Home Nieuws Byzantijns “notebook” gevonden tijdens opgravingen in Yenikapı

Byzantijns “notebook” gevonden tijdens opgravingen in Yenikapı

1
786

Dankzij de opgravingen in Yenikapı die bijna 10 jaar geleden startten, gaat het historische erfgoed van Istanbul inmiddels terug tot 8.500 jaar geleden.

Een houten blok dat bestaat uit meerdere “lagen”, dat werd gevonden in een gezonken schip, wordt beschouwd als de Byzantijnse uitvinding van een “notebook”.

Het vinden van de ‘Byzantijnse tablet’ in het schip trok behalve in Turkije ook in de internationale archeologie wereld veel aandacht. Dat de organische overblijfselen zo goed bewaard zijn gebleven, heeft veel indruk gemaakt op de wetenschappelijke wereld.

De universiteit van Istanbul voert momenteel een project uit met als doel om een replica van het gezonken schip, gedoopt de Yenikapı 12, weer te laten varen. Het handelsschip dat hoogstwaarschijnlijk dateert uit de 9e eeuw zal medio 2015 te water worden gelaten.

Ook een lekker stukje dolfijn?

Tijdens de opgravingen hebben deskundigen ook opmerkelijke informatie gevonden over hoe er in die tijd met dieren werd omgegaan. Zo werd bijvoorbeeld het vlees van paarden en wilde ezels gegeten. Dit vlees was niet erg geliefd in het Romeinse tijdperk, maar dus wel in de Byzantijnse periode. Er is ook bewijs gevonden dat er zelfs op schildpadden en dolfijnen werd gejaagd.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.