Home Nieuws Coöperatie in Tekirdag geeft wijnproductie op

Coöperatie in Tekirdag geeft wijnproductie op

28
374

In het noordwesten van Turkije ligt de kleine maar fantastich mooie provincie Tekirdag. De faam van de provincie zit hem in de druiven. Druivenranken zie je om de haverklap als je er door de groene heuvelen rijdt. Van oorsprong bekend vanwege het merk Raki dat hier vandaan komt, maar sinds 2007 is er ook een coöperatie van kleine boeren bezig met wijnbouw. 

Naast Cappadocië is Tekirdag één van de provincies die het bijzonder zwaar heeft onder het nieuwe alcoholbeleid van de Turkse overheid. De kleine boer coöperatie heeft in 2007 van dezelfde overheid subsidies gekregen om ambachtelijke wijnen te gaan produceren. Toch heeft het nu besloten om dit initiatief stop te zetten.

De 61 boeren in de coöperatie hebben ingezien dat de verkopen onder de nieuwe wetgeving hard teruglopen, aangezien de verkopen voor dit soort producten vaak na 22.00 uur s’avonds plaatsvinden. Hoewel er veel geld is geïnvesteerd met een 50% deelname van de overheid zelf en de eerste fles in 2009 gebotteld is, gaat de stekker nu uit het project.

De ambacht van wijnproductie stamt nog uit de Ottomaanse tijd waar vooral de Orthodox Christelijke minderheden, die zich in het noordoosten bevonden en vooral rond Cappadocië, zich bezig hielden met de wijnbouw. De Ottomaanse heersers stonden er bekend om grote voorraden in hun kelders te herbergen en de Sultans waren dan ook ware wijnkenners.

Turkse wijnkenners zijn dan ook bang dat de traditie en het ambacht van de wijnbouw door kleine boeren en ondernemers verloren gaat. De kleine boerenbedrijven uit Tekirdag gaan nu over tot de productie van druivensap.

28 REACTIES

 1. Dankzij de moderne sultan met nogal prehistorische gedachtes. Nog even en hij verteld wat je moet eten en drinken in je eigen huis.

 2. Heel triest ja. Vakanties daar houden wordt minder. Vroeger had je heel veel tenten waar je nog live muziek kon luisteren. Allemaal opgedoekt door dit persoon. Ja idd nog even en het wordt Iran the second

 3. Dankzij de moderne maatschappij die de fundering legt voor de alcohol wet in Turkye
  bedoelt Men….

  En de Sultan ERDOGAN …..!!!!!
  zegt niks verkeerds als die er voor zorgt dat de wetgeving zoals ook in vele westerse landen nu ook in Turkye als wet geld…..
  Als het je uitkomt is het goed als het je niet uitkomt is het de Prehistorische Sultan….
  Hou op en word volwassen…..zou Ik zeggen ….

 4. Ongelooflijk zeg, eerst geld geven en stimuleren en nu een verbod. Die zogenaamde Sultan maakt het steeds gekker. Turkije terug in de tijd, helaas.

 5. Deze “Sultan” zorgt ervoor dat er meer en meer werkelozen komen en dat de toeristen wegblijven. Goed voor de economie!

 6. Als ze maar wel die geweldige raki blijven produceren, voor de rest ben ik het met TC Jolanda Gungor-van Deursen eens..!!

 7. Consumptie van wijn in Turkije :
  2003: 16 miljoen liter
  2013: 56 miljoen liter

  Lijkt me sterk dat het door de nieuwe regeling komt. Ze hebben er zelf gewoon niks van kunnen bakken.

  Brandstof is in Turkije het duurste van de wereld.
  Daalt het gebruik?

  Dus als je iets zinnigs wilt zeggen, zeg het dan niet met je onderbuikgevoel. Baseer er ergens op.

 8. Uhmm Kenan je toerisme cijfers worden echt door niemand in de sector meer serieus genomen. Heb in september veelvuldig met ondernemers in deze sector aan de kust gesproken die spraken over het slechtste seizoen ooit. Volgens hun worden de rekenmethodes elk jaar aangepast om maar vooruitgang te laten zien. Dit jaar waren alle vrachtwagen chauffeurs die de grens passeerden volgens hun ook toerist. De Turkse statistiek bureaus worden niet echt vertrouwd.

 9. Heel jammer, ze maken heerlijke wijnen in Tekirdag. Raki wordt geproduceerd door gedestilleerd wijn met anason, waar Tekirdag ook bekend om is.
  Raki zal vast binnenkort ook van de kaart verdwijnen als er geen wijn meer gemaakt wordt.

 10. open vraag welke cyfers moeten we vertrouwen…. Alleen de cyfers die door het westen word gegeven….? of de jappanners of de chinezen….wie spreekt nou de waarheid….

  Welke mening moeten we respecteren Alleen van de westen…. of ook van oosten…..!!!!

  Als Tekirdag succesvol genoeg is zullen er genoeg investeerders zijn die er in willen steken… waarom al die aanval als de staat er geen geld meer er in wil steken…. !!!

  Je zou eerder moeten zeggen is het wel de taak va de Overheid om Alcohol te promoten en te verkopen …..????

 11. Helemaal mee eens Murat het is niet een taak van de overheid om Alcohol te verkopen en te promoten. Heel goed dat Tekel geprivatiseerd is door de vorige regering.
  Maar is het aan de overheid om zoveel geld te verdienen aan het verkoop van alcohol en de accijns zo te verhogen dat het niet meer betaalbaar is voor de kleine wijnboeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.