AlanyaBieb

1
167

Veel Nederlanders die in het buitenland wonen of er voor langere tijd verblijven, missen het vaak om Nederlandse boeken te lezen. Zo ook de Nederlandse inwoners van Alanya. Vanwege de groeiende vraag naar Nederlandse boeken besloot Kees van der Have om een Nederlandse bibliotheek in Alanya op te richten.

Na twee maanden hard werken was het dinsdag 26 oktober zover; de bibliotheek was voor de eerste keer open. In de bibliotheek werken acht vrijwilligers die zich de afgelopen maanden flink hebben ingezet om alles netjes op orde te krijgen.

De moeite waard

Eén van de vaste vrijwilligster is Barbara. Ze vertelt: “ Toen ik hoorde dat er vrijwilligers werden gevraagd om te helpen in de AlanyaBieb, was ik gelijk enthousiast. Ten eerste vind ik het leuk en ontspannend om te lezen. En ten tweede leer ik door dit vrijwilligerswerk andere Nederlanders kennen. “ Barbara en haar man hebben nu ruim een jaar een tweede huis in Alanya. Ze bezoeken de plaats dus meerdere malen per jaar en verblijven er meestal voor een langere periode. Barbara: “ Als je hier een lange periode bent dan lees je meestal heel wat boeken. Een Nederlandse bibliotheek is dus zeker de moeite waard.“

Voor ieder wat wils

Volgens vrijwilliger Fons heeft de AlanyaBieb voor ieder wat wils te bieden. Fons. “ Het leuke aan de bibliotheek is de diversiteit aan boeken. Tachtig procent is weliswaar doorsnee-lectuur, maar er is ook een behoorlijk aantal literaire werken. Er zijn vrij veel boeken in de genres thrillers, religie, geschiedenis en wetenschap. Voor ieder wat wils dus. Ook voor mij zijn er hier nog veel boeken die ik nog niet heb gelezen, dus het is ook een persoonlijk genoegen. “

Ideale locatie

De bibliotheek bevindt zich op een ideale locatie; dichtbij het centrum van de stad. In het Cultuurcentrum van Alanya, bij Damlataş. Dit gebouw staat schuin tegenover het Aquapark in de stad. Dit is een locatie die veel bewoners en toeristen snel weten te vinden.

Openingstijden

De  Alanya Bieb is elke dinsdagochtend open van 10.00 tot 12.00 uur. Ook wordt er al over nagedacht om de bibliotheek uit te breiden voor meerdere doelgroepen. Dus niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor anderstaligen die in Alanya wonen of er een tweede huis hebben, zoals Duitsers of Engelsen.  

Collectie

De collectie bestaat uit ruim 1300 boeken in verschillende genres. Van romans tot thrillers en van literatuur tot wetenschap. Voor iedere smaak is er dus wel een boek te vinden. De basis van de collectie wordt gevormd door schenkingen in diverse vormen.

Prijzen

Het lenen van 1 boek kost 1 Lira. Incidentele bezoekers, zoals vakantiegangers, betalen per boek een borg van 20 Lira. Vaste bezoekers, zoals (semi)permanente bewoners,  hoeven geen borg te betalen. Iedere uitlening wordt geregistreerd op basis van een legitimatiebewijs.  De maximale uitleentermijn is vier weken. Als deze periode wordt overschreden wordt een boete van 1 lira per dag berekend.

Meer informatie

Voor meer informatie: meriank@hotmail.com of fonsdoomen@gmail.com. Of bezoek de hyvespagina: alanyabieb.hyves.nl.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.