Amsterdam krijgt allochtonenkliniek

0
666

In Amsterdam opent volgende maand de eerste allochtonenkliniek in Nederland. Ze richt zich tot allochtone patiënten die ontevreden zijn over de Nederlandse gezondheidszorg.

Het ziekenhuis is een initiatief van zorgverzekeraar Agis, die elk jaar meer allochtone (vooral Turkse) patiënten in Turkije medische hulp ziet zoeken. Volgens Agis gingen in 2009 ruim 30.000 Turken in de zomervakantie naar een Turks ziekenhuis.

Volgens getuigenissen van die patiënten op de Nederlandse televisie vinden ze de behandeling in Turkije prettiger omdat ze geen vertrouwen hebben in een Nederlandse dokter of omdat ze graag in hun eigen taal behandeld willen worden.

Agis financiert de nieuwe kliniek omdat de verzekeraar de steeds grotere stroom van patiënten naar Turkije wil afremmen, zo meldt de Nederlandse omroep NOS. De zorg in Turkije is nu nog goedkoper, maar het prijsverschil met Nederland wordt steeds kleiner.

Volgens Sukru Genco, kinderarts in Amsterdam en mede-oprichter van de nieuwe kliniek, worden patiënten in Turkije vaak onnodig behandeld. Ook zouden soms onnodige operaties worden uitgevoerd.

Zorgtoerisme

Toch kiezen de laatste jaren ook steeds meer Nederlanders voor een medische behandeling in Turkije. Veel behandelingen zijn daar een stuk goedkoper en er zijn veel moderne ziekenhuizen met professionele apparatuur en hoogopgeleide artsen uit alle delen van de wereld met veel ervaring. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan ooglaseren, tandheelkundige behandeling en plastische chirurgie. Er zijn hier veel positieve ervaringen van te vinden op het internet. Of mensen het nu dus echt voor de taal, het vertrouwen of de prijs doen is voor mij nog steeds een vraag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!