Veel buitenlanders komen naar Turkije om fraude te plegen

2
655

De afgelopen jaren is het aantal misdrijven gepleegd door buitenlanders in Turkije fors toegenomen, zeggen misdaadfunctionarissen van het directoraat Misdaad Informatie Systemen.

De IT politie in Istanbul zegt dat zij bijna elke maand wel een nieuwe criminele operatie door buitenlanders onderzoeken. Een van de meest voorkomende misdaden die ze tegenkomen is het dupliceren van creditcards.

Scam specialisten uit landen als Nigeria, Bulgarije en Maleisië reizen naar Turkije om kopieën van credit cards te maken bij pinautomaten van banken. Zij brengen hun apparatuur die nodig is om de kaarten na te maken mee uit het buitenland, vaak voeren zij deze in via landgrenzen. De apparatuur leest de informatie uit een credit card af wanneer deze in een geldautomaat wordt gestoken, terwijl de door de criminelen geplaatste camera’s de PIN-code vastleggen van een nietsvermoedende klant.

Buitenlandse oplichters, met name uit Bulgarije, komen voor een dag naar Turkije om creditcards te kopiëren en vervolgens vertrekken ze weer om in het buitenland de nieuwe kaarten te produceren. De gestolen creditcards uit Turkije worden vaak in het buitenland gebruikt, maar het omgekeerde gebeurt ook, gekopieerde kaarten worden naar Turkije vervoerd en daar gebruikt.

Teams van het Directoraat Misdaad Informatie Systemen in Istanbul heeft in 2011 inmiddels al meer dan 10 operaties onderzocht die door buitenlandse oplichters werden uitgevoerd. Deze misdaden zijn niet specifiek te noemen voor Turkije, maar zijn een breder Europees probleem.

De meest voorkomende vormen van cybercrime in Turkije zijn creditcard- en bankfraude. In 2010 vonden er 132.000 gevallen van bank-en creditcard-fraude plaats. De politie heeft een tijdje geleden vijf buitenlanders opgepakt waarvan gedacht wordt dat ze verantwoordelijk zijn voor duizenden van deze transacties. (Bron: Todayszaman.com)

2 REACTIES

  1. Turkije is een erg veilig land, wij voelen ons daar geruster dan gelijk waar. Met pin-pasjes moet je altijd en overal opletten bij het invoeren van je code. Hou een gestrekte hand of een boekje over de hand waarmee je de code intikt, kan veel narigheid voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!