Home Bezienswaardigheden Bafa Gölü & Herakleia

Bafa Gölü & Herakleia

3
2136

Het Bafa meer, of Çamiçi Bafa Gölü is gelegen ten zuidoosten van de Buyuk Menderes rivierdelta. Het meer strekt zich uit over gedeeltes van de zuid-westelijke provincies Aydin en Mugla. Het is een ondiep meer, het diepste gedeelte is 21 meter. Je kunt het meer met omliggende natuurgebied, ruïnes van de antieke stad Herakliea, kloosters en oude grotten bezichtigen.

In de oudheid maakte het meer deel uit van de Egeïsche Zee, maar onder andere door het slib dat aangevoerd werd vanaf de Grote Menderes rivier, werd het gebied uiteindelijk afgescheiden van zee. Zo ontstond het Bafa Gölü.

Door de toestroming van vervuild rivierwater is de hoeveelheid zuurstof in het Bafa Gölü door de jaren heen sterk afgenomen. De vervuiling van het water heeft er toe geleid dat het ecosysteem is aangetast en er enorme aantallen vissen zijn gestorven. Ondanks dat, is er nog steeds een grote verscheidenheid aan flora en fauna te vinden.

Rond het meer vind je een typische mediterrane vegetatie, met onder andere olijfgaarden en dennenbossen. Er liggen verschillende eilandjes (klein en groot) in het meer. De twee belangrijkste zijn Menci Adasi en Hayalet Adasi, dat Geesten Eiland betekend.

Bafa Gölü
Bafa Gölü

Bezienswaardigheden

  • Vogelparadijs Tegenwoordig is het gebied rondom het Bafa meer een van Turkije’s grootste vogelparadijzen. Ook staat het internationaal op de lijst als een van de belangrijkste vogel broedplaatsen. Je kunt er bedreigde vogelsoorten vinden, zoals de dwergaalscholver en de zeearend. Maar ook honderdduizenden eenden en andere watervogels. Veel vogels overwinteren ook in het gebied, er is namelijk ruim voldoende voedsel en beschutting te vinden tegen de kou.
  • Herakleia Op sommige van de (schier)eilandjes staan nog resten van oude kloosters. Zo ook in Herakleia. Deze stad werd gebouwd op de resten van de stad Latmos, uit de 8e eeuw voor Chr. Naast de, naar men schat, 13 kloosters die er vanaf de 700 na Chr. zijn gebouwd, kun je er ook de Tempel van Athena, een Agora en een Theather vinden. De stad is genoemd naar de figuur uit de Griekse mythologie, Herakles.
  • Grotten met Fresco’s Bij Herakleia zijn ook enkele grotten te vinden. Deze werden vroeger bewoond door monniken en kluizenaars, die hier mooie fresco’s hebben achtergelaten op de muren. In de grotten zijn onder andere afbeeldingen van Jezus Christus, de heiligen en Maria te bewonderen.

Rijdt je om het meer heen dan vindt je aan de achterkant het Latmos gebergte. Erg indrukwekkend om te zien vanwege de scheve blokkentoren-achtige structuur.

Ruïnes bij Herakleia
Ruïnes bij Herakleia

Bereikbaarheid

Het gebied is gemakkelijk te bereiken omdat het gedeeltelijk langs de (overigens nooit drukke) vierbaansweg ligt tussen Bodrum en Kusadasi. Vanaf de weg heb je dus al een mooi uitzicht op het meer. Restaurantjes en hier en daar een klein pensionnetje hebben daar goed op ingespeeld.

Vanuit het toeristische Kusadasi is het ongeveer 45 minuten rijden in de richting van Bodrum, je vindt de ingang, dan aan de linkerkant. De wat kleinere, nu in opkomende badplaats Didim, ligt op slechts 10 kilometer van het Bafa Golu.

Tip: Ga je een dagje op ontdekkingstocht rond het Bafa meer? Ontbijt dan niet thuis, maar neem een heerlijk Turks ontbijtje bij een van de aan het meer grenzende restaurantjes.

3 REACTIES

  1. In 1994 op onze eerste Turkijereis brachten we een nacht door in een wel heeeeeel erg sober pensionnetje aan het meer vlakbij een camping. De volgende dag zijn we het gebied gaan verkennen en -gelukkig- bleek Bafa overdag een heel stuk aantrekkelijker dan ’s avonds en au-au ’s nachts. Een werkelijk prachtig natuurgebied! We zijn er nog een keer op doorreis een dagje terug geweest en het staat nog steeds op mijn verlanglijstje voor een langer bezoek!

  2. Mooie verhalen , prachtig wij kennen Kapikiri erg goed hebben jaren geleden een huisje aldaar gekocht en opgeknapt , Gaan er vaak heen en hebben veel vrienden . Zie you tube Kapikiri Hans vrieling.

    groet

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!