Home Nieuws “2B Wet” aangenomen na goedkeuring van president Gül

“2B Wet” aangenomen na goedkeuring van president Gül

2
457

Turkije bereidt zich voor op een grondige wijziging van het gebruik van openbaar land, nu een nieuwe wet voor het landgebruik van kracht zal worden.

De nieuwe wet die het mogelijk maakt om bepaalde stukken land aangeduid met “2B” te bebouwen, is door Abdullah Gül goedgekeurd. 2B land, is grond dat staat geclassificeerd als bosgebied.

Deze zogenaamde 2B grond beslaat 4,1 miljoen hectare van Turkije. Het zijn gebieden waar van de staat in eerste instantie niet gebouwd mocht worden en waar geen agrarische activiteiten ondernomen mochten worden.
Tegenwoordig bevinden er zich echter wel degelijk openbare gebouwen, boerderijen, weilanden, kerkhoven en woningen op deze gronden, omdat particulieren en bedrijven de stukken land toch (illegaal) gingen gebruiken of verkopen. Dit alles deden ze gewoon zonder akte en zonder huur of toeslagen aan de staat te betalen.

Dit is een al lang bestaand probleem dat heeft geleid tot ongecoördineerde verstedelijking, veroorzaakt door het niet of onjuist handelen van de overheidsinstanties.
Met de invoering van de nieuwe wet, zullen grote stukken onbebouwd 2B land gebruikt gaan worden voor woningbouw.
Het 2B land dat al illegaal werd gebruikt zal gaan worden verkocht aan de huidige gebruikers voor 70 procent van de huidige waarde van het land. Negentig procent van de grond is gelegen in de kustprovincies van Turkije, waaronder Istanbul, Muğla, Antalya en Mersin. Balıkesir en Adapazari staan ook op de lijst.

De overheid verwacht rond de $15 miljard te incasseren uit de verkoop van deze landen. De kwestie om constructie op de 2B gronden toe te staan stond al 10 jaar op Turkije’s agenda, maar de oppositiepartijen konden het telkens maar niet met elkaar eens worden.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in