Çıralı, Chimaera en Olympos

3
931
Çıralı, Chimaera en Olympos

Çıralı is een rustig kustplaatsje in het district Kemer, 90km ten westen van Antalya. Hoewel het plaatsje algemeen bekend is onder de naam Çıralı köyü hoort het bij Ulupınar Köyü, bekend om haar restaurantjes aan de riviertjes die het bosgebied doorsnijden. Het gebied maakt deel uit van het Olimpos Beydağları Nationaal Park.

Çıralı ligt aan een kleine delta ingeklemd tussen rotsige bergen. Het heeft een 3,5 km lang strand dat -als nesthabitat van de bedreigde Caretta caretta zeeschildpad- onder bescherming staat van het Wereld Natuur Fonds.
Çıralı is een geschikte vakantiebestemming voor degenen die van wandelen en landelijke rust houden, en pensionnetjes verkiezen boven hotels.

Strand  van Çıralı naar Olympos (Wikimedia)

Lycische wandelroute

Çıralı is ook een vertrekplaats voor twee wandelingen uit de Lykia Yolu , de oudste langeafstandswandelroute van Turkije:
– Çıralı – Maden köyü – Phaselis – Tekirova (19km)
– Çıralı – Ulupınar – Chimaera (12km)

Beide routes zijn in rood-wit gemarkeerd.

Bezienswaardigheden

Chimaera, ook bekend als Yanartaş, is een absolute aanrader.
Uit spleten in de rotshelling van de berg Olympos ontsnapt een methaan-houdend gas dat in open contact met zuurstof spontaan ontbrandt.
De site bestaat uit twee vuurvelden die ongeveer een kilometer van elkaar vandaan liggen. Meestal wordt enkel het laagst gelegen vuurveld bezocht, dat relatief eenvoudig te bereiken is via een lange trap. Hier bevindt zich ook een Byzantijnse basiliek gebouwd op de fundamenten van de tempel van Hephaistos (Griekse god van het vuur) van het nabijgelegen Olympos.
Op de site komen op 30-40 plaatsen uit rotsspleten vlammen naar buiten: “Het eeuwige vuur van Chimaera”.

Çıralı, Chimaera en Olympos

De vlammengloed was in de Oudheid kennelijk zo sterk, dat deze door zeelieden zelfs als baken kon worden gebruikt. Het is dus niet zo vreemd dat het sterk tot de verbeelding sprak en werd geassocieerd met de Chimaera, een vuurspuwend monster dat beschreven wordt in de Ilias van Homeros. Volgens Homeros was de Chimaera een monster dat van voren op een leeuw leek, in het midden op een geit en van achteren op een slang. De koning van Lycië, zou aan Bellerophon, de huwelijkspretendent van zijn dochter, het verslaan van het monster als huwelijksvoorwaarde gesteld hebben. Deze zou het monster, zittend op zijn gevleugelde paard Pegasus, onschadelijk hebben gemaakt.

Olympos was in de 2e eeuw voor Christus een belangrijke Lycische stad, met een heiligdom gewijd aan Hephaistos. In de 1e eeuw voor Christus werd de stad veroverd door Cylicische piraten, die op hun beurt verjaagd werden door de Romeinen. Na achtereenvolgens Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse en Genuese overheersing, werd de stad in de 13de eeuw verlaten.
Het oude Olympos kan -als je vanuit Çıralı een stukje door de rivier waadt- via het strand bereikt worden of via een aparte toegangsroute vanaf de doorgaande weg.
De ruïnes liggen overschaduwd in een fraai begroeid rivierdal dat uitmondt in zee. Afgezien van de Lycische necropolis met sarcofagen en rotskamers, dateren vrijwel alle overblijfselen uit de Romeinse en Byzantijnse tijd.

Çıralı, Chimaera en Olympos

Bronnen: Wikipedia, Lonely Planet gids Turkey, Expert Reisgids Turkije

3 REACTIES

  1. Ik was er afgelopen jaar geweest,bij het oude stadje Olympos. Wij hebben toen in boomhutten geslapen. Dit was een geweldige kort vakantie en wij zijn van plan om er snel weer naartoe te gaan maar dan voor een week of zo. Echt een aanrader!!! :turk:

  2. Wij, mijn Turkse vriend en ik, komen hier iedere keer om even een weekje te relaxen. Ik nu voor het derde jaar zeker 2x per jaar en vind het een heerlijk oord en schitterende omgeving, zo relaxed! :zonnen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.