Home Nieuws De Republiek Turkije bestaat vandaag 89 jaar!

De Republiek Turkije bestaat vandaag 89 jaar!

22
549
De Republiek Turkije bestaat vandaag 89 jaar. Mustafa Kemal Ataturk
De Republiek Turkije bestaat vandaag 89 jaar. Mustafa Kemal Ataturk

Het is vandaag precies 89 jaar dat de Turkse Republiek bestaat. En zoals elk jaar wordt dat groots gevierd in heel Turkije.

De Republiek Turkije werd tijdens een grote nationale vergadering in Ankara uitgeroepen op 20 oktober 1923. Een belangrijke datum en officiële feestdag voor de Turkse bevolking. Dit was de dag dat Sultan Mehmed VI werd vervangen door de nieuwe president Mustafa Kemal Atatürk, die ook wel “Vader der Turken” wordt genoemd.

In Istanbul wordt er elk jaar een enorm vuurwerk evenement georganiseerd aan de Bosporus.

22 REACTIES

 1. Turkije moet zijn onafhankelijkheid nog steeds afdwingen !!! Zoals AtaTurk zijn, je bent als land pas vrij als je ook economisch onafhankelijk bent. Helaas Turkije is nog steeds 100% afhankelijk. Maar onder Tayip Erdogan Regering is Turkije sterk op weg naar een meer onafhankelijke economie.
  Turkije hoort steun van iedereen te krijgen opdat Vrijheid en democratie kan zegvieren. Democratie zonder Poltieke en Economische vrijheid is O-N-M-O-G-E-L-I*J-K!

  Turkije is zowel Politiek als economisch niet vrij als land zijnde…dus als land zijnde kan Turkije zijn eigen burgers ook geen echtte democratie en vrijheid geven. Maar Turkije kan er wel naar streven en er wel naar werken zoals dat nu gebeurt onder Tayip Erdogan Regering.

  Mehmet

 2. “Het is vandaag precies 89 jaar dat de Turkse Republiek bestaat. En zoals elk jaar wordt dat groots gevierd in heel Turkije.”

  Helaas klopt deze laatste bewering niet. Vanochtend gingen we naar het centrum van Dalyan en hoorden dat de gebruikelijke festiviteiten dit jaar door Tayip Erdogan verboden zijn. In Koycegiz werd ons hetzelfde verteld. Zie meer hierover op: https://www.nd.nl/cookies-op-nd-nl.1449892.lynkx?r=%2fnieuws%2fgratis-nieuws%2fseculiere-mars-in-ankara.322742.lynkx

 3. Ook de kranslegging bij het monument op het Taksim-plein ging niet door. De gehele dag liepen Turken met vlaggen (met en zonder de beeltenis van Atatürk) wat verloren rond in Beyoğlu en de vlagverkopers deden geen goede zaken. Gelukkig ging het vuurwerk op de Bosphorus wel door. De militaire parades trouwens ook. Erdoğan wil Atatürk loskoppelen van de Republieksdag.

 4. In Ankara heeft de ME waterkanonnen ingezet, en peperspray en traangas gebruikt tegen demonstranten en de media die hiervan verslag wilden doen. Niet ech5t feestelijk dus!

 5. Hoe ik het meekrijg om me heen wil deze regering(erdoğan) het liefst helemaal af van Ataturk en zijn ideeën en weer terug naar een islamitische republiek!

  Slechte zaak naar mijn mening van alles te verbieden terwijl voor vele deze dag zo belangrijk is!!

 6. Jammer, jammer dat die erdogan met alle geweld Turkije wil veranderen in een islamitische staat. Turkije was een voorbeeld voor de arabische wereld om te tonen hoe een land geregeerd kan worden zonder invloed van de islam. jammer dat Erdogan dat wil veranderen.
  De enige hoop voor Turkije was het leger. Maar die is ook door erdogan uitgeschakeld. En wij in het westen maar roepen dat erdogan het zo goed doet.
  helaas, een trieste gebeurtenis voor alle Turken die vrijheid hoog in hun vaandel hebben staan. Ik ben bang dat er een tweede Iran gaat aankomen :huh:

 7. zo een grote feest was het helemaal niet. er waren talloze verboden oopgelegd door de regering om feest te vieren. erdogan heeft mensen die naar anitkabir liepen terroristen genoemd.

 8. Ik weet niet waar Mehmet die beweringen vandaan haalt. Maar het is hier een chaos. Mensen mogen niet meer hardop hun vrije mening geven en uiten doe je dat wordt je opgepakt (journalisten, studenten en nog vele anderen) Ik sluit me aan bij de mening van Wer inderdaad werd er tot nu aan toe geregeerd zonder invloed van het religie. Erdogan maakt misbruik van het religie, om op deze wijze zijn aanhangers te versterken en om Turkije te doen terugkeren naar een islamitische staat.

 9. Echt schandalig wat er gebeurt is in Ankara. Gelukkig hebben duizenden mensen laten zien hoe belangrijk de Cumhuriyet en Atatürk is. Bravo!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.