

    En over tien jaar wordt er aangebeld in een bungalow in Istanbul en staat een broodmagere Geert Wilders aan de poort, bedelend om een boterham en een bed…..

  2. Ja wiert en weet je wat er dan gebeurt met Wilders. De mensen hier in turkije geven deze man dan gewoon eten en mogelijk ook nog werk.
    Dat is turkije.
    Helal olsun turkler ve Turkiye

  3. Nou dat zijn nou cijfers waar je trots op mag zijn, ondanks diverse kritiek dat premier Erdogan geen goede leider zou zijn en de Sheria wil invoeren.

    Als de bevolking van Turkije (de andere 50% van de stemmers) dit ook nou eens inzien, dan waren de cijfers nog hoger.

  4. Simon, als je naar de Scandinavische landen gaat is accijns op alcohol en tabak nog hoog. Kijk als ik drink betaal ik toch wel 🙂 Daar zeur ik niet over, als het maar terug komt naar de belasting betaler, ipv naar Griekenland 😉 Türkiye komt eraan!

  5. Sinds de AKP twee van haar eigen personen heeft neergezet komen er heel andere statistieken bij TurkStat vandaan dan daarvoor.Overigens twijvelen veel Turkse economen over de betrouwbaarheid van deze berichten. Hoop dat Turkije niet Griekenland achterna gaat. In ieder geval, we zien al dit positiefs niet hier in Istanboel.

  6. Hans, om die groei te zien moet je inderdaad echt Istanbul uit, ga eens naar Gaziantep, Konya, Trabzon of Batumi (in Georgië) bijvoorbeeld. Misschien snap je dan waar die groei vandaan komt… Het economische wonder van Turkije is het economisch wonder van Oost-Turkije! De grenzen zijn geopend en ook veel kleine handelaars gaan dagelijks de grens over naar de omringende landen. Het onderontwikelde oosten is in bloei, flats en fabrieken schieten als paddestoelen uit de grond, de snelwegen zijn beter dan in Europa en staan langs de grenzen met Syrie, Irak, Iran en Georgië voor kilometers vast met vrachtwagens. Turkse handelaars (en dat kan echt iedereen zijn van een 16 jarige tot een 70 jarige) reizen half Azië af om hun producten tot in China te leveren. Ze domineren de Kaukasus, de Balkan, Centraal-Azië, etc. In sommige van deze landen zijn alle producten uit Turkije afkomstig. Turkije heeft een immense afzetmarkt, helaas zijn deze landen vaak straatarm en de prijzen erg laag. Maar zelfs in deze landen hebben de locale Turken hun eigen winst uit de handel met Turkije, doordat zij de producten direct afnemen van de Turken en doorverkopen aan de locale bevolking. Om de export naar het westen te vergroten moet Turkije moet inzetten op internationaal erkende merken, misschien dat je daarvan op termijn wel iets gaat merken in Istanbul, maar de nadruk ligt nu echt op andere delen van het land.

  7. San,ik ben daar in het voorjaar geweest en me rot geschrokken van de armoede. Ik zie echt wel de verbeteringen (infrastructure) maar dit is echt niet vergelijkbaar met Europa, welke ik erg goed ken. En wat kleine handelaren doen buiten Turkije is veelal zwart, een van Turkije’s problemen. Maar waarom komen steeds nog dagelijks busladingen vol met immigranten uit het Oosten naar Istanbul?
    Betreffende TurkStat: zij zien iemand als ‘werkt’ aan als deze persoon alleen 1 uur per week werkt (volgenss ILO standaarden) naar vergeet erbij te vermelden dat je in Europa dan verzekeringsplşichtig ben en in Turkije niet. Gooi gerust maar 4 a 5% werkloosheid cijfers erbij op. groeten

  8. Natuurlijk schrik je van de armoede in het oosten als je Istanbul gewend bent… Maar een ieder die 10 of 20 jaar geleden nog in het oosten is geweest ziet wel degelijk een immens verschil. De levensstandaard is in deze gebieden daadwerkelijk enorm verbeterd en daarvoor maakt het niet uit dat al die kleine handelaren zwart werken, dat zorgt gewoon voor extra kapitaal in arme families. De Turkse economie is gewoon voor een groot deel (ik denk zo’n 70 tot 80%) zwart, en Turken sparen ook nog eens in euro’s, dollars en goud. Dit alles is inderdaad een probleem voor de regering die daardoor budgetproblemen heeft.
    Echter is het niet per definitie nadeling voor de burgers zelf, het komt er gewoon op neer dat de overheid feitelijk maar een kleine impact heeft op de reële economie en dat er veel verantwoordelijkheden liggen bij de burgers (families).
    Daarnaast geloof ik tevens dat vrijwel alle landen in de wereld hun werkloosheidscijfers te rooskleurig weergeven.

  9. San, ben het wel op lijnen met je eens. Maar betreffende ‘vrijwel alle landen geven hun werkloosheidscijfers etc….” . Nee, in Turkije is TurkStat de facto eigendom van de AKP gemaakt door daar ‘eigen mensen neer te zetten’. Zoiets is in de EU en de rest van de vrije wereld absoluut niet mogelijk. Zo ook niet in de vele landen die met het IMF of WB te doen hebben.

  10. als je heel hard uit je duim kunt zuigen kun je meteen bij Türkstat aan de slag. leuke pietpraat voor de nationalisten en zieltjeswinners maar erg slecht voor Turkije omdat roze wolken nu eenmaal de neiging hebben te ploffen en dan donder je hard naar beneden. Turkije op de goede weg? zeer zeker maar nu is het tijd uit te gaan van echte cijfers en niet van de fictie die Türkstat levert.

  11. Hans, wil je nu beweren dat het IMF en de WB zulke eerlijke organisaties zijn, dat zij niet met name de interesses van de grootste donoren vertegenwoordigen? Of de interesses van de grote westerse banken en bedrijven? Het IMF staat juist op het punt om andere landen zoals China, Turkije en Brazilië meer macht te geven binnen de organisatie. En landen zoals Griekenland en zelfs de VS en Nederland hebben te rooskleurige werkloosheidscijfers, die geen weerspiegeling zijn van de vele illegale werkelozen, parttimers en werkeloze zzp’ers…

  12. Sorry San, nu praat je onzin. En zie mijn eerste commentaar betreffende ‘de Grieken’. Gaat Turkije die achterna?
    En je haalt alles doorelkaar: ik zeg alleen dat in het vrije westen er veel onafhankelijke organen zijn die feiten kunnen publiceren. Een daarvan zijn de bureaus voor statistiek welke in Turkije compleet ge’AKP’deriseerd is..)!’

  13. het komt weer neer op hetzelfde oude liedje, zij doen het fout dus is het “ons” geoorloofd het nog fouter te doen. je wilt als rechtgeaard patriot toch dat het goed is en niet een beetje beter dan de meest foute, of ben ik nu gek? daarnaast ligt het probleem in het feit dat in West Europa iedereen onderzoek mag doen en publiceren en je hiervoor in Turkije goedkeuring nodig hebt van de overheid en je je moet houden aan de richtlijnen van diezelfde overheid. beetje krom ofniedan?

  14. Ik las laatst dat Griekenland de grenzen wilde dichtgooien omdat ze ze zich bedreigd voelden, volgens mij heeft het een andere reden gehad :'(

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!