Maakt Turkse muziek Nederlanderschap onmogelijk?

24
810

Ik heb een zware dag achter de rug. Bij thuiskomst haast ik me met schoenen en al aan naar mijn therapie en druk het aan. Ik verlang naar ”Für Elise”. Het nummer brengt mij tot rust en geeft het dan weer een opkikker alsof mijn geest Red Bull krijgt. Ik doe nog even gauw een plasje en gooi mijn schoenen uit en loop via de koelkast naar Beethoven. Ik hoor dat de pc inmiddels is opgestart en ik druk mijn monitor aan en klik op het mapje Beethoven op mijn bureaublad. Ik klik blindelings op de juiste muziek en plof met mijn colablikje op de bank. Het prachtige pianogeluid dringt heerlijk door tot mijn geest maar dan zie ik in mijn ooghoek een knipperend msn schermpje opduiken. Ik besluit om Beethoven de voorkeur en de eer te geven en geniet heerlijk verder.

Als Beethoven zijn dienst weer heeft gedaan sta ik op om te switchen naar ”Moonlight Sonata”. Natuurlijk ben ik benieuwd naar wie me stoort. ”Oom?” Als ik mijn neef van 17 vraag wat hij moet krijg ik de vraag: ”kun je me helpen aan een nick?” Ik vraag door naar waar het voor bedoeld is en ik kom erachter dat mijn neef zijn eerste raptekst heeft geschreven en met een ander klasgenoot bezig is met de muziek. Stomverbaasd wil ik een slok nemen maar ik grijp in het niets en merk dat ik inmiddels ben gaan zitten achter mijn bureau. Ik bedenk me niet eens meer om het blikje eventjes te pakken. Mijn neef komt namelijk met een aantal zelfbedachte nicks en vraagt naar mijn mening. Omdat het een reeks Turkse nicks zijn zoeken mijn ogen naar het mailadres om bij mezelf na te gaan of dat ik niet de verkeerde persoon voor me heb. Ik vraag mijn neef waarom hij geen Nederlandse of nog beter een Engelse nick neemt en leg het nut daarvan uit. Hij zegt dat hij het begrijpt maar dat hij het coollauw vind om een Turkse te hebben. Ik vraag door en krijg al snel door dat hij zich meer Turks voelt. Op dat moment volg ik hem totaal niet. Mijn neef: blond, blauwe kijkers, nu over naar examenklas Havo, gebrekkig Turks sprekend, op zowel zijn Nederlands als op zijn Turks opgevoed en bij wijze van Islamitisch omdat zijn moeder dat zegt, wilt namelijk een Turks nick als rapper. Ik wil dit even over me heen laten komen en zeg dat zulke dingen tijd vergen, Ik vertel hem dat als ik wat weet hij het ook weet en sluit het gesprek af.

Onder het nemen van een paar stappen naar mijn verslaving terug gaat mijn aandacht naar iemand die over de galerij van de tegenoverstaande flat loopt en ik denk in mezelf: ”Misschien heb je nog gelijk ook kerel!”. Ploffend op de bank raast weer de gedachte dat in die flat welke in een witte buurt staat en tien hoog is, meer dan de helft mij uit Nederland wil hebben. Dat hadden de PVV stemmers in mijn stad namelijk vorig jaar in stemcijfers bewezen. Ik doe even brainstormen voor mijn neef en ik kom onder andere op het Turkse woord adrenalin en zit te denken of dit woord in zowel het Nederlands als in het Engels hetzelfde wordt geschreven. Met de gedachte het op een later tijdstip opnieuw te proberen kijk ik van acht hoog naar beneden. Mijn gedachte dwaalt en ik vraag mijzelf af waar het fout is gegaan met de acceptatie van Turken in Nederland. Ik koppel dit aan mijn neef en aan mijn ouders. Mijn ouders zie ik als verloren eerste generatie die geen leven hebben gehad. Misschien is dat de reden dat ik mijn neef als derde generatie anders had willen zien dan hij vanavond deed.

Ik moet terugdenken aan een college waarin ons De Rijkswet der Nederlanderschap was uitgelegd. Ik weet nog dat het hebben van een dubbel paspoort destijds toegestaan was om de drempel tot het nemen van een Nederlands paspoort te verlagen. Van rechtswege zou de derde generatie automatisch als Nederlandse geboren worden. Er klopte iets niet naar mijn begrip en ik wilde het in mijn hoofd kloppend maken. Na lang denken concludeerde ik mezelf een antwoord. Een Turk is gewoon in de genen muziekgevoelig en uit zichzelf (een rapper vooral) door middel van muziek. Nu ik zie dat mijn neef een grote ambitie heeft om rapper met uitsluitend een Turkse nick te zijn, duikt bij mij de vraag op of niet alleen de generatie van mijn ouders maar daarnaast ook de tweede generatie en de derde generatie en alle volgende generaties Turken ook verloren generaties zijn of zullen worden. Dan zou namelijk naar mijn opvattingen artikel drie van de Rijkswet op het Nederlanderschap niet kloppen. Het loopt overduidelijk zijn doel die het door de drempelverlaging wilde bereiken voorbij omdat muziek in een Turk zit en de muziek de Turk maakt. Waarschijnlijk geven de Turken met muziek ”het Turk zijn” door. Generatie op generatie… Vooral in barre tijden.

24 REACTIES

  1. :turk: ja ja gelukkig ik ben Turk
    geboren Turk ik kan best integreren en Turk zijn
    ik gespreek goed nederlandse en ook gespreek ik turk taal met plaatselijk accent anteb dus) iyiki Turkum be ve antebli tabiki

  2. ‘Ne mutlu Turkum” demekle degil!
    Turkiyede her tur millet/irk vs vs var. Ve ayrica bir Turk, dunyanin her ucusunda, bucusunda var.
    Bence
    ‘Ne mutlu Türkçe konusabilmeme, Türkçeyi anlayabilmeme..!!” demek en guzeli.

  3. Draai gewoon mee in de maatschappij, daarvoor hoef je geen stamppot met worst voor te eten. Vind het hele intergratie gebeuren een beetje te ver doordraaiën.
    Nog ff en we krijgen haardracht, kledingdracht, eet, drink, zit, sta, slaap en denk voorschriften.
    Pff Özgürlük sadece onun bunun özgürlügüne ayak uydurmak degil. Kendi özgürlügünü, ba$kasïnïn özgürlügüne saygï duyarak, ya$amak. Leef en laat leven. Kimligine bakarken atalarïnï unutma. :ned: :turk: :cheer:

  4. @ Guler. Helemaal mee eens. Leef voor jezelf en niet voor een ander. Wil je de ene keer Beethoven luisteren, toe maar! en de andere keer Zeki Muren, ook goed! Waar je gevoel maar open voor staat, keep going 😉

  5. Thanks Ayse :))
    Van Mozart Turksemars naar zijn gehaatte Beethoven waarvan Für Elize ook toeval mijn favoriet is, reizen we door naar Ahmet Kaya die op zijn beurt weer het stokje geeft aan Selda Bagcan en die paast hem weer naar Guus Meeuwis hij geeft hem weer met liefde door aan Barï$ Manco die samen met Cem Karaca een duet doet en als afsluiter voor vandaag, nee geen Andre Hazes maar wel Bülent Ersoy :D))))) ok de cherry doet Alpha Blondy met Jerusalem (:))) :ned: :turk: :cheer: :cheer: :cheer:

  6. Gülere gelsin 🙂

    denizlerin dalgasıyım

    sevinmesin ey zalımlar
    öldüğüme benim benim
    yiğit ölmez kolay kolay
    ben ölmedim ki ben ölmedimki

    bakmayın suskunluğuma
    bakmayın durgunluğuma
    bedel verdim her kavgada
    yenilmedim ki

    denizlerin dalgasıyım
    ben halkımın kavgasıyım
    yarınların sevdasıyım
    yenilmedim ki

    gelir günler gelir elbet
    gör o zaman beni beni
    bana neyler zalım felek
    ben ölmedim ki ben ölmedim ki

    bakmayın suskunluğuma
    bakmayın durgunluğuma
    bedel verdim her kavgada
    yenilmedim ki

    Selda Bagcan

  7. Koekepeertje, thank you thank you :cheer:
    Allah razï olsun 🙂

    This is from me for you 🙂 (It’s copy past)

    Barouh ata Adonaï
    Barouh aba Yeroushalaïm

    From the Bible to the Coran
    Revelation in Jerusalem
    Shalom, salamalekoum

    You can see christians, jews and muslims
    Living together and praying
    Amen ! Let’s give thanks and praises

    Barouh ata Adonaï
    Barouh aba Yeroushalaïm

    Jerusalem here I’am
    Jerusalem je t’aime
    Jerusalem here I’am
    Jerusalem je t’aime

    Israela yakirati
    Israela yakirati
    Ani ohév otarh
    Israela yakirati

    From the Bible to the Coran
    Revelation time
    Shalom, salamalekoum

    You can see christians, jews and muslims
    Living to gether and praying…
    Amen ! let’s give thanks and praises

    Barouh ata adonaï
    Barouh aba yeroushalaïm
    Jerusalem here I’am
    Jerusalem je t’aime

    :cheer:

  8. Jammer dat Jerusalem niet meer is wat het is. Maarrr wel het bewijs dat alle geloven bij elkaar kunnen leven!

  9. Hatay daar leven de 3 religies wel vredig met en naast elkaar.
    Ben er nog nooit geweest, maar ben het wel van plan.
    Google Hatay en je kunt er alles over te weten komen. 😀

  10. Hatay of Mardin. gemixeerde religieuze steden. zeker om aan te raden.
    Maar was leuk om te lezen van Ahmet Kaya, dan naar Guus Meeuwis. Vergeet Marco Bosato en absoluut Volumia niet met zijn “zeg dat je niet hoef te gaan schat…

    Grtsss

  11. Ay$e, helemaal gelijk schat, je hoeft toch nog niet te gaan??? :cheer: Concert van Marco ben ik ooit met mn bro geweest.
    Maar waarom fluister ik jou naam nog en hoor ik steeds jou stem :D)))) lol

  12. Aan de muziek hoeft het niet te liggen. Muziek zit in mij, ik ben 1 en al muziek maar geen Turk. Toch spreek ik een redelijk woordje Turks omdat ik het een geweldige taal vindt. Turks zingen gaat mij nog beter af! (Turks eten is ook nog eens heerlij) Ik vindt Turkse muziek dan ook geweldig en ken heel veel Turkse artiesten. Soms komen Turkse kennissen zelfs bij mij om Turkse muziek te vragen. Ik vindt het prima zolang ze mij er maar geen nederlandstalige muziek voor teruggeven!! haha Ik weet ook niet waardoor deze passie bij mij onstaan is, maar het zal wel gewoon gevoel zijn.

  13. Turkse muziek?

    Ik heb genoten van een live optreden van Kubat, jaren geleden in Den Haag en was onder de indruk van hun klassiek/moderne Turkse muziek, heb cassette gekocht.

    Ik vraag me af of de gemiddelde Turk wel ooit de klassieke muziek heeft beluisterd van Sayat Nova… erg mooi, zeker het lied “Doun en Quelkhen imastoun ies” (sorry voor bijna zeker foute spelling).

    Ook heb ik jaren geleden genoten van de musicus Çinocen Tanrikorour (oud) (nee, niet oud, maar een snaarinstrument dat zo heet)

    Ik ben namelijk gewoon kaaskop, versta en spreek geen Turks, maar hou wel van muziek!

  14. Hoi Willem. Turks muziek is mooi en naar mijn idee ook erg rijk. Te moderne, uit de grond als paddestoelen komende artiesten vind ik minder. Ik doel dan ook op de klassieke grondmuziek. Zelf doe ik alleen luisteren maar mijn beide broeders spelen saz. Wat ik heb ervaren is dat turkse muziek je met de paplepel ofwel nog beter gezegd tijdens de embryonale groei al mee wordt gegeven. Ik zie en vind dat het bij het leven van een gemiddelde turk hoort., Het is vaak niet als onderdeel van het leven zoals mensen het vaak zien. Natuurlijk zijn er overal muziekliefhebbers. Ik luister ook graag naar ‘We are the world’…

  15. Hoi Koekepeertje,

    ik lees de berichten niet vaak zoals je ziet:

    Ik was helemaal vergeten de virtuoze Onur Ataman te noemen: hij speelt fretloze gitaar; zijn band speelt jazz-rock-achtige muziek. Ik heb hem een paar jaar geleden in Den Haag gehoord in het Musicon zaaltje. Ik was heel verrast: voor mij kon hij meteen op North Sea Jazz festival optreden. Ik denk dat hij wel begonnen moet zijn met fretloze instrumenten als de Saz.

    Wat je zegt over meer klassieke “grond”muziek klopt wel: 50 jaar geleden had je in Europa nog muziek die je kon herkennen als Roemeens; Iers; Hongaars; Duits enzovoort. In Ierland maakte bijna iedereen muziek! Ik ben ca 1980 in pubs geweest waar gewone mensen even een uurtje muziek kwamen spelen: een huisvrouw die viool speelt; een boekhouder die een eeuwen oude ballade zingt, dat soort dingen (de paplepel dus). Tegenwoordig is alles overgoten met iets wat ik maar “popsaus” noem, waardoor het allemaal zo een beetje hetzelfde lijkt te zijn. Misschien is dat de invloed van de moderne media: toen er geen TV en radio was besteedden de mensen veel meer tijd met eigen creativiteit, zoals muziek maken. Jongeren kijken nu vaker naar hun smartphone dan naar wat ze zelf kunnen doen, zo lijkt het wel. En ouderen zijn misschien te lui om ze te stimuleren? Mij is het in elk geval niet gelukt… (Ik vermoed dat je geen jongere bent ;-))

    Het mooie van muziek vind ik ook dat het mensen tot elkaar brengt, meer dan sport (zoals voetbal waarbij altijd wel gevechten zijn) Zelfs bij parkpop in Den Haag was ik eens toen er ongeveer 450.000 mensen waren, en er was een heel goede relaxte sfeer.

    dat was het eventjes.

  16. Eenmaal hier op deze site en je blijft terugkomen, steeds vaker 🙂

    Ik ben het helemaal met je eens. Muziek is gewoon goed voor de mens. :yeeeh:

  17. Elk volk heeft haar eigenheid in zang & dans, de keuken, de taal en dat is mooi en waard te behouden, ook als je in een ander land besluit te gaan wonen. Gisteren hebben mijn echtgenoot en ik -naar goed Turks gebruik- onze Oer-Hollandse “Yilbasi” oliebollen en appelbeignets met onze buren gedeeld. Anders zijn & delen gaan gelukkig heel goed samen en vormen geen belemmering maar juist de basis voor goed Medelanderschap, zowel in Nederland als in Turkije. Ik hoop dus dat veel Nederlanders mogen meegenieten van Turkse rap en andere kunstvormen. Een voorliefde voor Turkse muziek kan nooit conflicteren met iemands Nederlanderschap …

    Sluit Nederlanders met oud-Nederlandse roots echter niet buiten door in hun nabijheid in het Turks te communiceren. Als ik iets wil delen met mijn Turkse buren in Dalyan spreek of schrijf ik in mijn beste Turks; dat is niet bijzonder maar normaal. Ik zou het op prijs stellen als degenen die reageren op berichtjes op de Nederlandstalige N.I.T. website ook hun gevoelens en meningen delen in het Nederlands.

    Nederlanders in Turkije zou Turkse Nederlanders en Nederlanders met een liefde voor Turkije dichter bij elkaar moeten brengen en niet de afstand vergroten door Turkstalige epistels die voor een groot deel van de lezers niet te begrijpen zijn.

    :turk: :ned:

  18. Ik ben het met je eens over dat men hier op de site in het nederlands moet communiceren. Dit is ook een regel van de sitebeheerder. Echter begrijp ik niet waarom het in het turks tikken de afstand zou vergroten. Een echte lover prikt daar wel doorheen en zou het als een uitdaging moeten zien lijkt mij 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!