De Turkse keuken

Bijna iedereen in Nederland kent wel een gerecht dat oorspronkelijk uit Turkije komt. Bij de Nederlanders is Lahmacun, oftewel Turkse pizza en het broodje Kebab erg bekend en geliefd. Maar dit zijn slechts twee fast-food gerechten. De Turkse keuken heeft namelijk ontzettend veel meer te bieden. Het wordt niet voor niets de rijkste keuken ter wereld genoemd.

Verschillende invloeden

Gerechten uit Turkije worden vaak al van generatie op generatie aan elkaar doorgegeven. En elke goede kok, geeft natuurlijk weer zijn eigen twist aan een recept. De Turkse keuken is daarom door de eeuwen steeds gevarieerder geworden.

Nog een reden hiervoor is de invloed van de Grieken, Arabieren, Perzen, Romeinen en Kaukasiërs die jarenlang delen van Turkije bezetten. Iedereen bracht recepten en eetgewoonten mee uit eigen land. Veel van deze gerechten worden nu nog steeds bereid door de Turken.

Eetgewoonten?

In Turkije kun je beter spreken van een eetcultuur! Eten is niet zomaar je maag vullen, maar een sociale gebeurtenis. Het is heel belangrijk in het leven. Het begint al bij de bereiding. Wij vinden het al lang als we een half uurtje bezig zijn met koken, de gemiddelde Turkse brengt aardig wat uurtjes door met het koken van de altijd verse ingrediënten en het bakken van de heerlijkste koekjes en toetjes (tatli). Als het eten klaar is kan het allemaal beginnen.

Turken eten aan een tafel of op de grond op kussens, afhankelijk van de hoeveelheid mensen die komt eten. Altijd wordt er versgebakken brood (pide) bij de maaltijd geserveerd. Salade, yoghurt en meze (allerlei kleine gerechtjes) zullen ook zelden ontbreken. Daarnaast wordt er ook zeker aandacht besteedt aan hoe het eten gepresenteerd wordt. Enkel een grote pan hutspot in het midden van de tafel zul je niet snel zien in Turkije.

Verschillende soorten kleine hapjes (meze)
Verschillende soorten kleine hapjes (meze)

Tijdens en na de maaltijd wordt er vaak over koetjes en kalfjes gesproken en is er altijd wel iemand die een leuke anekdote weet te vertellen. De zwaardere gespreksonderwerpen bewaart men liever voor bij de koffie en thee, als de kleintjes van tafel zijn.

Lokanta

Turkije kent naast de luxe eettenten waar je uitgebreid kunt dineren ook de zogenaamde lokanta’s. Hier staat het meeste eten al klaar in grote ijzeren bakken. Je kunt je eigenlijk inbeelden op een soort kazerne te zijn. Bij binnenkomst kijk je meteen wat je wilt eten, geeft dit door aan de kok en voordat je aan tafel zit staat het eten al geserveerd. Een echte lokanta zal in de toeristische gebieden moeilijker te vinden zijn aangezien het hier toch voornamelijk om geld zal draaien.

Wil je toch bij een echte Turkse lokanta gaan eten dan moet je toch echt het lokale dorp of stad in en uit het toeristische gebied. Een goede lokanta is vaak te herkennen aan alle lokale inwoners die hier eten. Vraag het ook vooral aan de taxi chauffeurs. Deze eten hier namelijk ook erg vaak. Het eten is hier meestal erg goedkoop en de standaard dingen zoals water, brood en thee worden niet in rekening gebracht.

Lokanta
Lokanta

Het eten wordt altijd in twee soorten gedeeld. Je hebt nat eten (sulu yemek), letterlijk vertaald “waterig eten” en je hebt het droge eten (kuru yemek) wat staat voor pizza’s, pide’s, broodjes en kebab soorten.

Tip

Mocht je ooit rond etenstijd (ongeveer heel de dag dus) bij een Turkse familie op visite gaan, bel dan maar vast naar huis dat je niet komt eten, want ze laten je echt niet met een lege maag vertrekken. Gastvrijheid staat bij Turken hoog in het vaandel. Veel Nederlanders moeten hier in het begin even aan wennen, en sommigen wennen er nooit aan. Zij voelen zich opgedrongen te blijven eten. Deze mensen adviseren wij om het eens van een andere kant te bekijken. Ten eerste maak je diegene bij wie je blijft eten hier blij mee en ten tweede hoef je lekker zelf niet in de keuken te staan. Daarnaast leer je ook nog eens nieuwe gerechten kennen!

“Dat hebben we niet” is meestal geen antwoord als je om iets vraagt en wat niet in huis is. Meestal wordt er dan een van de kids geroepen die het snel bij het winkeltje om de hoek moet gaan halen. De gast wil dit hebben en het zal er komen ook. Dit gebeurd zelfs in restaurants en lokanta’s.

Beyti durum met yoghurt en groente
Beyti durum met yoghurt en groente

Recepten!

Ben je geïnteresseerd (geraakt) in de Turkse keuken, en zou je zelf ook wel eens een poging willen wagen? Kijk dan eens bij de recepten die wij op deze site aanbieden. Wij horen graag of je gasten jouw kunsten kunnen waarderen. Mocht je zelf nog een lekker gerecht kennen, aarzel dan niet en plaats hem op het forum zodat anderen ook jouw recept eens kunnen uitproberen. Om naar de recepten te gaan, klik hier. Hoe meer we delen, hoe meer vreugd.. en lekker eten natuurlijk.

Enkele Turkse woorden bij dit onderwerp

Ontbijt – Kahvaltı
Lunch – Öğlen yemeği
Diner – Akşam Yemeği

Olijf – Zeytin
Kaas – Peynir
Jam – Reçel
Yoghurt – Yoğurt

Tosti – Tost
Rijst – Pilav
Soep – Çorba

Vla of Pudding (verschil is er niet) – Puding
Zoetigheid/toetjes – Tatlı
Anijsdrank met alcohol – Rakı
Koffie – Kahve
Thee – Çay
Suiker – Şeker
Melk – Süt
IJs – Dondurma