71 huizen langs de Bosporus te koop met totale waarde van € 1,5 miljard

0
5094
Yali in Kanlica Istanbul, Bosporus (Foto: Wikimedia)

“Een totaal van 71 herenhuizen langs het water aan de Bosporus staan momenteel te koop”, aldus een Turkse onroerend goed expert in de metropool Istanbul.

De gecombineerde waarde van deze luxe landgoederen bedraagt ​​ongeveer 10 miljard Turkse Lira (omgerekend zo’n 1,5 miljard euro), zei Evrim Kırmızıtaş, die toezicht houdt op enkele deals met betrekking tot de duurste herenhuizen van Istanbul.

Zo’n 622 herenhuizen aan het water sieren beide zijden van de zeestraat die Azië en Europa scheidt, waarvan er 366 officieel geregistreerd staan als beschermd historisch erfgoed.

Volgens schatting van Kırmızıtaş worden er elk jaar 60 tot 70 landgoederen verkocht tegen prijzen die variëren van 2 miljoen tot 100 miljoen euro.

Hoewel er grote belangstelling was van beleggers uit rijke Arabische landen, waaronder Qatar, Koeweit en de VAE, was de binnenlandse vraag het afgelopen jaar nog veel groter.

Het 130-jarige herenhuis “Müşiri Zeki Paşa” in het Sarıyer-district werd dit jaar te koop aangeboden voor een bedrag van 550 miljoen Turkse Lira, omgerekend zo’n 83 miljoen euro.

https://www.instagram.com/p/BkF4pdJHlVn/
Het 130-jarige herenhuis “Müşiri Zeki Paşa” in het Sarıyer-district

Er zijn bijna 250 herenhuizen tegenover elkaar gebouwd in de districten Sarıyer en Beykoz, die aan de tegenovergestelde oevers van de Bosporus liggen.

Locatie, historische waarde en waterkant lengte zijn de cruciale elementen in de prijsstelling van elk van de herenhuizen. Aan de Europese kant zijn de gebouwen in de wijken Bebek en Yeniköy van de hoogste waarde, terwijl aan de Aziatische kant de hoogste prijzen worden genoteerd in Vaniköy, Kandilli en Anadolu Hisarı.

https://www.instagram.com/p/B6nRN-Dqgxj/
Het consulaat van Egypte, gevestigd in 1 van de herenhuizen in Bebek

Yalı

Traditioneel gebouwd van hout, varieert de architectuur van deze herenhuizen. Tijdens het Ottomaanse tijdperk zouden de kleuren die worden gebruikt om elke luxueuze woning te schilderen (in het Turks aangeduid als “Yalı”) de sociale rang of titel van de bewoner weergeven. Rode yalıs behoorden toe aan ambtenaren, grijstinten duidden op niet-moslim bewoners (meestal christenen en joden), terwijl lichtere kleuren zoals wit, geel en beige een teken waren van moslim bewoners.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!