Kuijt: ‘Ik heb de ambitie om in Turkije historie te schrijven’

5
819

De Turkse competitie staat ineens volop in de belangstelling, omdat de aanvoerder van het Nederlands elftal, Wesley Sneijder, en de plaatsvervangend aanvoerder van Oranje, Dirk Kuijt, er spelen. Turkije staat bekend als de meeste emotionele voetbalcultuur van Europa. Hoe is het nu om in dat land te leven en te voetballen? ‘De familie Kuijt gaat hier niet ongemerkt over straat’.

Er staat een frisse, stevige wind aan de Aziatische oever van de Bosporus. Turken lopen nog met winterjassen aan en mutsen op. Dirk Kuijt stapt uit zijn zwarte BMW en is slechts gekleed in blauwe jeans en een dun wit truitje met V-hals. “Heb je het niet koud?” vraagt de manager van het visreastaurant waar hij binnengaat. “Nee, ik kom uit Holland en woonde zes jaar in Liverpool, dan ben je wel wat gewend”, zegt Kuijt lachend.

Aan alles is te merken dat dit zijn ‘favoriete visrestaurant in Istanbul is’, zoals hij zegt. Hij kent de weg, en de manager en obers begroeten de Nederlandse voetbalster met respect en ongedwongen vriendelijkheid. “Ik kom hier vaak en graag met mijn vrouw en kinderen”, zegt Kuijt. “De kinderen houden van vis. Dat is natuurlijk logisch als je uit een vissersdorp komt. Deze plek straalt rust uit en dat in een miljoenenstad! Je hebt een mooi uitzicht op de Bosporus. Het personeel is fantastisch. Ze nemen de kinderen vaak mee met een bootje op het water; dat vinden ze prachtig.”

Het is rond drie uur en net als in andere mediterrane landen lunchtijd. Wanneer een ober aan tafel komt met een dienblad vol koude voorgerechten begint Kuijt in het Turks te bestellen: “Ben peynir istiyorum (ik wil kaas)”. Hij kiest ook garnalen, inktvis en ingelegde zure haring met ‘evet’ (ja) en ‘yok’ (nee) wanneer de ober die aanwijst. “Ja, mijn Turks gaat langzaam vooruit”, zegt hij. “Ik krijg twee uur in de week les op de club, maar als je zoveel speelt is het moeilijk in te passen. Mijn vrouw heeft thuis ook Turkse les. Het is een lastige taal, heel anders en dus een uitdaging op zich. De Turkse spelers spreken redelijk Engels.” Hij heeft het erg naar zijn zin bij de selectie van Fenerbahçe, die bestaat uit jongens van vier continenten en uit meer dan een half dozijn landen. “Ik kan het goed vinden met alle jongens. We doen veel dingen samen, want door ons drukke programma zijn we soms wel tien dagen achter elkaar van huis. Het is een leuke en gezellige groep”.

Hoe gezellig bleek uit de beelden vanuit de rijdende bus nadat Fenerbahçe uit met 0-1 van Olympique Marseille had gewonnen. Kuijt deed, tot hilariteit van zijn teamgenoten, in het gangpad met Gökhan Gönül de aanstekelijke danspasjes en bewegingen na van de megahit Gangnam Style. “Als we wedstrijden goed spelen en winnen is het altijd gezellig in de bus en in het vliegtuig. En soms gebeurt er dan dit, al had ik even niet in de gaten dat de camera draaide”.

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!