2012: Het Chinese Cultuurjaar in Turkije

0
659
2012: Het Chinese Cultuur Jaar in Turkije
2012: Het Chinese Cultuur Jaar in Turkije

Nu het einde van het jaar 2011 nadert, is het aftellen begonnen tot een heel jaar waarin de Chinese cultuur centraal zal staan in Turkije. De activiteiten van het Chinese Cultuurjaar gaan op 12 december van start in de Turkse hoofdstad Ankara.

Tijdens een persconferentie in Istanbul’s Topkapi Paleis, kondigde minister van Toerisme en Cultuur Ertugrul Günay aan, dat 2012 in het teken staat van de Chinese cultuur in Turkije, maar dat in 2013 de Turkse cultuur in China gevierd zal worden. “2012 en het jaar van de Chinese cultuur in Turkije zal hopelijk erg leuk worden voor iedereen”, zei hij.

De mooiste Chinese muziek, literatuur, acrobatiek, ambachten, films, traditionele dansen, opera, kunsten en geschiedenis zullen worden tentoongesteld in vele Turkse steden in de loop van het jaar, zoals in Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Antalya, Mersin en Trabzon.
Men heeft voor in de loop van het jaar 2012 ook een Chinese filmweek gepland, waarschijnlijk rond het International Istanbul Film Festival in april.

Günay vertelde ook op de persconferentie dat het oude Chinese porselein dat momenteel ter tentoonstelling staat in het Topkapi paleis, de rijkste en meest uitgebreide verzameling van dergelijke kunstobjecten buiten China is, en dat deze stukken volgend jaar mogelijk zullen worden tentoongesteld op verschillende locaties in Turkije.
Hij zei ook nog dat hij goede hoop heeft dat de komende twee jaren van het onder de aanbracht brengen van elkaars culturen, het begin is van belangrijke onderhandelingen tussen de twee landen. Ook hoopt hij dat de culturele relaties en het begrip tussen China en Turkije versterkt.

Nog een opwindende aankondiging voor kunstliefhebbers in heel Turkije; Günay onthulde ook dat er een beroemde collectie van de Chinese terracotta sculpturen, “Het Terracotta Leger,” dat de legers van de eerste keizer van China, Qin Shi Huang afbeeld, naar Turkije zal worden vervoerd ter tentoonstelling. De legers van aardewerk, die tot doel hadden de keizer te beschermen in het hiernamaals, dateren uit de derde eeuw.

Günay: “China is in toenemende mate een gebied van belang en intrige voor mensen uit de hele wereld aan het worden. Maar er zijn ook veel mensen die op dezelfde manier geïntrigeerd zijn door Turkije en de wijze waarop ons land de ontwikkeling van mondiale status doorgaat en de relatie die het heeft met zowel Europa als het Midden- oosten.
Dit zijn twee oude beschavingen die zich tegelijkertijd ontwikkelen, vooruit komen en de internationale blikvangers van deze tijd aan het worden zijn. Het oude gezegde ‘Het licht komt op in het oosten’ krijgt op deze manier een nieuwe en spannende betekenis voor Turkije en China.”

Bron: todayszaman.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!