De rente-uitgaven van Turkije

8
1284

Gastblog ingezonden door Muhlis Teker. “De Turkse overheid werkt de economie richting de afgrond”. Dit is de bewering van sommige economen tegenwoordig. Maar werkt de Turkse overheid de economie richting de afgrond? Hieronder enkele feiten.

Het uitzicht op de consumentenuitgaven en BBP-groei is positief

Volgens het consumentenvertrouwen index zien we een daling van 4,6% tussen december 2012 en januari 2013. Dit lijkt negatief, maar in de periode tussen januari en mei dit jaar, zien we een gemiddelde groei van 11,3%.

Volgens het Turkse Bureau voor de Statistiek (TÜİK) was het BBP van Turkije in het eerste kwartaal van 2013 bijna 357,9 miljard Turkse Lira, een groei van 8,77% ten opzichte van 329,02 miljard in de zelfde periode van vorig jaar. Als we dit cijfer vergelijken met het BBP van het eerste kwartaal van 2008, zien we een stijging van 66% in 5 jaar.

Dalende werkloosheid

De werkloosheid in Turkije bedroeg 15,5% in januari van 2009. In vier jaar tijd is dit percentage gedaald naar 10,6% in januari 2013 en is in mei gedaald naar 8,2%.

Positief vooruitzicht op het begrotingstekort

In 2002, het jaar waarin de AK Partij voor het eerst aan de macht kwam, bedroeg het begrotingstekort ten opzichte van het BBP 11,5%. Eind 2011 is dit gedaald naar een tekort van 1,4%.

Het begrotingstekort ten opzichte van het BBP, dat in 2002 11,5% bedroeg, is dankzij de in 2003 genomen begrotingsconsolidatiemaatregelen in 2006 gekrompen tot 0,6%.

Het begrotingstekort ten opzichte van het BBP, dat in 2009 opliep tot 5,5% door de globale crisis, daalde in de daarop volgende jaren tot 3,6% in 2010 en 1,4% in 2011.

De daling in het begrotingstekort heeft mede te maken met de dalende overheidsuitgaven aan rente door de aflossing van de schulden aan het IMF.

Dalende rente-uitgaven

Een van de meest storende onderwerpen voor het Turkse volk. Het Turkse volk heeft in het verleden veel armoede geleden door de hoge rente-uitgaven van de overheid, vooral aan het IMF. De regering van minister-president Erdogan heeft goed werk verricht op dit gebied. Terwijl de rente-uitgaven ten opzichte van het BBP in 2002 14,8% bedroeg, kromp dit percentage in de komende jaren heel snel. In 2011 was dit percentage nog maar 3,3%.

93,7% van de belastinginkomsten werd uitgegeven aan rente!

Nu wordt het duidelijk waarom het onderwerp “rente-uitgaven” een van de meest storende onderwerpen is geweest voor het Turkse volk. Het jaar voordat minister-president Erdogan aan de macht kwam, ging bijna 94 Lira van elke 100 Lira belastinginkomsten uit naar rente. Binnen de eerste jaren na de komst van RecepTayyipErdogan zouden deze uitgaven heel snel dalen. Van 85,7% in 2002 naar 38,2% in 2005. Daarna maakte Turkije een stabiele daling mee tot rond de 20% in 2011.

Van kredietnemer naar kredietverstrekker

In de periode vanaf de eerste stand-by-overeenkomst in 1961 tot de 19de stand-by-overeenkomst dat in 2008 afliep, heeft het IMF Turkije van bijna 50 miljard Dollar voorzien. Turkije is in deze periode een van de grootste kredietnemers geworden uit de 64 landen waar het IMF financiële steun aan heeft verleend. Turkije heeft de grootste schulden van zijn geschiedenis met het IMF in de jaren 2000, 2001 en 2002, dus net vóór en na de crisis van 2001 gemaakt.

Dankzij de stabilisatie in de economie vanaf 2002, de verbetering van de indicatoren van de productie en groei en vooral als gevolg van verbeteringen in de overheidsfinanciën, heeft Turkije de schulden uit haar verleden grotendeels afgelost. De schuld aan het IMF, dat in 2002 23,5 miljard Dollar bedroeg, werd in 11 jaar tijd in de eerste helft van 2013 afgelost.

De laatste stand-by-overeenkomst met het IMF liep in 2008 af. Ondanks het feit dat dit samenviel met de wereldwijde economische crisis, sloot Turkije geen nieuwe stand-by-overeenkomst af.

In deze periode werd veel gepraat over de wereldwijde economische en financiële crisis. Er werd in deze periode gesuggereerd dat een nieuwe stand-by-overeenkomst met het IMF uiterst noodzakelijk zou zijn om de relatieve stabiliteit en de winsten van Turkije te beschermen en om de impact van de crisis op de economie van Turkije te minimaliseren. Ondanks dit heeft de regering ervoor gekozen om geen nieuwe overeenkomst te ondertekenen.

Vandaag de dag zijn veel ontwikkelende landen, waaronder ook Turkije, een verbintenis aangegaan met het IMF om de bronnen van het IMF te versterken en bij te dragen aan de wereldwijde financiële stabiliteit. In deze context heeft Turkije toegezegd om tot een bedrag van 5 miljard Dollar te willen bijdragen, met de voorwaarde dat het tot de internationale reserves wordt gerekend.

Turkije wist haar status te verhogen van een land dat jarenlang gebruik heeft gemaakt van de bronnen van het IMF naar een land dat bronnen vertrekt aan het IMF en van een land dat hulp kreeg van het IMF naar een land dat hulp verstrekt, in een periode waarin de wereldwijde crisis een negatieve invloed heeft gehad op alle ontwikkelde landen. Daarnaast is Turkije na jarenlange worstelen met verschillende crisissen toegetreden tot de landen dat de wereld moet beschermen tegen de crisis.

Bovendien heeft het feit dat het CBT (Centrale Bank van Turkije) het IMF tussentijds zal inspecteren voor het gebruik van de toegezegde 5 miljard Dollar, Turkije bevorderd van een land dat werd geïnspecteerd naar een land dat inspecties uitvoert. Dat Turkije voor het eerst zal toetreden tot de Raad van Bewindvoerders, welke wordt beschouwd als het uitvoerende orgaan van het IMF, zal ervoor zorgen dat Turkije een nog actievere en leidende rol zal spelen in het beheer van wereldwijde economische crisissen.

8 REACTIES

  1. Mmmm

    Niemand kan nu AKP slecht noemen ??

    Liever een Turkije die AKP geleid is als dieven die democratisch zijn zogenaamd, zie CHP.

    Mehmet

  2. Ik bemoei me niet met politiek. Niet in Nederland, niet in Turkije en gewoon nergens niet. Te weinig verstand hiervan en dan moet je ook je mond dicht houden. Echter lezen kan ik wel heel goed. En bovenstaande is toch alleen maar positief te noemen voor Turkije.

  3. De huidige Turkse regering heeft goed werk gericht op economisch vlak. Daar kun je niet omheen. De ‘writer’ schrijft alleen feiten en deze zijn correct. Hij geeft géén mening.

    Tal van buitenlandse NGO’s, CEO’s, politici, Kredietbeoordelaars hebben hun waardering geuit over de manier hoe de huidige Turkse regering de tij heeft weten te keren van een economische afgrond, ala Griekenland, naar een emerging market met dikke groeicijfers in zo een korte tijdbestek.

  4. dan naast die feiten,

    http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=94&c=tu&l=en

    kies Economy: Debt-external (This entry gives the total public and private debt owed to nonresidents repayable in foreign currency, goods, or services. These figures are calculated on an exchange rate basis, i.e., not in purchasing power parity (PPP) terms.)
    en Turkey van rechts.
    en zie wat er gebeurt;
    2000 : 104
    2012 : 306,6
    kan een economist verklaren deze aan ons? en waarom dit wordt in de bovenstaande feiten niet geschreven?

  5. Oei oei Oei meriyil. Neem een voorbeeld aan dhr. Nico.
    Deze cijfers zijn inmiddels achterhaald.
    De laatste cijfers van 2013 is 350 miljard dollar. Maar wat betekend het?? Leg het eens uit.

    Gaat je niet lukken hé?
    Voor deze keer… Watch and Learn..
    In Jip en Janneketaal:

    350 miljard dollar totale schuld, waarvan:
    240 miljard dollar voor de private sector, dus alle bedrijven die de laatste jaren knallende investeringen hebben gedaan.
    103 miljard dollar voor de publieke sector.
    Dus leningen van de overheid.
    7 miljard dollar aan leningen die de Turkse Centrale bank heeft. Daar staat tegenover dat de de Turkse Centrale bank een reserve (gevulde portomonee) heeft van 123 miljard dollar. Dat was 20 miljard in 2002 by the way. Staat trouwens ook deels bij Economy: Reserves of foreign exchange and gold.

    De indicator wat van belang is voor je schuldpositie is Economy: Public dept.
    Die staat ook op de site en die is lekker verlaagd. Vergelijking: In Nederland is het meer dan 60%. Dus bijna een 2x slechtere schuldenpositie als Turkije.

    Kijk eens naar:
    Bruto Nationaal Product, waarde van de totale productie in één jaar. (GDP op de site)
    Gestegen van 470 miljard dollar in 2002 tot 1087 in 2011.
    Export van 26 miljard dollar per jaar naar meer dan 150 miljard dollar dit jaar (is de verwachting). 500 miljard dollar in 2023 is het doel.
    Juist om deze grote productiecijfers en exportcijfers mogelijk te maken is er geïnvesteerd door bedrijven. Die 240 miljard dollar is dus goed benut.

    Laten we voor de gein eens kijken naar Import:
    Dus wat er door de Turken wordt gekocht uit het buitenland:
    40 miljard dollar in 1999 naar 160 miljard dollar in 2013.
    Dat betekend dat ze véél meer inkomen hebben om spulletjes te kopen. 60 miljard van de 160 is trouwens energie die word geïmporteerd.
    Vandaar dat de overheid zoveel investeringen doet (kerncentrales) om minder afhankelijk te zijn van het buitenland mbt energie.

    Maar er is nog genoeg werk aan de winkel.
    Dat geeft de regering ook toe. Dat is ook hun slogan.

  6. Een hoop uit de lucht gegrepen getallen waarmee de burger een soort van goede moed wordt gegeven.
    Niet meer en niet minder als alle andere propaganda van de huidige regering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!