donderdag 3 december 2020
Home Nieuws 800 jaar oude Eik stopt aanleg snelweg

800 jaar oude Eik stopt aanleg snelweg

1
271

In Turkije worden voortdurend nieuwe wegen aangelegd zonder al te veel poespas, maar het vooruitzicht om een massief eiken boom die al 800 jaar overeind staat te verliezen, bracht de bewoners van een Egeïsch dorp tot actie. Met z’n allen gingen zij pas geleden de straat op om de voltooiing van de snelweg tussen Denizli en Salihli een halt toe te roepen.

Dorpelingen en milieuactivisten in het dorp Kadıköy, gelegen in de provincie Denizli, hebben de wacht gehouden rond de 800-jaar oude eik om te voorkomen dat hij werd gekapt als onderdeel van het wegenbouwproces. ‘De snelweg passeert zoveel natuur, maar hoeveel bomen zijn er nu nog over die rond de 800 jaar oud zijn?’, vroeg Salih Atlamaz, hoofd van de Buldan Vereniging voor de Bescherming van het natuurlijke leven en cultuur.

Een officieel Monumentale boom
In een poging om de boom staande te houden, tekenden omwonenden met succes een petitie om de boom te kunnen laten registreren als een “monumentale boom” (Anit Ağaç in het Turks), waardoor hij dus niet meer omgehakt mag worden. Nog 2 van deze monumentale bomen in Turkije zijn te vinden buiten de poort van Istanbul’s Topkapı Paleis en in het nabijgelegen stadje Iznik.

Een officiële commissie heeft inmiddels vastgesteld dat de boom in Kadıköy inderdaad zeven tot acht eeuwen oud is, wat betekent dat de snelweg waarschijnlijk een omweggetje zal moeten maken.

“Als we dit soort bomen kappen, zouden we hiermee ons verleden ontkennen. We hebben dankzij onze inspanningen de boom kunnen redden. Een overwinning voor de dorpsbewoners dus”, volgens Atlamaz. “Ik moedig alle andere burgers aan om ook verantwoordelijkheid te nemen voor hun culturele, historische en natuurlijke rijkdommen.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.