Hollandse Frikandellen

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Auteur
  Berichten
 • #31241
  Ihlamur
  Bijdrager

  In Side zijn minimaal 3 Nederlandse gelegenheden die Hollandse snacks (ook frikandellen verkopen).

  Maak geen reclame voor mezelf dus zet ze alle 3 ff op rij
  Zaak 1. Heeft hotel erbij,
  Zaak 2. Verkoopt bijna alles, steak, fish, pizza, reisjes…. ­čśĽ
  Zaak 3. Of nou een Frikandel smaakt onder het genot van Ambient muziek….
  Zaak 4. Men zegt dat nieuw Hollands restaurant er is, dame is Hollands, maar of ze ook Friks verkoopt…

  #32510
  Muratje
  Sleutelbeheerder

  Ik ga in principe niet naar Turkije om Frikandellen te eten, maar het is wel grappig voor sommige Nederlanders. Sommige kunnen zelfs niet zonder. Ik heb zelfs gehoord dat er een Hollandse patatkraam is geopend in Istanbul.

  #32606
  samimi
  Bijdrager

  Hahaha, wie wil er in vredesnaam frikandellen eten met al het lekkere turkse eten? En waar zou die patatkraam moeten zitten in Istanbul? Nooit gezien, zou er best wel eens paar vrienden mee naar toe willen nemen om ze de dutch way te laten zien ­čÖé

  #32608
  Muratje
  Sleutelbeheerder

  Ik zal binnenkort even een artikel met foto’s plaatsen over die Hollandse patatzaak ­čÖé Ik ben er vorige maand geweest. Niet om wat te kopen, maar gewoon even een praatje te maken ­čÖé Patat haal ik wel in Nederland bij de Bram Ladage ­čśÇ

  #32611
  Ria
  Bijdrager

  Ik eet ze hier al niet, waarom zou ik dat in Istanbul doen? Ik vind dit geen goed idee, maar dat is waarschijnlijk ook globalisering… ­čÖü

  #32616
  Burcu
  Bijdrager

  Getver ik vond frikandellen vroeger al niks dus missen doe ik het totaal niet. Geef mij maar een lekker b├Ârek of lahmacun.Laugh

  #32620
  Ihlamur
  Bijdrager

  ─░nmiddels ben ik gestopt met mijn Hollandse Restaurant in Side.

  Maar er wordt hierboven een opmerking geplaatst in de trant van “waarom in Godsnaam Frikandellen in Turkije?”
  Ik kan jullie vertellen dat de ┬┤Bouwvak vakantieganger┬┤ van heinde en ver met taxi┬┤s komen, met groepen van rond de 15 a 20 man, puur en alleen voor de Frikandel.
  Daar verkocht ik dan ook een hoop Friet en andere snacks bij.
  Ons Restaurant was geen snackbar, ik verkocht ┬┤de betere Ossehaas┬┤ in Side, maar je pakt de Snack wel mee want anders verkoop je in het hoogseizoen niet veel.
  De vakantieganger in het hoogzeizoen ” eet die Turkse rommel niet”, sorry dat ik het zeg.

  Ik denk dus dat die Frietzaak in Geyo─člu heel goed kan lopen, ikzelf heb ook wel eens met dat idee gespeeld omdat mijn man zelf een bedrijf in Istanbul heeft gehad en zijn familie nog steeds in zaken zit (dan heb je al een kruiwagentje).
  Er zijn in Beyo─člu immers ook Argetijnse Steakhouses, Sushi Bars, Echte ─░taliaanse Restaurants enz. De bewoner van Istanbul ┬┤probeert┬┤ook eens wat, zij zijn niet zo vastgeroest (en bevooroordeeld mbt varkensvlees) in hun eetgewoontes als een groot deel van de rest van de bevolking.

  Ik woonde in Istanbul toen in Aksaray/Beyaz─▒t (als ik het me goed herinner)de eerste Mac Donalds geopend werd, in eind jaren ┬┤80.
  Nou, dat zou niet lopen en men at geen hamburger terwijl er zulke goede K├Âfte was enz enz.
  Kijk nu eens de Mac┬┤s, Burgerkings en andere Hamburger koningen en Naapers staan op elke hoek, de Hamburger staan zelfs op Menu kaarten van Restaurants.

  Inmiddels worden er ook kipschnitzels, kipfinger, fishfinger, Cordon Bleu┬┤s en soyasauzen gegeten, ook door de moeders al thuis klaargemaakt.
  De Turk vindt goedgebakken friet zelf ook heerlijk, de Turkse traditioneel gebakken friet is nou niet echt zo bi……..toch?

  Ik denk dat die in Beyo─člu goede kans van slagen heeft.

  #33271
  omer60
  Bijdrager

  haha best grappig dat je turks eten rommel noemt hoewel de nederlandse keuken nog niet eens bestaat. ok mischien bestaat het uit paar bladzijdes en meer niet. zelfs de hollandse friet is eigenlijk bels zover ik weet.

  ze hadden paar weken geleden nog een frikandellen test gehouden in venlo (stad van wilders) of de hollandse frikandellen of de helal frikandellen lekker waren en wat bleek volk koos masaal helal frikandel  zelfs de frikandellen maken wij lekkerder hahahaha

   

  #33561
  Gulsah
  Bijdrager

  In Nl eet ik nooit Junk food, hoogstens 2 keer in het jaar Belgische patat, laat staan in Turkije!

  Voor zulke ranzige dingen ( ieders zijn keus uiteraard) als frikandellen vind ik het zonde om de b├Ârek’s, pide’s en andere TR lekkernijen te laten staanturk

  #33564
  Klaske
  Bijdrager

  Met mijn dochter maak ik wel eens kipbitterballen. Ik kan je verzekeren dat die super zijn! En dat vinden mijn Turkse vrienden ook. Maar dat is dan ook wel wat anders dan junkfood van afvalvlees…

  Vroeger, toen ik nog klein was, kwam er in de pauzes van de middelbare school zo’n verrijdbare frietkraam langs. Die deed goede zaken. Ik heb wel eens met de gedachte gespeeld zoiets hier ook te doen. Maar dan zonder frikandellen maar m├ęt k├Âfte en bitterballen bijvoorbeeld!

  #33565
  antonieq
  Bijdrager

  Frikandellen zit daar geen varkensvlees in dan ?

  #33576
  ni_hao
  Bijdrager

  @Klaske: als je wilt, mag je mij per PB of per email het recept voor die kipbitterballen geven.

  #33581
  Klaske
  Bijdrager

  Hahaha, dat recept mag wel openbaar gemaakt worden hoor! Ik maak ze altijd op gevoel, zoals eigenlijk met alles, behalve met het bakken van taart en koekjes. Maar ik zal proberen de hoeveelheden zo goed mogelijk aan te geven. En hou er ook rekening mee dat t best veel werk is.

  Je hebt iig ook een keukenmachientje met zo’n snel ronddraaiend mesje nodig. Ik gebruik t ding ook om poedersuiker in te maken en vroeger hadden mijn ouders zo’n ding om koffiebonen in te malen. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

  Ik begin altijd al met het bewaren en laten uitdrogen van restjes brood. Daar maak ik zelf paneermeel van omdat ik persoonlijk de paneermeel hier te fijn vind. We hebben ontdekt dat dit echt belangrijk is want daardoor krijg je die overheerlijke beet…
  De restjes brood rooster ik eerst en daarna laat ik ze in een open zak goed uitdrogen, dan schimmelt het ook niet meer en is het eindeloos lang houdbaar. Het paneermeel maak je vervolgens door de stukjes brood in t keukenapparaat fijn te maken.

  Voor een stuk of 50 bitterballen gebruik ik tussen de 750 en 1000 gram kipfilet.
  Die snijd ik in stukjes, kruid ze en bak ze in een beetje olie. Als de kip is afgekoeld, de stukjes kip in het handige keukenapparaatje fijn malen. (Als je eerst de paneermeel maakt en daarna de kip maalt, hoef je het ding niet tussendoor af te wassen…!)

  Daarna maak ik de ragout.
  Ik gebruik ongeveer 75 gram margarine (ik heb niet altijd margarine in huis omdat ik vrijwel altijd zonnebloemolie gebruik en daar kun je het op zich ook wel mee doen maar met boter werkt het iets prettiger). De boter laten smelten en lichtbruin laten worden.
  Daarna de pan van het vuur nemen en er drie a vier lepels bloem door roeren.
  Dan beetje bij beetje warm of kokend water toevoegen: snel blijven roeren (pan nog steeds van t vuur). Net zoveel water toevoegen tot er een mooie stevige roux ontstaat. Laat ‘m vooral niet te dun worden!
  Dan de pan op t vuur, een bouillonblokje toevoegen (of iets wat erop lijkt) en twee a drie theelepels mosterd.
  Omdat je later eiwit nodig hebt, roer ik er meestal ook nog een eierdooier door maar dat is niet per se nodig.
  De fijngemaalde kip door de roux roeren en nu heb je een superstevige, goed gevulde ragout.
  In de koelkast laten afkoelen/opstijven.

  En dan komt het ballen draaien. Dit doen we altijd met ons tweetjes. Op het aanrecht zet je de pan koude ragout, een diep bord met paneermeel en daarnaast leg je een stuk alufolie.
  Ik draai de ballen (niet te groot) en Ellen rolt ze door de paneermeel en legt ze op het stuk folie.
  We maken de bitterballen meestal in twee porties dus als vinden dat we er genoeg hebben, stoppen we. De ragout kun je prima nog een dag in de koelkast bewaren. Al gedraaide bitterballen nemen meer ruimte in; vandaar.
  Dan roer je een of twee eiwitten (voor meer dan 20 stuks zou ik twee eiwitten nemen) met een scheutje water los.
  We nemen een extra stuk folie.
  Ik pak de ballen van het eerste stuk folie, rol ze door t eiwitmengsel en Ellen rolt ze vervolgens weer door de paneermeel en legt ze op het nieuwe stuk folie.
  Die tweede laag paneermeel met eiwit is heel erg belangrijk omdat de bitterballen onmiddellijk in de hete olie openbarsten als je dat niet doet.

  Nu zijn de bitterballen klaar om te worden gebakken. Ze hoeven maar kort in de hete olie: gewoon tot ze mooi bruin zijn.
  Succes en eet smakelijk!
  eten

  #37444
  antonieq
  Bijdrager

  Ihlamur schreef:
  Maar er wordt hierboven een opmerking geplaatst in de trant van “waarom in Godsnaam Frikandellen in Turkije?”
  Ik kan jullie vertellen dat de ┬┤Bouwvak vakantieganger┬┤ van heinde en ver met taxi┬┤s komen, met groepen van rond de 15 a 20 man, puur en alleen voor de Frikandel.
  Daar verkocht ik dan ook een hoop Friet en andere snacks bij.

  Het gaat in Turkije verder waar men in Spanje is gebleven dus duizenden kilometers reizen om frikandellen en andere “troep” te eten op de gezellige tonen van Frans Bauer en Koos Alberts eek

  #37445
  Ihlamur
  Bijdrager

  De ‘ en dan die handjes de lucht in’ formule werkt niet echt meer.
  2008 Was het laatste jaar dat er nog wat te verdienen viel. In 2009 heb ik jongeren op het terras gehad die 4 bordjes friet en 1 fles water bestelden. Mijn omzet was dat jaar 30 tot 40% minder. De Nederlanders begonnen meer in de hotels te blijven. Daar waar ze voorgaande jaren 2 of 3 keer in hun vakantie om de ‘kleffe hap’ kwamen deden ze dat nog maar 1 keer, of heb ik ook meegemaakt, alleen de kinderen kregen eten en volwassennen zaten er op een droogje bij……..Echt heel raar.

  Toeristenseizoenen werden ook steeds korter in 2010 tot eind Juni geen hond op straat te zien, hotels nog half leeg.
  In 2010 heb ik meer Engelse klanten gehad die voor een goede biefstuk kwamen maar die eten elke week ergens anders en dan moet je een behoorlijke vatse groep opbouwen (kost enkel jaren)wil je uit de kosten komen.

  Ik had een vrij duur pand (in verhouding met de omzet) en product, door mijn Bonfile, varkensvleesgerechten en wijnen. Bovendien werd mijn pand in 2011 afgebroken door de gemeente, wat ik dtg niet meer kon overdoen aan een andere ondernemer. Om zelf weer op een nwe locatie iets opnieuw op te zetten ontbrak het ons aan de financiele middelen dus hebben we de toko gesloten. Turkish story, weg zaak, weg poen. We zijn daarna lampen gaan maken van waterkalebassen maar ook die markt is ingestort (was dus geen handige zet ) en we hadden mooie lampen hoor, beter afgewerkt als de gemiddelde Su Kaba─č─▒ lambas─▒ maar verkochten niet genoeg.

  In Side zaten in die periode 4 Nederlandse uitbaters, 2 restaurants en 2 Boutique Hotels. Diegene die een eigen pand heeft (dus geen huur) bestaat nog steeds, dat ander hotelletje weet ik niet en dat 2e restaurant is dit jaar midden in het seizoen dichtgegaan ivm gezondheidsklachten en personeelsgebrek. Oke gezondheidsklachten kan, maar personeelsgebrek moet je lezen als geldgebrek. Als je in 2012 met 1 dame in de keuken draaide, die ook nog eens al het schoonmaakwerk laat doen en haar maar 1000 lira betaald krijg je vanzelf personeelsgebrek…….Blijkt ook wel, dat als 1 persoon al deze taken aan kon het gene vette was.

  Laatste nieuws van de ondernemers uit Side anno NU. In een andere topic schreef ik immers dat het huilen met de pet op was dit jaar. Nu in September is het een beetje aangetrokken met de verkoop, de middenstander hoopt dat Oktober ook zo wordt dan kunnen ze net de schulden aan de groothandel betalen.
  Dat is belangrijk anders krijg je volgend jaar geen spullen meer van ze……..

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 17)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.