170.000 buitenlanders zoeken een baan in Turkije

21
881

Turkije, dat slechts 50 jaar geleden duizenden onderdanen naar Europa stuurde om te werken, is nu uitgegroeid tot de bron van hoop voor buitenlandse werkzoekenden van over de hele wereld. Turkije ontving dit jaar alleen via internet al ruim 170.000 sollicitaties van buitenlanders.

Turkije, dat in de jaren ’60 nog duizenden burgers naar Duitsland en een aantal andere Europese landen stuurde met de hoop om een nieuw leven te kunnen starten, is nu uitgegroeid tot een land dat aantrekkelijk is voor buitenlanders vanwege de groeiende economie en de snel dalende werkloosheidscijfers van de afgelopen jaren.

Stijging van 40 procent in 1 jaar

Buitenlanders die willen ontsnappen aan de crisis in Europa en Amerika of aan de chaos in het Midden-Oosten, gaan massaal op zoek naar een baan in Turkije. In vergelijking met vorig jaar is het aantal buitenlanders dat zoekt naar werk in Turkije gestegen met 40 procent. Vooral veel Bulgaarse, Duitse, Azerbeidzjaanse, Noord-Cypriotische en Franse burgers sturen hun Curriculum Vitae.

Verkoopsector en detailhandel zijn populair

De meeste buitenlanders zoeken een baan in de Turkse detailhandel, textiel en financiële sector. De Turkse vacature website Secretcv.com maakte onlangs bekend dat in 2012 al meer dan 170.000 buitenlanders hun cv hebben achtergelaten op arbeidsbemiddelingswebsites. De General Manager van Secretcv.com Okan Tütüncü zegt dat zij sinds eind 2009 ook een grote toename zien van Amerikaanse, Russische, Engelse en Nederlandse burgers op zoek naar werk in Turkije.

Volgens de gegevens van Secretcv.com, zoekt 10 procent van alle buitenlandse aanvragers een baan in de verkoop, 7 procent in de marketing, 6,7 procent in de buitenlandse handel en 6 procent in human resources. Ook accounting, banen in de informatietechnologie en productie zijn populaire interessegebieden.

Meeste werkzoekenden niet ouder dan 30 jaar

De meeste buitenlanders die een baan zoeken in Turkije zijn tussen de 26 en 30 jaar oud (34 procent). De verklaring hiervoor van Secretcv.com is dat jongere werkzoekenden vaak nog niet gesetteld zijn, nog geen kinderen hebben en daardoor meer risico durven te nemen met het solliciteren naar een baan in het buitenland.

21 REACTIES

 1. Mijn vader is medisch gekeurd toen hij in Nl kwam. Zou Turkije ook moeten doen om uitkeringtrekkers in het heden tegen te gaan!

 2. koekepeer waar slaat dat nu weer op?
  Dan mag iedereen wel een dna test laten maken. Ziek worden we onvrijwillig en dood gaan we allemaal.
  Ik begrijp je reactie overigens wel.
  maar Turkije hanteert al het wederkerigheids- stelsel.
  Niemand kan de tijd en nieuwe ontwikkelingen tegenhouden en ja nationalisme is normaal.
  Welvaart brengt tenslotte ook minder goede dingen met zich mee.

 3. Lijkt allemaal mooi. Je moet wel 12 uur per dag willen werken of meer. En zaterdag en zondag (soms) ook werken tegen een loon van vier/vijfhonderd euro per maand. Succes!

 4. Hoopla terug naar vaderland. Genoeg geweest hier! =D En trouwens de lonen zijn een pak hoger, ik ken persoonlijk mensen die in de financiële sector werken en hiervoor 1800 euro netto kunnen krijgen..

 5. Ine volgens mij begrijp je me niet laat staan begrip willen tonen. Ik kom alleen met een slimmigheid van Nl wat ze in Tr ook moeten toepassen. Natuurlijk heb ik niets tegen ziektes. Het is alleen wel slim om de zieken niet binnen te halen omdat dat op den duur de welvaart naar de knoppen helpt. Kijk maar in NL. 1 oudere/zieke wordt zoal door 1
  jongere betaalt!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!