Klimaat

Turkije heeft drie verschillende klimaatzones. Langs de kusten heerst een mediterraan ofwel zeeklimaat met milde winters, warme zomers en weinig neerslag in de zomermaanden. Het oostelijke deel van het land heeft een gematigd landklimaat met neerslag in alle jaargetijden en centraal Turkije heeft een steppeklimaat met relatief weinig neerslag op jaarbasis, vrij koele winters en warme zomers.

Winters weer

De meeste mensen denken bij Turkije voornamelijk aan zon, zee en strand. Maar in de winter kan het ook in Turkije sneeuwen en vriezen. Vooral in de berggebieden valt er soms veel sneeuw en dalen de temperaturen enorm. Er zijn gebieden waar de sneeuw maandenlang blijft liggen. Je ziet dan ook dat wintersportvakanties steeds populairder worden in Turkije.
Op sommige bergtoppen ligt eeuwige sneew. Deze bergen bevinden zich helemaal in het oosten van Turkije, tegen de grens met Armenië aan. Op hoogtes van vier tot ruim vijf kilometer zul je het kwik niet vaak boven nul aantreffen.

Winter in Uludag
Winter in Uludag

Niet alleen in de bergen kan het winters zijn, ook Istanbul heeft in de winter wel eens te maken met hevige sneeuwval. De hoofdstad Ankara heeft hier vrijwel elke winter last van. Langs de Middellandse Zeekusten is deze kans nagenoeg nul.

Regen in Antalya
Regen in Antalya

Neerslag

De meeste neerslag valt in Turkije in de wintermaanden. In het Lycië-gebergte ten oosten van populaire badplaatsen als Antalya, Belek en Side is het erg nat in de periode november tot en met maart. In dit gebied valt op jaarbasis zo’n tweeduizend millimeter regen waarvan ruim driekwart in die periode valt.

Op de Centraal Anatolische hoogvlakte, tussen de bergketens in, heerst een steppeklimaat en is het flink droger dan in de rest van Turkije, voornamelijk omdat neerslaggebieden door de bergen dit deel van Aziatisch Turkije vrijwel niet kunnen bereiken. Op jaarbasis valt hier slechts zo’n 300 tot 450 millimeter neerslag en is ook de relatieve luchtvochtigheid lager dan in andere delen van het land. Het oosten en zuidoosten hebben jaarlijks zo’n 1200 tot 1600 mm neerslag die in de wintermaanden grotendeels in de vorm van sneeuw valt. Deze gebieden behoren daarmee tot de nattere plekken van Turkije.

In Erzurum kan ook veel sneeuw vallen
In Erzurum kan ook veel sneeuw vallen

Neerslag in de kustgebieden

Langs de kusten in het zuiden en westen is de neerslag te vergelijken met de hoeveelheden die in ons land vallen, zo’n 600 tot 800 mm per jaar. Het verschil met Nederland is dat hoeveelheden bij ons redelijk verdeeld zijn over het jaar en dat de Turkse kusten de meeste neerslag te verwerken krijgen in het late najaar en de winter en de zomers juist weer een stuk droger zijn. Wekenlang geen regen is dan heel normaal.

Hitte

De zomermaanden zijn in Turkije warm tot soms zeer heet. Vrijwel elk jaar komen er wel berichten uit Turkije over hittegolven met temperaturen van 40 graden en hoger. De heetste streek van Turkije is het oosten van de kust langs de Middellandse Zee. Vooral steden als Adana en Mersin zijn erg warm, de dagtemperaturen lopen in juli en augustus gemiddeld op tot zo’n 34 tot 35 graden.

Slim om veel water mee te nemen, niet alleen om te drinken!
Slim om veel water mee te nemen, niet alleen om te drinken!

Ook langs de populaire kusten langs de Golf van Alanya en de Egeïsche Zee is het warm in de zomer. Bijna elke dag is het hier boven de dertig graden en ook ’s nachts blijft het warm en zwoel. Alleen in het voorjaar en het late najaar kan het ’s avonds wat sneller afkoelen en kan een trui of vest nodig zijn als je buiten zit.

Zwarte Zee

Aanzienlijk minder warme kustplaatsen vind je langs de Zwarte Zee. Hier is het gemiddeld zo’n 25 tot 30 graden in de zomermaanden maar ’s avonds is het koeler dan in de plaatsen langs de Middellandse Zee. Wie een zonvakantie naar een plaats langs de Zwarte Zee wil boeken moet er rekening mee houden dat het zonseizoen hier korter is (half juni tot half september) dan de kusten in het zuiden en dat de hoeveelheid zonneschijn op jaarbasis hier ook aanzienlijk minder is, vooral aan de oostkant van de Zwarte Zeekust.