Home Nieuws Details voor nieuwe moskee met modern ontwerp in Taksim

Details voor nieuwe moskee met modern ontwerp in Taksim

25
849
Nieuw Project Taksim Moskee Istanbul
Nieuw Project Taksim Moskee Istanbul

Architect Professor Ahmet Vefik Alp heeft de details van zijn project voor een nieuwe moskee in Istanbul naar buiten gebracht.

De moskee moet gebouwd gaan worden vlakbij het Franse Consulaat in Taksim. Het gebied wordt momenteel nog gebruikt als parkeerplaats.

Het ontwerp van Alp heeft al goedkeuring gekregen van het Culturele fonds en ook van het Ministerie voor Cultuur en Toerisme in Istanbul. Nu wacht men alleen nog op goedkeuring van de Turkse Premier Erdogan.

Yeni Taksim Camii Proje Istanbul
Yeni Taksim Camii Proje Istanbul

25 REACTIES

 1. gelukkig, eindelijk. Ik was al bang dat ze nooit een moskee gingen bouwen in istanbul. was toch het enige dat nog ontbrak. Het arabische design past ook perfect daar op de plek waar het gepland is, zo midden aan het meest in het oog springende plein in istanbul. wat zou je er ander kunnen bouwen. misschien moeten ze dat rare gedenkteken ervoor nog even wegpoetsen onder het mom van “stond in de weg”. of “deed afbreuk aan de mooie moskee”. het enige wat daar voor nodig is is dat de premier zegt dat ie het lelijk vond , toch?

 2. Verschrikkelijk, wat een gedrocht. Ik hoop dat Erdo’tje het afkeurt. Zal wel niet want het ziet er lekker Arabisch uit en daar geilt ie wel op. Ik moet het toch wel eens zijn met Yakamoz1969. Zijn er trouwens niet genoeg moskeeën in Turkije?

 3. Jeetjemina… tuurlijk nog een moskee erbij in Istanbul. Daar zijn er nog niet genoeg van. Het is alsof ze willen dat je vanaf elke straathoek wel minstens 1 moskee kunt zien en horen.

 4. Ik vind dit een heel mooi idee, schandalig dat de vroegere partijen nooit iets in de economie van dit land hebben geïnvesteerd, laat staan dat ze zulke futuristische moskeeën zouden gebouwd hebben. En een grotere schande dat 1/2 van de Turkse bevolking dit niet kan inzien! Zo’n premier is er maar één, onze economie, onderwijs, .. kent een enorme bloei terwijl verschillende buren grote crisissen moeten doormaken, als economist ben ik erg vereerd op dit vlak!

 5. @Sadik
  Waarom zou het geld steken in een nieuwe moskee een investering zijn? Zijn er niet genoeg moskeeen in Istanbul? Zou je dat geld niet beter kunnen gebruiken voor bv een ziekenhuis of voor de verbetering van de wegen etc. Waarom is het een schande als de helft van de Turkse bevolking dit niet inziet volgens jou? Mogen zij geen mening hebben. Ik vind namelijk ook dat dit geen goed plan is en totaal niks toevoegd aan de economie, zoals jij betoogd.

 6. @Sadik
  Snap niet waarom je betoogd dat dit plan de economie zou bevorderen… zijn er niet genoeg moskeeen in Istanbul al? Kun je dat geld niet beter steken in een nieuw ziekenhuis of betere wegen etc. Waarom zou het een schande zijn als de helft van Turkse bevolking dit plan niet kan inzien? Hebben zij geen recht op een mening?

 7. het ziet er wel mooi uit, maar geen idee waarom erdogan hier toestemming voor moet geven? in nederland zou het ondenkbaar zijn dat mark rutte bepaalt wel gebouw er op het neude wordt gebouwd.

 8. Wel lekker dat het vlakbij de franse consulaat is.

  De grootste moskee van Turkije gaat gebouwd worden in Diyarbakir.

  “Diyarbakır’da Atatürk Stadyumu’nun bulunduğu alan üzerinde 20 bin kişilik, Türkiye’nin en büyük camisi inşa edilecek.”
  Bron: sabah.com.tr

  Nieuwe ziekenhuizen, nieuwe universiteiten, nieuwe snelwegen worden allemaal al gebouwd door de zittende regering.

  Voor 2003 had Turije 6000 km aan snelweg, nu is dat 21.000km. En er komt nog heel wat bij.

  Meer dan 170 universiteiten heeft Turkije momenteel. De HELFT is gebouwd na 2002.

  Voor tien jaar geleden verkochten ze Turkse ziekenhuizen 30 jaar oude afgedankte medische apparatuur. Nu breken Turkse ziekenhuizen records met het plaatsen van orders voor de meest high-end apparatuur.

  Istanbul heeft nog steeds een groeiende populatie.
  Dus nieuwe moskeeën hooft erbij.
  Wees blij dat het geen standaard recht-toe-recht-aan standaard moskee is.

 9. @Kenan , Kun je mij uitleggen waarom het beter is om een moskee naast het franse consulaat te hebben, wat is de toegevoegde waarde precies want ik snap het niet.
  Vwb Diyarbakir, misschien was heter beter geweest als ze daan de grootste en beste school van Turkije gebouwd hadden maar ieder zijn meug.
  Nieuwe ziekenhuizen worden niet gebouwd door de zittende regering maar door private ondernemingen en vele bestaande “devlet hastaneler” worden op dit moment verkocht aan private bedrijven. daarnaast worden deze wegen en ziekenhuizen niet door erdogan betaald maar door de belastingbetaler en feit is dat de AKP stemmers het minst belasting betalen. het is waar dat de universiteiten in Turkije als paddestoelen uit de grond schieten hier maar helaas gaat de kwaliteit van deze leerfabrieken met de dag omlaag. ze kunnen naar mijn bescheiden mening dan ook beter gaan investeren in kwaliteit dan in kwantiteit.
  Ook de door jou genoemde snelwegen worden niet door de overheid of wegenbouw gebouwd maar wederom door private ondernemingen die het een aantal jaren exploiteren waarna ze het overdragen aan TCK.
  Vwb je opmerking over de high tech ziekenhuizen, helemaal gelijk heb je hier al moet wel de kanttekening geplaatst worden dat 30 jaar geleden alle ziekenhuizen van de staat waren en nu private ondernemingen (bedrijven met winstoogmerk) zijn. dit leidt ertoe dat er in een stad 20 ziekenhuizen naast elkaar staan met allemaal dezelfde apparatuur die allemaal door de patienten betaald moeten worden met als resultaat dat ziekenfonds al lang niet meer te betalen is en zelf als je ziekenfonds hebt je het meeste nog moet bijbetalen.
  Istanbul heeft een groeiende populatie, ook dat is waar, maar ik weet niet of je wel eens in verschillende moskeeen geweest bent hier maar die zijn echt niet vol en er staan wel wachtlijsten bij scholen omdat er daarvan niet genoeg zijn.
  Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen moskeeen maar er is gewoonweg meer behoefte aan scholen dan aan moskeeen. op zich is het toch al vreemd dat de imam 3 keer zoveel geld verdiend dan het hoofd van een school?

 10. Nergens heb ik aangehaald dat deze moskee de economie zou bevorderen. Het zal wel zeker een invloed hebben op de economie door de toeristen die het zullen komen bezoeken. Ik ben elk jaar paar keer in turkije, de bevolking lijkt beter te worden maar het lijkt alleen maar zo door de schulden van leningen.. maar er is een belangrijk feit, turkije kent een recordgroei in het onderwijs en geneeskunde. En de reacties over dat het beter aan iets anders kon gespendeerd worden, kan ik gedeeltelijk mee eens zijn. Maar ik vind het erg ridicuul dat men alsof erdogan in de laatste 9 jaar alleen maar moskeeën heeft gebouwd.. jullie kunnen cijfers zelf gaan checken..

 11. @yakamoz
  Ik ben erg blij dat iemand ziet hoe de vork wekelijk in de steel ziet. De regering krijgt veels te vaak credit voor zaken die zij eigenlijk niet hebbben opgebouwd, maar private ondernemingen. Ik ben het volledig eens met je reactie.

  @Sadik
  Misschien heb ik je stukje dan verkeerd gelezen, maar zo kwam het bij mij wel over. Snap alleen niet dat je de mening van zoals je zelf zegt ‘helft van de Turkse bevolking’ kan afdoen als schande… dat vind ikzelf een schandalige opmerking. Lees de reactie van Yakamoz: de economie (wegen, nieuwe ziekenhuizen etc wordt nu vooral draaien door private ondernemingen… echter met ook alle bijbehorende nadelen. Inderdaad de universiteiten komen overal op, maar de kwaliteit van het onderwijs wordt steeds minder en minder. Moskeeen worden door gemeenschapsgeld betaald; de meeste moskeeen zitten ook niet overvol van gebruikers/bezoekers… verre van dat. Denk trouwens dat je bedoeld ‘econoom’ ipv ‘economist’.

 12. @Sadik
  Erdogan heeft de laaste 9 jaar niet alleen maar Moskeeen gebouwd, maar Turkije wel steeds meer en meer een islamitisch gelovige kant opgeduwd. Was gisteren nog op de Istiklal en Taksim… vergeleken met een aantal jaar geleden, zie je nu echt overal burka’s en hoofddoeken. Iedereen mag van mij doen en laten wat die wil, maar wat me echt stoort is dat de gelovigen (soennieten) de rest gelijk veroordelen. Vrouwen kunnen in veel delen in Istanbul niet meer vrij (onbedekt) rondlopen, zonder lastig gevallen te worden door gelovige kerels. Dat vind ik een zorgwekkende ontwikkeling.

  Daarnaast ontwikkeld Erdogan zich als een soort alleenheerser. Mensen die tegen zijn beleid zijn of enigzins kritisch zijn, worden zonder reden/rechtzaak in de cel gezet. Echte democratie is ver te zoeken.

 13. Het bolwerk is mooi ontworpen, maar de muren eromheen is niet van deze tijd. De locatie keuze moet ter discussie gesteld worden.
  Is er in die wijk onder de buurtbewoners onderzoek gedaan of er wensen zijn?

 14. @Hüseyin, er is inderdaad in de buurt onderzoek gedaan naar waar men het meeste behoefte aan heeft, conclusie: Parkeergelegenheid! Laat daar nu net dit gedrocht op gepland staan. 🙂

 15. @Sander

  “Erdogan heeft de laaste 9 jaar niet alleen maar Moskeeen gebouwd, maar Turkije wel steeds meer en meer een islamitisch gelovige kant opgeduwd.”

  Ja en hij heeft Prostituee legaal gemaakt in TR.
  Deze man doet alleen maar ALSOF hij goed gelovig etc. is zodat hij nog de boel mag beslissen.
  “Daarnaast ontwikkeld Erdogan zich als een soort alleenheerser. Mensen die tegen zijn beleid zijn of enigzins kritisch zijn, worden zonder reden/rechtzaak in de cel gezet. Echte democratie is ver te zoeken.”

  Dit is heel erg waar en 1 van de redenen waarom ik denk dat die gast zelf de cel in moet.

 16. Eey haters luister..
  jullie hebben ook genoeg kerken enzo..
  zeggen wij daar wat van ?
  elke land eigen geloof jullie moeten even letten op jullie land.. jullie zijn klein maar hebben wel grote praatjes.. eerst uitschelden enzv. maar dan wel op vakantie gaan naar Turkije..

  :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk:

 17. :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk:
  :turk: :turk: :turk: :turk: :turk: :turk:
  :twosome: :twosome: :twosome: :twosome: :twosome:

 18. Wij zien niet zo poesie als jullie man..
  ey jullie zijn wel bang hea als en turk voor je neus staat….! praten via internet kan ik ook.. maar sta dan voor een turk dan kunnen we zien wie poept en schijt.

  LOVE :turk: :turk:

 19. @MHP-TURK66-TC:
  Waar heb jij het over? Er zit totaal geen onderbouwde argumenten in je berichtgevingen.
  Tegen kritiek moet je kunnen.

  Bidden kan ook thuis.
  Is heel zonde voor al dat geld. Het is gewoon waar dat er genoeg moskeeen staan, hoewel er mee behoefte is aan scholen, infrastructuur, ziekenhuizen. Er zijn nog altijd dorpen en steden waar de wegen heel slecht zijn. Kinderen moeten alle kansen krijgen om te studeren. Mensen moeten beste zorg krijgen. Dat is toch belangrijker???

 20. In de Islam zullen ze ook niet leuk vinden, dat er gestrooid wordt met geld om moskeeen te bouwen, hoewel er nog altijd veel ARMEN leven in Turkije. :turk:

 21. Het is maar een moskee. Waarom zou je je daar druk over maken? En het klopt dat er parkeergelegenheid ontbreekt, maar er worden wel meer dingen gebouwd dan alleen moskeeën. Wil je parkeergelegenheid? Bouw die dan ondergronds. Er is bovengronds gewoonweg geen ruimte hiervoor.

  Overal leven armen, ook in Nederland. Ik hoor hier ook toch niemand zeggen dat de regering de weinige zwervers moet helpen in plaats van grote moderne gemeentehuizen te maken of splinternieuwe wegen weer opnieuw te asfalteren? Het is maar één moskee waar jullie je druk over maken. Vergeet niet dat in Turkije juist moskeegangers vak diegene zijn die het meeste geld aan de armen geven en deze opvangen als dat nodig is.

  PS: Maak je je zo druk over de armen? Ga dan wat minder op vakantie of zo en geef het geld aan mensen die het echt kunnen gebruiken. Als je je echt zo druk maakt om armen tenminste…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.