login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Europa Festival Utrecht dag 1: Traditionele volksmuziek uit Turkije

post thumbnail

20:30 – 21:15 Göksel Yilmaz Duo
21:45 – 23:00 Özlem Taner

Göksel Yilmaz – Zoeter dan een troubadour

‘Anatolische lyriek’ prijkt als kopje boven de website van Göksel Yilmaz. Hij zingt zijn stemmige liederen in het Turks (zijn moedertaal), het Arabisch (de taal van zijn grootouders) en het Koerdisch (de taal van veel ex-landgenoten). Het Nederlands (hier werd hij geboren) komt Yilmaz goed van pas bij het leggen van vruchtbare contacten met topmuzikanten: hij speelde met gitarist Jan Akkerman en trompettist Eric Vloeimans (over lyriek gesproken). Met violiste Anne Bakker knoopte hij een hechte en langdurige muzikale relatie aan. Als Yilmaz zingt, zichzelf begeleidend op de bağlama (saz) of de gitaar, strijkt zij er aanminnige tweede stemmen bij. Zo klinken traditionele Turkse liederen zoeter dan de oude troubadours ooit hebben kunnen dromen.

Göksel Yilmaz

Göksel Yilmaz

Özlem Taner – Turkmeens meisje met bağlama

Voordat het Engelse muziektijdschrift FolkRoots haar nummer Basına Döndügüm in de cd-selectie opnam, en haar album Türkmen Kızı (Turkmeens Meisje) steeg tot in de top-vijf van de BBC, studeerde Özlem Taner zang, bağlama en compositie aan het conservatorium. Ze verdiepte zich grondig in de muziek van Gaziantep, dicht bij de grens met Syrië. Ze gaf jarenlang muziekles en toerde met eigen groepen in (vooral) Midden- en West-Europa. De opgedane vakkennis, ervaring en vindingrijkheid gebruikt zij om traditionele volksmuziek verrassend intelligent, eigenzinnig en welluidend te arrangeren, en om zelf muziek te schrijven. En dan zingt Taner ook nog eens als een nachtegaal, als een diva in de dop, en speelt zij bağlama als een tierelier.

Özlem Taner

Özlem Taner

Line-up

Özlem Taner (vocal, baglama)
Ugur Önür (kemane)
Okan Övet (kaval)
Yaşar Erdogan (percussion)

Website: http://www.rasa.nl/programma/event/Goksel-Yilmaz-Anne-Bakker-Ozlem-Taner

Plaats Reactie

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of Abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)