Werken als arts in Turkije

Nederlanders in Turkije Forums Werken & Studeren in Turkije Werken als arts in Turkije

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Auteur
    Berichten
  • #32194
    turkije
    Deelnemer

    hallo allemaal,

    Ik ben een Nederlandse arts en wil graag in Turkije werken. Kan iemand mij informatie geven over de zorg in TR? Hoe worden artsen betaald daar? Hoe gaat het met verzekeringen? En is het überhaupt mogelijk om als Nederlandse arts in TR werken?
    Alvast bedankt voor jullie hulp.

    #38332
    Sanu
    Deelnemer

    Wat voor arts ben je? Basisarts of specialist?
    Je kunt sinds 2011 pas als buitenlandse arts een werkvergunning krijgen in Turkije. Daarvoor was het een verboden beroep voor buitenlanders. Vanwege het grote artsentekort is daar een wetwijziging in gekomen en zijn onder meer uit Griekenland ttv de crisis veel artsen naar Turkije gehaald. Dit gaat helaas onder heeeeel veel voorwaarden.

    Je moet allereerst al je diploma’s laten legaliseren (denklik) bij het Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), het DUO van Turkije. Ook je middelbare school diploma moet gelegaliseerd worden, maar dat gaat weer via het İl milli eğitim müdürlüğü van de regio waar je woont. Om je diplomas te legaliseren moet je allereerst in Nederland een apostille stempel halen bij DUO en dit laten legaliseren bij de rechtbank. Vervolgens moet je in Turkije je diplomas laten vertalen door een beedigd vertaler en laten stempelen door een notaris. Tip: ga na een notaris en vraag om een vertaler die bij hen is aangesloten. Als je niet in Turkije woont kan je de vertalingen ook via het turkse Consulaat in Rotterdam regelen maar die procedure ken ik niet precies. Ook je diploma supplementen moet vertaald en genotariseerd worden. Ik kan je de hele waslijst in een prive bericht sturen.
    Als je de aanvraag eenmaal hebt ingediend kan het 3 maanden tot een jaar düren voor de Denklik Commissie een oordeel geeft. Afhankelijk van de Universiteit waar je hebt gestudeerd moet je nog een aanvullend medisch examen afleggen, maar bij het indienen van mijn aanvraag werd mij verteld dat dit voor Nederlanders vrijwel nooit het geval is. Verder moet je nog een taal examen afleggen om te laten zien dat je minimal nivo B beheerst in het Turks.
    Als je dan eindelijk je Denklik in handen hebt moet je ook nog de gewone procedure voor de werkvergunning doorlopen, maar dat doet grotendeels je werkgever als je die gevonden hebt. Je mag in de loop van de aanvraag van je werkvergunning wel alvast beginnen met werken als het goed is. Je moet denken aan de verzekeringen die je in Nederland ook als arts nodig hebt. Wettelijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand etc etc. Het is een hoop gedoe maar uiteindelijk kun je in Turkije als basisarts op de spoed of bij kliniekjes werken. Zolang het maar Prive is want als buitenlander mag je (nog) niet in de staatsziekenhuizen werken. Als je meertalig bent heb je algauw een voorsprong op de doorsnee arts in Turkije en kun je ook meer salaris vragen.

    Wat misschien nog belangrijker is dan wat ik hierboven heb geschreven is het verschil in medische cultuur in turkije. Het is hier echt: u vraagt wij draaien, iets waar ik als nuchtere nederlander nog wel veel moeite mee heb. Voor alles wordt een infuus aangelegd, als de patient wil betalen voor de MRI krijgt hij een MRI, etc. Dat is het nadeel aan prive-zorg: het heeft een winstoogmerk. Iets wat desastreus is voor goede medische zorg mijns inziens. In de staatsziekenhuizen is dat uiteraard veel minder. Een ander groot verschil is dat het eerste lijn systeem hier niet bestaat. Er zijn wel huisartsen maar die hebben meer een GGD achtige functie. Je kan als patient direct naar het ziekenhuis. Wat er toe leidt dat heel veel snotneuzen op de SEH gezien worden.

    Ik ben benieuwd naar je verhaal, waarom wil je in Turkije werken? Wat voor richting denk je aan?

    #47853
    AAyse
    Deelnemer

    Hallo Sanu,

    Ik heb een vraagje; bestaat de functie als Doktersassistente in Turkije?

    Ben je zelf werkzaam in Turkije als arts?

    Groet,
    Ayse

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.