Sultan Ahmet Camii (Blauwe Moskee)

2
395

De Blauwe Moskee van Istanbul, ook wel de moskee van Sultan Ahmet, is het islamitische antwoord op de Hagia Sofia. De architect Sedefkâr Mehmet Aga wilde de grandeur van die christelijk-orthodoxe kerk overtreffen en volgens sommigen is hij daarin geslaagd. De Blauwe Moskee werd gebouwd tussen 1609 en 1617, bijna 1100 jaar na de voltooiing van de Hagia Sofia.

De Blauwe Moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. Om de buitenkant van de moskee goed te bekijken benadert u die het beste vanuit het westen. De moskee heeft het ongehoorde aantal van zes minaretten. Het aantal minaretten stond symbool voor de rijkdom van de sultan. Maar de islamitische wereld reageerde verbolgen op het aantal van zes minaretten, omdat de Grote Moskee in de heilige stad Mekka er ook zes had. De sultan loste dit op door die moskee een zevende minaret te schenken.

In het interieur is niet meteen duidelijk waarom het gebouw de Blauwe Moskee wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. De blauwe tegeltjes zijn voornamelijk aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats. Let ook op de mooi gebeeldhouwde gebedsnis, de mihrāb, die de richting van Mekka aangeeft.

Hou er rekening mee dat de moskee gesloten is tijdens gebedsdiensten (5x per dag). Op de heilige vrijdag kan de moskee voor langere tijd gesloten zijn.

De Hünkar Kasri ligt aan de noordkant van de moskee. Hier bereidde de sultan zich voor op het gebed in de moskee. Tegenwoordig is er een museum gehuisvest waar u wandkleden en tapijten kunt bewonderen.

Blauwe Moskee
Adres: Sultanahmet Meyd
Openingstijden: 09.00-17.00
Toegangsprijs: gratis (donaties worden op prijs gesteld)

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.