login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

The Green Canyon

post thumbnail

The Green Canyon is een groot stuwmeer gelegen tussen de bergen vlakbij Manavgat en heeft zijn naam te danken aan de natuurlijke rots omgeving en het mooie groene water. The Green Canyon ligt ongeveer 18 km stroomopwaarts de Manavgat rivier op vanaf het centrum van Manavgat en ongeveer 90km ten oosten van stad van Antalya. Dit stuwmeer is ontstaan door een grote kunstmatige boogdam. Vanuit veel omliggende plaatsen worden er dagelijks boottochten georganiseerd. Deze boottocht is zeker de moeite waard en levert altijd erg mooie foto’s op en een fantastische dag om nooit te vergeten. Je zult namelijk met rustgevende muziek op een stil bootje heerlijk wegdromen tijdens de rustige vaart door de prachtige omgeving. Er is ook een mogelijkheid om te zwemmen in dit zoete water dat een lekker temperatuurtje heeft in de zomermaanden.

De Oymapinar Dam

De Oymapinar Dam

De Oymapinar dam

In het stuwmeer van de Green Canyon ligt een van de grootste boogdammen van Turkije, de Oymapinar dam. De bouw van deze dam werd in de periode van 1977 t/m 1984 gerealiseerd en heeft een hoogte van maar liefst 185 meter. De primaire functie van deze stuwdam is het opwekken van elektrischiteit.

De Oymapinar dam was na zijn bouw de grootste dam in zijn soort in heel Turkije. Inmiddels zijn er veel grotere dammen bijgebouwd in Turkije waardoor deze op een schamele vijfde plek terecht is gekomen. Het is echter niet alleen de dam die een bezichtiging waard is. De omgeving, het dagje uit, de boottocht en het heerlijke water om in te zwemmen maken het totale plaatje compleet. Dit zijn dan ook een aantal goede redenen waarom dit altijd een toeristische trekpleister voor bezoekers zal blijven om een keer de dag door te brengen met een van de vele boottochten die hier worden georganiseerd.

Enkele gegevens van de dam:

  • Het totale dam volume bedraagt: 676.000m³
  • Totale hoogte vanaf de rivierbedding: 157mtr.
  • Volume van het stuwmeer: 300 hm³
  • Oppervlakte stuwmeer: 4,7 km²
  • Elektrische capaciteit: 540MW (Mega Watt)
  • Jaarlijkse elektriciteit opbrengst: 1.620GW (Giga Watt)

Meer foto's bij The Green Canyon

Heb jij ook een mooie foto van "The Green Canyon" die je hier wilt showen? Neem dan snel contact met ons op. Pas na beoordeling zal je foto geplaatst worden.

Er is 1 reactie

Dirko

Vertrek vanuit Manavgat of Side. Vijf kilometer voorbij de afslag naar de antieke stad Seleukija kan je nog de Oymapinar stuwdam gaan bezoeken op de Manavgat rivier. Het is een enorme stuw van 180 meter hoogte vanaf de rivierbedding. Deze dam is een boogdam die gebouwd is in een rotskloof.
Het stuwmeer heeft een oppervlakte van 4,7 vierkante kilometer en heeft een een grote hoeveelheid zoet water opgeslagen. Er is ook een excursie naar het stuwmeer die de Green Valley genoemd wordt. Je kan een boottocht maken op het meer. Er is ook een restaurant aan de vertrekplaats van de boten 3 km voorbij de dam.
De inkom om de dam te bezoeken bedraagt 2 Turkse Lira of één euro per auto.

Plaats jouw ervaring of tips

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of Abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)