Alleen vrouwen en kinderen bij voetbalwedstrijd Fenerbahce

31
Fenerbahce Manisaspor Kizlari
Fenerbahce Manisaspor Kizlari

Turkije probeert een nieuwe aanpak uit om het geweld tijdens voetbalwedstrijden terug te dringen – gooi alle mannen het stadion uit en laat vrouwen en kinderen de wedstrijd gratis bijwonen.

Onder de nieuwe regels die door de Turkse voetbalvereniging goedgekeurd zijn, worden dus alleen vrouwen en kinderen onder de 12 jaar toegelaten tot wedstrijden van teams die een sanctie opgelegd hebben gekregen voor het onhandelbare gedrag van hun fans.

Op dinsdag deelde Fenerbahce gratis tickets uit waarna meer dan 41.000 vrouwen en kinderen de wedstrijd tegen Manisaspor in Istanbul bijwoonden. Vrouwen vormden lange rijen in het Sükrü Saracoglu stadion, sommigen met baby’s met pakjes in de kleuren van het team.

Fenerbahce Manisaspor Kizlari
Fenerbahce Manisaspor Kizlari

Voordat de wedstrijd begon wierpen Fenerbahce en Manisaspor spelers bloemen naar de fans. Het team dat ‘uit’ speelde werd begroet met applaus, in plaats van het gebruikelijke gejoel, meldde persbureau Anatolia.

“Dit is echt een historische dag”, zei Yasemin Mercil, een vrouwelijk lid van de raad van bestuur van Fenerbahce voor de wedstrijd. “Voor de eerste keer ter wereld, komen er alleen vrouwen en kinderen naar een voetbalwedstrijd kijken. De vrouwen kennen zelfs alle clubliederen!”.

In juli werd Fenerbahce veroordeeld om twee thuiswedstrijden te spelen zonder toeschouwers. Oorzaak was het feit dat voetbalfans van de club het veld bestormden tijdens een oefenduel tegen de Oekraïense kampioen Shakhtar Donetsk. Fans vielen toen ook enkele journalisten aan. Deze week veranderde de federatie de regels door vrouwen en kinderen vanaf nu toe te laten tot wedstrijden.

De coach van Fenerbahce, Aziz Yildirim is een van de 30 verdachten in het omkoopschandaal, waardoor de club dreigt te worden ontdaan van hun titel en er een mogelijke degradatie volgt. Ook heeft de club haar kans verloren om dit seizoen in de Champions League te spelen.

Fenerbahce Manisaspor Kizlari
Fenerbahce Manisaspor Kizlari
Fenerbahce Manisaspor Kizlari
Fenerbahce Manisaspor Kizlari

31 REACTIES

 1. een goed aanpak, alleen moet er wel goed opgelet worden dat de mannen niet in vrouwenkleding het wedstrijd bij gaan wonen. als het werkt zou het een oplossing zijn voor andere landen

 2. tja en dan kom je het stadion uit en vraagt manlief wanneer het eten op tafel staat, maar vrouwtje wil wel ff bomen over de schitterende wedstrijd die zij gezien heeft, sorry mannie!!!! lol

 3. Wouw een goed idee zeg. Zeker ook voor het Nederlands voetbal. En wat het eten betreft: gewoon even wat halen :-))

 4. er waren mannelijke supports van fenevbahce aanwezig…. zeker weer een portier medewerken omgekocht waar ze zo goed in zijn…:)

 5. Tja als nou ook het bestuur eens wat serieuzer werd en stopte met die omkoop schandalen. Hee idee haal daar ook de mannen weg en zet er wat kinderen neer. Kost ook minder en kinderen weten goed hoe je echt moet spelen. hihihi

 6. Ik dacht even dat ze foufouzela’s mee hadden genomen, maar dat was dus het resultaat van de mama’s en kids. Wel ontzettend leuk hoor! Jammer dat ik er niet bij kon zijn met mijn kids, op de homepage van fenerbahce http://www.fenerbahce.org staan mijn dochter en ik, zijn we supertrots op :D

 7. De Turkse maatschappij is altijd al een echte mannenmaatschappij geweest, geen mannen bij een voetbalwedstrijd is als een taart zonder slagroom, opwindingen, opstootjes en gevloek hoort er nu eenmaal bij, ik vond het mooi wat de vrouwen lieten zien gisteren maar een Turkse voetbalwedstrijd zonder mannen kan gewoon niet.

 8. Moeten ze in NL ook doen!!

  Buiten dat er dan ws geen scheldkonades en ander a-sociaal gedrag plaatsvind, zou het de maatschappij ook kapitalen schelen aangezien er heel wat gesloopt wordt..

 9. @Burak. Waarom zou het niet kunnen? Afgezien van het feit dat het discriminatie is zou het een goed idee zijn om de vrouwen naar het voetbal te laten gaan en dat de mannen het eten eens klaar maken. Of word op deze manier je zogenaamde mannelijkheid aangetast?

 10. Misschien kunnen ze naast het eten klaarmaken ook voor de kinderen zorgen, werken en huishoudelijke taken doen. Of is dat nu net teveel voor ze :turk:

 11. Het bestuur van Fenerbahce probeerd al 13 jaar lang het hooliganisme tegen te gaan, de prijzen voor een ticket zijn tegenwoordig peperduur terwijl je 15/20 jaar geleden letterlijk gratis naar binnen mocht, ik snap de intenties van de Turkse voetbalbond maar relschoppers zal je altijd houden, die heb je bij elke club, er worden heel al heel lang geen kebab messen en of bijlen mee naar binnen gesmokkeld, dat is verleden tijd, echt jaren 90, de tribunes hebben zich zodanig ontwikkelt in het Turkse voetbal dat je enkel een paar opstootjes tegen komt, en ja het gevloek…..ik zeg altijd maar wil je dat niet horen dan moet je thuis blijven, het hoort er nu eenmaal bij.

 12. @SirQan Serkan

  Er waren ALLEEN mannelijke bestuursleden en leden van het technische staff aanwezig van de club.

  Maar er waren geen enkele mannelijke supporters aanwezig in de stadion. Bij de toegangspoorten werd er streng gecontroleerd door stewards.

 13. @Burak en @Gulsah. Voetbalwedstrijden met alleen maar vrouwelijke toeschouwers zal niet gaan lukken want dat is discriminatie t.o.v. de mannen. Discriminatie is ook dat vrouwen niet een moskee of sommige theehuizen binnen mogen. Ik moet Burak gelijk geven op het punt van het gevloek en dergelijke, het hoort er een beetje bij (hoe jammer het ook is). En de mannen zoveel huishoudelijke taken geven is een utopie hoor Gulsah, zeker hier in Turkije.

 14. Ik vond het een mooie actie, hoe kun je mannen beter laten weten dat hun gedrag niet getollereerd wordt?

  Vloeken is idd iets anders als zaken met moedwil slopen. Maar ligt het er net aan hoe dat gebeurt, vind spreekkoren over Joden of wat dan ook in en in triest! Heeft naar mijn mening ook niets meer met sport te maken.

  Gros van de personen die een voetbalwedstrijd bijwonen zijn nota bene vader, lekker voorbeeld wel voor je kinderen :shutup:

  @ Paasei, ik heb ook helemaal niet de behoefte mannen iets in het huishouden te laten doen. Ik regel alles liever zelf :wink:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.