Veel Turkse ouders onverschillig over kinderzitje in auto

18
919

Uit een recent onderzoek van de Hacettepe Universiteit is gebleken dat schrikbarend veel Turkse ouders onverschillig staan tegenover het gebruik van een kinderzitje in de auto.

Dat veel Turkse verkeersregels door het volk niet serieus worden genomen, dat kun je dagelijks zelf beleven wanneer je aan het verkeer deelneemt. De faculteit voor geneeskunde van de Hacettepe Universiteit heeft een onderzoek gedaan naar de naleving van een wetsartikel dat 1 juni 2010 van kracht ging. Het gaat om het artikel dat het verplicht stelt om kleine kinderen in een speciaal kinderzitje in de auto vast te maken.

De uitslag van het onderzoek gehouden onder enkele honderden respondenten, was schokkend. De meerderheid staat onverschillig tegenover het gebruik van een kinderzitje of gordel voor kinderen tijdens een autorit. Slechts een kleine 10 procent van de kinderen, van de ouders die zijn ondervraagd, zit normaal gesproken in een zitje of in de gordel. Volgens het rapport zaten 56% van de kinderen tussen de 1 en 4 jaar zelfs weleens voorin.

Toch zijn er nauwelijks al ouders bekeurd voor de overtreding. De politie is namelijk bang dat het bestraffen van de ouders zorgt voor een negatief denkbeeld van kinderen over de politie. Wel worden er regelmatig waarschuwingen gegeven, maar of dat iets uithaalt?

18 REACTIES

  1. Bijna niemand gebruikt hier een autozitje, maar als er iets gebeurt vergeven ze het zichzelf nooit!! En een ongeluk zit hier ook niet in een heel klein hoekje…..

  2. Dus een negatief beeld van de politie agent is belangrijker dan het leven van een kind?????
    Kom op zeg!!!!
    En begrijp me niet verkeerd maar ik woon nu zo’n 9 jaar hier in Turkije en ik zie het regelmatig van heel dichtbij maar ik blijf er op hameren hoe enorm belangrijk het is…je speelt met het leven van je kind waar je zoveel van houdt! :turk: 👿

  3. Idd bijna niemand, mijn zoon van2 zit in een zitje en dochter in een zit verhoger, zie in de autos alleen maar kleine kinderen los in de auto, en baby’s gewoon op de arm. schrikbarend vind ik het school vervoer, geen 1 kind zit in een riem en ziek ook vaak begleiders in de bus een dansje doen. en een bekeuring wordt niet uitgedeeld. dus je kunt iets verplicht stellen maar het zou fijn zijn als er ook controle op wordt uitgevoerd, lijkt wel of niemand hier beseft wat de gevolgen zijn….

  4. Oh en dan nog wat…ouders maken zich druk om katten en honden hier….dikkat canım,yapma,tutma…köpek cok tehlike…kedi cok pis…maybe,but your behaviour can KILL your child.
    PLEASE put your child in a safety-seat or safety-belt

    Çocuğunuzun emniyetkemeri lütfen cünkü
    bunlar önemli … Hayatta önemli olan.

  5. Klopt. Ze kijken me raar aan als ik ze vraag de gordel om te doen. Kinderen staan vaak voorin met het gezicht bijna tegen de ruit. De schoolbusjes zijn echt gevaarlijk. Regels zijn er alleen op papier.

  6. Het is triest allemaal.Ik woon vrij landelijk aan de kust tussen bergen en de zee in.Vrij rustig maar het is hier blijkbaar de gewoonte om autorijlessen te geven aan kinderen van een jaar of 10 en wat ouder.Dat is blijkbaar stoer dat Pa dat geeft aan zoonlief.Diverse meldingen gedaan aan plaatselijk gendarme,maar wordt niets aan gedaan.Ik ben daardoor al menig viervoeter verloren. 😕

  7. İk mis hierin een stuk voorlichting, ze hebben denk ik geen flauw idee wat de gevaren zijn “bana bir şey olmaz”…… İk ben een goede chauffeur…..
    Ze gebruiken die kinderen op schoot gewoon als airbag.
    Maar laat eens wat voorlichtingfilmpjes zien wat er met het kind op schoot gebeurd bij een kleine botsing. En ach die politie……..volgens mij doen ze het zelf ook ” bir şey olmaz ya”……

  8. Het hele verkeer is hier onverantwoord! Hoe kan je mensen duidelijk maken om dit te gebruiken, als je ziet dat ze dan gezellig met z’n 4 of 5en op de brommer of motor stappen? Baby voorop dan paps, nog een kid ,mams en achter hangt er nog een kid. Politie kijkt maar zegt niets? En dan praten we hier over een veiligheids maatregel IN de auto!? Onbegrijpelijk en onverantwoord ouderschap!

  9. ja aan de verkeersregels ontbreekt het daar wel.
    maar om je kind niet in een stoeltje te zetten vind ik heel gevaarlijk daar.gezien hoe sommige automobilisten daar rijde.(niet normaal)ook met kinderen er bij in.
    dus veiligheid voor op!!!!
    het moet verplicht worden vind ik.

  10. Als men nu een op de commercieele zenders wat voorlichtingsfilmpjes laat zien bij de grote familie shows die miljoenen kijkers trekken iedere week.

  11. Regels moeten door een meerderheid tot stand gekomen zijn wil het nageleefd worden en toezicht erop goedbevonden wordt.

  12. het respect voor andermans leven is hier tot een onacceptabel laag niveau gedaald, helaas.
    zelfs het respect voor het leven in eigen familiekring.
    daarbij blijft het, dat vele turken immer op zoek zijn naar de gemakkelijkste wijze (minste energie) om iets te kunnen realiseren.
    de consequenties ervan niet inziende.
    ook valt de handhaver hieronder, namelijk te lui om op eigen initiatief te handhaven.
    EN, HETGEEN MEN ZEKER NIET MOET VERGETEN, HET HANDHAVEN VAN WETGEVING KAN DE AKP WEL EENS STEMMEN KOSTEN, dat!!!!!!! is de werkelijke reden dat Turkije in het verkeer en ook daarbuiten (milieu etc) het wilde westen (ondanks dat het in het oosten ligt) van Europa is.

  13. Ik vind het zo erg dat ze kinderen los doen in de auto (en hun zelf ook) Ze spelen met levens.
    Dolmuş heeft ook niks en soms zijn het hele agressiefe rijders. Maar ik kwam er 1 tegen en die had gordels hele strakke dat dan weer wel. Meteen mijn zoon en mij zelf gegordeld:P

    Deed iedereen dat maar. En politie hup hup controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!