HomeKonya

Konya

Konya ligt in het zuidwesten van Midden-Turkije. Het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Konya. De stad Konya ligt ongeveer 250 kilometer van de Middellandse Zee af. Eind 2010 telde de provincie Konya officieel 2.013.845 inwoners. Konya staat vooral bekend om de dansende derwisjen, die lange tijd achtereen in dezelfde richting blijven draaien.Tijdens het Ottomaanse Rijk dansten hier al derwisjen. Tegenwoordig is het een universiteitsstad, waarin allerlei mensen met verschillende culturen, religies en opvattingen vredig naast elkaar leven. Er zijn ontzettend veel mooie, nieuwe en oude moskeeen te vinden in de stad en provincie. Daarnaast is er de Sille Aya Elena Kerk te bewonderen. Meer hierover onder het kopje bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Tijdens de Romeinse tijd heette Konya Iconium. De stad is al heel oud, 7000 voor Christus woonden hier al mensen. Er zijn dan ook nog overblijfselen van oude nederzettingen te vinden in de provincie. Vanaf het jaar 1097, twintig jaar nadat de Seldjoeken de stad overnamen werd Konya de hoofdstad van de provincie. Vanaf die periode ontwikkelde de stad zich als een belangrijk islamitisch centrum, met name voor de soefi-beweging.

Iconium

De dansende derwisjen

Rumi was de leidende figuur van de soefibeweging in het middeleeuwse Konya. Hij filosofeerde met name over de voordelen van verdraagzaamheid. Na het overlijden van Rumi’s vader Celaleddin vestigde Rumi zich in 1240 definitief in Konya. Hier stichtte hij een soefi-orde van religieuze dansers, waarbij hij elementen uit de islam, het christendom en het boeddhisme verenigde. Rumi’s klooster had een grote aantrekkingskracht op vele van zijn volgelingen. Zij gaven hem als eretitel Mevlana, ‘Onze Gids’. De monniken (derwisjen) noemden zichzelf mevlevi, ‘degenen die het pad van de gids volgen’. Een van de belangrijkste regels volgens het leven van de derwisjen was de sema. Tijdens deze rituele dans draaien de monniken, gekleed in de karakteristieke gewaden en taps toelopende fez (hoed), steeds sneller in het rond, waardoor zij in extase raakten en zo hun ziel met het allerhoogste konden verenigen.

Derwisjen (Derviş)
Derwisjen (Derviş)

De keuken van Konya

De stad heeft een brede keuken. Typische gerechten uit de keuken van Konya zijn onder andere etli ekmek, Konya kebabı, suböreği, saç arası tatlısı.

Konya Saç Arası Tatlısı
Konya Saç Arası Tatlısı