Dr. Öz zorgt voor ophef in Turkije door kopje koffie

23
1668

De meest bekende Turkse dokter is al jaren een fenomeen op de beeldbuis. De diëten worden strikt nageleefd en alles wat hij zegt wordt dan ook voor waarheid aangenomen door huisvrouwen wereldwijd, zo ook in Turkije. Tot nu dan, want zijn woorden over de Turkse koffie raakt de inwoners diep in de ziel.

Dr. Mehmet Öz komt elke zomer terug naar zijn geboorteland. Hier is hij dan ook iemand waar het hele land trots op is. Vanuit zijn villa aan de Bosporus in Istanbul maakt hij dagelijks een ochtendgymnastiek-programma en s’avonds schuift hij aan bij talkshows over politiek en voetbal. Overal heeft hij een mening over en het icoon zorgt voor hoge kijkcijfers op de Turkse televisie.

Echter is er een hoop verbazing over zijn laatste uitspraken over Turkse koffie. Vorige week behandelde de dokter in zijn Amerikaanse programma het elixer, wat de oplossing zou zijn voor veroudering, rijk is aan anti-oxidanten en goed is voor het hart. Er stond een mooi kopje Turkse koffie op de tafel in zijn studio. Turkse koffie inderdaad, echter gaf de tv-icoon het even een andere nationaliteit. Het kleine ambachtelijke kopje koffie werd in de uitzending namelijk Griekse koffie genoemd.

Voordat de koffiecultuur naar Europa kwam, werd het eerste koffiehuis ter wereld toch echt in Istanbul geopend met bonen uit Jemen. Toen de uitzending van Dr. Öz op de Turkse televisie kwam was er dan ook een stilte merkbaar in huiskamers door heel Turkije, gevolgd door het traditionele werpen van de afstandsbediening.

Op internet is er zelfs een petitie gestart om dr. Öz te wijzen op zijn Turkse afkomst en waar het kleine kopje koffie dan ook echt vandaan komt.

https://www.youtube.com/watch?v=im–ElgXmDc

Wil je de petitie ook tekenen? Kijk dan op change.org.

23 REACTIES

 1. Als de grieken op alles vooruit denken en octrooi op alles aanvragen, wat uit de turkse cultuur komt heb je als turk niet zo heel veel meer te willen helaas.

 2. Hij noemt t zo omdat het in europa en amerika zo bekend staat en t voor t amerikaanse publiek beter te begrijpen is. Beide hebben ze t in de cultuur, no big deal. Stukje communicatie.

 3. het gaat echt nergens over. hij noemt het griekse koffie wegens het onderzoek en het boek dat hij moet promoten en waar hij waarschijnlijk flink voor betaald krijgt. later word er melding gemaakt dat de koffie niet verschild van de turkse koffie en dat het zelfs eerst in turkije werd gedronken e daarna pas in griekenland. altijd interessant om te ontdekken hoe selectief het gehoor van mensen is

 4. Koffie, baklava, fetakaas, en lokum (Turks fruit) staan in de westerse wereld bekend als “Grieks”. Onder andere inderdaad omdat de Griekse overheid en bedrijven tijdig octrooi voor hebben aangevraagd. Maar ook omdat de Grieken al veel langer in Europa en de VS zitten.

  De koffie bijvoorbeeld, wordt overal in de VS al decennia geschonken door Grieken, in Griekse restaurants enz, nog voordat er grote groepen Turken woonden, dus is het logisch dat het zo bekend staat.

 5. Wanneer begon men deze vorm van koffie te drinken? Dan valt het makkelijker te concluderen welke naam het beestje mag krijgen 🙂

 6. Ach ja, waar maken mensen zich druk om? Tulpen komen toch ook uit Nederland? 🙂 Geniet gewoon van je kopje koffie en kijk naar de bloemenpracht om je heen.
  Denk inderdaad ook dat het is gedaan om het duidelijker te maken voor zijn publiek.

 7. Trouwens, ik kan me ook een uitzending van deze dokter herinneren waarin hij yoğurt GRIEKSE yoghurt noemt. Toen niet veel ophef over geweest.
  Het ligt er natuurlijk ook aan welk oor dit heeft gehoord…..

 8. wat een onzin, met alle respect voor de Turkse specialiteiten maar deze vorm van koffie zetten zie je al eeuwen in Indonesië ( koffie tobroek ) en zuid Amerika.

 9. @Paasei,

  denkt dat wat jij zegt het dichtste bij de waarheid ligt.
  Zolang er nog teveel onruststokende types op deze aardbol rondlopen zul je altijd dit soort dingen meemaken helaas.

 10. wij Turken moeten eens de hele wereld voor eens en voor altijd overnemen en heersen om zo onze producten veilig te stellen.. 😀

 11. Turken zijn dik en sterven met 65, maar als iemand ze wijst op hun eetgedrag exploderen sommigen. Mijn oma van 70 eet geen vlees meer en doet minder olie en boter, suiker, zout en kruiden in het eten en iedereen doet net alsof ze gek is geworden. Terwijl die andere mensen gek zijn die zo ongezond blijven eten. Dat is niet traditioneel, dat is gewoon geamerikaniseerd Turks eten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!