Hollandse Frikandellen | Restaurants / Eetgelegenheden | Forum

Avatar

Overweeg te registreren
gast

sp_LogInOut Inloggen sp_Registration Registreren

Registreren | Wachtwoord kwijt?
Uitgebreid zoeken

— Forum bereik —




— Overeenkomst —





— Forumopties —





Minimum lengte zoekwoord is 3 tekens - maximum lengte zoekwoord is 84 tekens

sp_Feed Onderwerp RSS sp_TopicIcon
Hollandse Frikandellen
17 mei 2010
17:29
Avatar
Ihlamur
Lid
Members
Forumberichten: 510
Lid sinds:
17 mei 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

In Side zijn minimaal 3 Nederlandse gelegenheden die Hollandse snacks (ook frikandellen verkopen).

Maak geen reclame voor mezelf dus zet ze alle 3 ff op rij
Zaak 1. Heeft hotel erbij,
Zaak 2. Verkoopt bijna alles, steak, fish, pizza, reisjes.... confused
Zaak 3. Of nou een Frikandel smaakt onder het genot van Ambient muziek....
Zaak 4. Men zegt dat nieuw Hollands restaurant er is, dame is Hollands, maar of ze ook Friks verkoopt...

5 juni 2010
16:30
Avatar
Muratje
Admin
Forumberichten: 375
Lid sinds:
25 januari 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ik ga in principe niet naar Turkije om Frikandellen te eten, maar het is wel grappig voor sommige Nederlanders. Sommige kunnen zelfs niet zonder. Ik heb zelfs gehoord dat er een Hollandse patatkraam is geopend in Istanbul.

1 februari 2011
14:06
Avatar
samimi
Lid
Members
Forumberichten: 11
Lid sinds:
30 januari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Hahaha, wie wil er in vredesnaam frikandellen eten met al het lekkere turkse eten? En waar zou die patatkraam moeten zitten in Istanbul? Nooit gezien, zou er best wel eens paar vrienden mee naar toe willen nemen om ze de dutch way te laten zien :)

2 februari 2011
17:46
Avatar
Muratje
Admin
Forumberichten: 375
Lid sinds:
25 januari 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Ik zal binnenkort even een artikel met foto's plaatsen over die Hollandse patatzaak :) Ik ben er vorige maand geweest. Niet om wat te kopen, maar gewoon even een praatje te maken :) Patat haal ik wel in Nederland bij de Bram Ladage :D

3 februari 2011
14:05
Avatar
Ria
Lid
Members
Forumberichten: 6
Lid sinds:
22 januari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Ik eet ze hier al niet, waarom zou ik dat in Istanbul doen? Ik vind dit geen goed idee, maar dat is waarschijnlijk ook globalisering... :-(

5 februari 2011
13:42
Avatar
Burcu
Lid
Members
Forumberichten: 1
Lid sinds:
5 februari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Getver ik vond frikandellen vroeger al niks dus missen doe ik het totaal niet. Geef mij maar een lekker börek of lahmacun.Laugh

9 februari 2011
07:26
Avatar
Ihlamur
Lid
Members
Forumberichten: 510
Lid sinds:
17 mei 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

İnmiddels ben ik gestopt met mijn Hollandse Restaurant in Side.

Maar er wordt hierboven een opmerking geplaatst in de trant van "waarom in Godsnaam Frikandellen in Turkije?"
Ik kan jullie vertellen dat de ´Bouwvak vakantieganger´ van heinde en ver met taxi´s komen, met groepen van rond de 15 a 20 man, puur en alleen voor de Frikandel.
Daar verkocht ik dan ook een hoop Friet en andere snacks bij.
Ons Restaurant was geen snackbar, ik verkocht ´de betere Ossehaas´ in Side, maar je pakt de Snack wel mee want anders verkoop je in het hoogseizoen niet veel.
De vakantieganger in het hoogzeizoen " eet die Turkse rommel niet", sorry dat ik het zeg.

Ik denk dus dat die Frietzaak in Geyoğlu heel goed kan lopen, ikzelf heb ook wel eens met dat idee gespeeld omdat mijn man zelf een bedrijf in Istanbul heeft gehad en zijn familie nog steeds in zaken zit (dan heb je al een kruiwagentje).
Er zijn in Beyoğlu immers ook Argetijnse Steakhouses, Sushi Bars, Echte İtaliaanse Restaurants enz. De bewoner van Istanbul ´probeert´ook eens wat, zij zijn niet zo vastgeroest (en bevooroordeeld mbt varkensvlees) in hun eetgewoontes als een groot deel van de rest van de bevolking.

Ik woonde in Istanbul toen in Aksaray/Beyazıt (als ik het me goed herinner)de eerste Mac Donalds geopend werd, in eind jaren ´80.
Nou, dat zou niet lopen en men at geen hamburger terwijl er zulke goede Köfte was enz enz.
Kijk nu eens de Mac´s, Burgerkings en andere Hamburger koningen en Naapers staan op elke hoek, de Hamburger staan zelfs op Menu kaarten van Restaurants.

Inmiddels worden er ook kipschnitzels, kipfinger, fishfinger, Cordon Bleu´s en soyasauzen gegeten, ook door de moeders al thuis klaargemaakt.
De Turk vindt goedgebakken friet zelf ook heerlijk, de Turkse traditioneel gebakken friet is nou niet echt zo bi........toch?

Ik denk dat die in Beyoğlu goede kans van slagen heeft.

28 april 2011
20:55
Avatar
omer60
Lid
Members
Forumberichten: 16
Lid sinds:
29 maart 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

haha best grappig dat je turks eten rommel noemt hoewel de nederlandse keuken nog niet eens bestaat. ok mischien bestaat het uit paar bladzijdes en meer niet. zelfs de hollandse friet is eigenlijk bels zover ik weet.

ze hadden paar weken geleden nog een frikandellen test gehouden in venlo (stad van wilders) of de hollandse frikandellen of de helal frikandellen lekker waren en wat bleek volk koos masaal helal frikandel  zelfs de frikandellen maken wij lekkerder hahahaha

 

15 juni 2011
16:54
Avatar
Gulsah
Lid
Members
Forumberichten: 93
Lid sinds:
28 maart 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

In Nl eet ik nooit Junk food, hoogstens 2 keer in het jaar Belgische patat, laat staan in Turkije!

Voor zulke ranzige dingen ( ieders zijn keus uiteraard) als frikandellen vind ik het zonde om de börek's, pide's en andere TR lekkernijen te laten staanturk

15 juni 2011
19:29
Avatar
Klaske
Lid
Members
Forumberichten: 315
Lid sinds:
18 april 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Met mijn dochter maak ik wel eens kipbitterballen. Ik kan je verzekeren dat die super zijn! En dat vinden mijn Turkse vrienden ook. Maar dat is dan ook wel wat anders dan junkfood van afvalvlees...

Vroeger, toen ik nog klein was, kwam er in de pauzes van de middelbare school zo'n verrijdbare frietkraam langs. Die deed goede zaken. Ik heb wel eens met de gedachte gespeeld zoiets hier ook te doen. Maar dan zonder frikandellen maar mét köfte en bitterballen bijvoorbeeld!

15 juni 2011
21:23
Avatar
antonieq
Lid
Members
Forumberichten: 264
Lid sinds:
13 juni 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Frikandellen zit daar geen varkensvlees in dan ?

17 juni 2011
06:43
Avatar
ni_hao
Lid
Members
Forumberichten: 551
Lid sinds:
28 februari 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

@Klaske: als je wilt, mag je mij per PB of per email het recept voor die kipbitterballen geven.

17 juni 2011
11:22
Avatar
Klaske
Lid
Members
Forumberichten: 315
Lid sinds:
18 april 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

Hahaha, dat recept mag wel openbaar gemaakt worden hoor! Ik maak ze altijd op gevoel, zoals eigenlijk met alles, behalve met het bakken van taart en koekjes. Maar ik zal proberen de hoeveelheden zo goed mogelijk aan te geven. En hou er ook rekening mee dat t best veel werk is.

Je hebt iig ook een keukenmachientje met zo'n snel ronddraaiend mesje nodig. Ik gebruik t ding ook om poedersuiker in te maken en vroeger hadden mijn ouders zo'n ding om koffiebonen in te malen. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel.

Ik begin altijd al met het bewaren en laten uitdrogen van restjes brood. Daar maak ik zelf paneermeel van omdat ik persoonlijk de paneermeel hier te fijn vind. We hebben ontdekt dat dit echt belangrijk is want daardoor krijg je die overheerlijke beet...
De restjes brood rooster ik eerst en daarna laat ik ze in een open zak goed uitdrogen, dan schimmelt het ook niet meer en is het eindeloos lang houdbaar. Het paneermeel maak je vervolgens door de stukjes brood in t keukenapparaat fijn te maken.

Voor een stuk of 50 bitterballen gebruik ik tussen de 750 en 1000 gram kipfilet.
Die snijd ik in stukjes, kruid ze en bak ze in een beetje olie. Als de kip is afgekoeld, de stukjes kip in het handige keukenapparaatje fijn malen. (Als je eerst de paneermeel maakt en daarna de kip maalt, hoef je het ding niet tussendoor af te wassen...!)

Daarna maak ik de ragout.
Ik gebruik ongeveer 75 gram margarine (ik heb niet altijd margarine in huis omdat ik vrijwel altijd zonnebloemolie gebruik en daar kun je het op zich ook wel mee doen maar met boter werkt het iets prettiger). De boter laten smelten en lichtbruin laten worden.
Daarna de pan van het vuur nemen en er drie a vier lepels bloem door roeren.
Dan beetje bij beetje warm of kokend water toevoegen: snel blijven roeren (pan nog steeds van t vuur). Net zoveel water toevoegen tot er een mooie stevige roux ontstaat. Laat 'm vooral niet te dun worden!
Dan de pan op t vuur, een bouillonblokje toevoegen (of iets wat erop lijkt) en twee a drie theelepels mosterd.
Omdat je later eiwit nodig hebt, roer ik er meestal ook nog een eierdooier door maar dat is niet per se nodig.
De fijngemaalde kip door de roux roeren en nu heb je een superstevige, goed gevulde ragout.
In de koelkast laten afkoelen/opstijven.

En dan komt het ballen draaien. Dit doen we altijd met ons tweetjes. Op het aanrecht zet je de pan koude ragout, een diep bord met paneermeel en daarnaast leg je een stuk alufolie.
Ik draai de ballen (niet te groot) en Ellen rolt ze door de paneermeel en legt ze op het stuk folie.
We maken de bitterballen meestal in twee porties dus als vinden dat we er genoeg hebben, stoppen we. De ragout kun je prima nog een dag in de koelkast bewaren. Al gedraaide bitterballen nemen meer ruimte in; vandaar.
Dan roer je een of twee eiwitten (voor meer dan 20 stuks zou ik twee eiwitten nemen) met een scheutje water los.
We nemen een extra stuk folie.
Ik pak de ballen van het eerste stuk folie, rol ze door t eiwitmengsel en Ellen rolt ze vervolgens weer door de paneermeel en legt ze op het nieuwe stuk folie.
Die tweede laag paneermeel met eiwit is heel erg belangrijk omdat de bitterballen onmiddellijk in de hete olie openbarsten als je dat niet doet.

Nu zijn de bitterballen klaar om te worden gebakken. Ze hoeven maar kort in de hete olie: gewoon tot ze mooi bruin zijn.
Succes en eet smakelijk!
eten

26 september 2013
21:44
Avatar
antonieq
Lid
Members
Forumberichten: 264
Lid sinds:
13 juni 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Ihlamur schreef:
Maar er wordt hierboven een opmerking geplaatst in de trant van "waarom in Godsnaam Frikandellen in Turkije?"
Ik kan jullie vertellen dat de ´Bouwvak vakantieganger´ van heinde en ver met taxi´s komen, met groepen van rond de 15 a 20 man, puur en alleen voor de Frikandel.
Daar verkocht ik dan ook een hoop Friet en andere snacks bij.

Het gaat in Turkije verder waar men in Spanje is gebleven dus duizenden kilometers reizen om frikandellen en andere "troep" te eten op de gezellige tonen van Frans Bauer en Koos Alberts eek

27 september 2013
09:00
Avatar
Ihlamur
Lid
Members
Forumberichten: 510
Lid sinds:
17 mei 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

De ' en dan die handjes de lucht in' formule werkt niet echt meer.
2008 Was het laatste jaar dat er nog wat te verdienen viel. In 2009 heb ik jongeren op het terras gehad die 4 bordjes friet en 1 fles water bestelden. Mijn omzet was dat jaar 30 tot 40% minder. De Nederlanders begonnen meer in de hotels te blijven. Daar waar ze voorgaande jaren 2 of 3 keer in hun vakantie om de 'kleffe hap' kwamen deden ze dat nog maar 1 keer, of heb ik ook meegemaakt, alleen de kinderen kregen eten en volwassennen zaten er op een droogje bij........Echt heel raar.

Toeristenseizoenen werden ook steeds korter in 2010 tot eind Juni geen hond op straat te zien, hotels nog half leeg.
In 2010 heb ik meer Engelse klanten gehad die voor een goede biefstuk kwamen maar die eten elke week ergens anders en dan moet je een behoorlijke vatse groep opbouwen (kost enkel jaren)wil je uit de kosten komen.

Ik had een vrij duur pand (in verhouding met de omzet) en product, door mijn Bonfile, varkensvleesgerechten en wijnen. Bovendien werd mijn pand in 2011 afgebroken door de gemeente, wat ik dtg niet meer kon overdoen aan een andere ondernemer. Om zelf weer op een nwe locatie iets opnieuw op te zetten ontbrak het ons aan de financiele middelen dus hebben we de toko gesloten. Turkish story, weg zaak, weg poen. We zijn daarna lampen gaan maken van waterkalebassen maar ook die markt is ingestort (was dus geen handige zet ) en we hadden mooie lampen hoor, beter afgewerkt als de gemiddelde Su Kabağı lambası maar verkochten niet genoeg.

In Side zaten in die periode 4 Nederlandse uitbaters, 2 restaurants en 2 Boutique Hotels. Diegene die een eigen pand heeft (dus geen huur) bestaat nog steeds, dat ander hotelletje weet ik niet en dat 2e restaurant is dit jaar midden in het seizoen dichtgegaan ivm gezondheidsklachten en personeelsgebrek. Oke gezondheidsklachten kan, maar personeelsgebrek moet je lezen als geldgebrek. Als je in 2012 met 1 dame in de keuken draaide, die ook nog eens al het schoonmaakwerk laat doen en haar maar 1000 lira betaald krijg je vanzelf personeelsgebrek.......Blijkt ook wel, dat als 1 persoon al deze taken aan kon het gene vette was.

Laatste nieuws van de ondernemers uit Side anno NU. In een andere topic schreef ik immers dat het huilen met de pet op was dit jaar. Nu in September is het een beetje aangetrokken met de verkoop, de middenstander hoopt dat Oktober ook zo wordt dan kunnen ze net de schulden aan de groothandel betalen.
Dat is belangrijk anders krijg je volgend jaar geen spullen meer van ze........

27 september 2013
15:50
Avatar
antonieq
Lid
Members
Forumberichten: 264
Lid sinds:
13 juni 2011
sp_UserOfflineSmall Offline

Is het ondernemen als buitenlander in een land van ondernemers niet extra lastig dan ?

In Turkije vallen me wat ondernemers betreft toch dingen op die je in Nederland niet snel zult zien,
of tenminste niet in die mate.
In een grote stad in Turkije zie je meer dan regelmatig een McDonalds pal naast een Burger King bijvoorbeeld.
Dan heb je nog de copieertaktiek.
Mijn ex-zwager opende in een middelgrote stad in Turkije een internet cafe met AMD p.c's en bijpassende dingen om grote games goed aan te kunnen. Binnen de kortste keren zat de tent met 20 p.c constant vol, na een maand zaten er in hetzelfde winkelcentrum ineens nog 5 ondernemers die een hokje huurden met game-pc´s.
Mijn ex-schoonzus opende een zaak met kunstbloemen speciaal uit China geimporteerd, dit was 10 jaar geleden heel apart .
Ook dat werd door andere ondernemers die daarvoor kledingwinkels e.d. hadden gecopieerd.

27 september 2013
19:49
Avatar
Ihlamur
Lid
Members
Forumberichten: 510
Lid sinds:
17 mei 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

De filosofie is dat daar waar er meer van zitten de concurrentie groter is, de ondernemers meer hun best doen en jij als klant een beter product kan kopen.

En ik moet ook eerlijk zeggen, als wij ergens gaan eten gaan we naar een straatje met meerdere gezellige restaurantjes en zoeken er 1 uit. We gaan niet ( als we er niet bekend mee zijn) naar die eenling ergens op een hoek.

Met verse bloemen, kruiden of kaas kopen ook, een zaak die alleen ergens zit heeft oude rommel, daar waar er meerdere zitten zijn ze vers ;)

Forum tijdzone: Europe/Amsterdam

Grootst aantal on-line gebruikers ooit: 103

Nu on-line:
21 Gast(en)

Nu op deze pagina:
2 Gast(en)

Top-schrijvers:

ni_hao: 551

Ihlamur: 510

Klaske: 315

antonieq: 264

Trudy: 205

MissyMay: 203

Gebruikersstatistieken:

Gasten: 11

Leden: 2456

Moderators: 1

Beheerders: 1

Forum stat.:

Groepen: 2

Forums: 16

Onderwerpen: 1111

Berichten: 7343

Nieuwste leden:

Moderatoren: Freija: 269

Administratoren: Muratje: 375