“Turkse TV Shows hebben negatieve invloed op kijkers”

13
1772

Gemiddeld kijken Turken zo’n vier tot vijf uur per dag televisie. De meeste tijd voor de tv wordt ’s avonds doorgebracht, wanneer heel het gezin samen is. Meestal wordt er dan gekeken naar nieuws, series, talentenjachten of sport. Overdag concentreren de tv-zenders zich echter meer op TV Shows van lage kwaliteit, vooral belust op sensatie. Volgens experts hebben deze programma’s een schadelijk effect op de maatschappij.

Volgens verschillende deskundigen, onder andere psychologen, hebben de tv-programma’s een grote negatieve invloed op kijkers. Het zijn voornamelijk huisvrouwen, ouderen en kleine kinderen die overdag tv kijken.
Deze groep wordt overdag blootgesteld aan de meest uiteenlopende sensatiebeluste goedkope TV Shows die je maar kunt bedenken. Van openlijke moordbeschuldigingen, het aangaan van buitenechtelijke relaties tot aan een fashion programma waarin vrouwen elkaars kledingstijl lopen af te katten.

Vooral op vrouwen heeft de inhoud van deze programma’s schijnbaar veel invloed op hun stemming en gedrag. Met een depressie als dieptepunt. Veel van de shows hebben als doel om de kijker te laten geloven dat wat ze te zien krijgen, de werkelijkheid is. Met dus alle gevolgen van dien.

Ook de kinderen van de moeders die de halve dag de tv aan hebben staan thuis, worden negatief beïnvloed. Er kan bij hen een heel verkeerd beeld ontstaan van de werkelijkheid. Ook kan de band of de figuurlijke afstand tussen moeder en kind verslechteren. “In plaats van de rotzooi die te zien is op tv, zouden meer moeders met hun kinderen moeten gaan wandelen of bijvoorbeeld bij hun vrienden op bezoek gaan”, aldus psychologe Ayşe Handan Selim.

Het kan in ieder geval geen kwaad om eens wat kritischer (tv) te kijken, zowel voor het welzijn van je kind, als dat van jezelf.

13 REACTIES

  1. Vreselijk deze shows. Snap niet dat mensen hiernaar kijken. En idd ze gaan er helemaal in op, geloven echt alles. Voor mij geen tv overdag hoor.

  2. Tsja ben er ook geen fan van, vreselijke tv. Daar moeten staats omroepen niet aan mee doen. Commerciele tv daarintegen moet voldoen aan de vraag uit de maatschappij. Media is net als alle andere commerciele bedrijven, wie voldoet aan de vraag maakt winst. Ik geloof dus ook niet dat je hier regels over moet gaan maken. Je moet juist proberen door voorlichting de vraag te veranderen waardoor het aanbod volgt. Meer regeltjes voor media werken vaak niet en worden gezien als betutteling.

  3. Ik snap niet waar deze informatie vandaan komt.
    Ik kom zo’n 40 jaar in Turkije in alle maanden in vele plaatsen bij veel mensen
    maar ik zie zeldzaam dat er televisie overdag aanstaat behalve een keer een voetbalwedstrijd op zondagmiddag .
    Vrijwel alle Turken die ik ken leven vanaf half Mei tot bijna November buiten.
    T.v kijken met het gezin gebeurd al zeker 20 jaar niet meer . De man zit tot laat te kaarten of okey te spelen in het theehuis om de hoek , de kinderen zitten achter de p.c. of zijn met hun smartphone bezig en moeders zit met vriendinnen of zusters en tantes te kletsen.

    Ben dus eigenlijk wel benieuwd welke mensen er ondervraagd zijn om dit artikel te kunnen maken.

  4. Voor de verandering ben ik het helemaal eens met het artikel en de meeste reageerders.
    Het is inderdaad verachtelijke TV en een vreselijke desinvestering in de samenleving en de mensen die wel naar deze crap kijken.

    @Antonieq
    Al eerder heb ik me tijdens een discussie wel eens afgevraagd bij wat voor soort Turken jij al 40 jaar lang over de vloer komt. Dat ging toen over de manier van discussiëren zoals hier op het forum en elders tussen Turken gebeurd. Dat vond jij toen ook al niet herkenbaar, terwijl ik en velen met mij dat juist heel herkenbaar vonden
    Nu gaat het over het kijkgedrag van de gemiddelde Turk die in het artikel omschreven wordt en voor ons geheel en al herkenbaar is, maar voor jou niet.
    Zou jij anders niet nog eens even voor ons je GPS positie na willen kijken om er zeker van te zijn of je je wel écht in Turkije bevind?

    Overigens Antonieq, in dit uitzonderlijke geval mag je je gelukkig prijzen als jij werkelijk alleen Turken om je heen hebt die niet in dit vakje zitten, want dit is echt een aspect van ons volk waar je je als Turk voor mag schamen.

  5. @Antonieq: de informatie komt uit een artikel van de hurriyet. En ik begrijp wel waar het vandaan komt hoor. Bij de Turken waar ik thuis kom, staat bijna altijd de tv aan… Tuurlijk wordt er nog wel met het gezin tv gekeken, hoe kom je erbij dat dat al 20 jaar niet gebeurt? Voor iemand die al 40 jaar in Turkije komt, kijk je wel een beetje bekrompen naar de Turkse samenleving

  6. @Freija,

    sinds de opkomst van de mobiele telefoon en het internet, zo’n 20 jaar geleden dus, wordt er nog minder dan daarvoor met het gezin samen televisie gekeken.
    Dat is niet alleen in Turkije zo maar in veel landen .
    In winkels , bij de kapper staat vaak wel een t.v. aan maar meer als behang dan dat er mensen echt kijken naar een programma, in iedere geval niet zo dat men geobsedeerd zouden kunnen raken van t.v. shows .

    Kan met grote zekerheid zeggen dat er in grote delen van Istanbul,Izmir,Canakkale,Ordu,Ankara,Malatya
    om er een paar te noemen waar ik regelmatig kom overdag zeer zeldzaam een t.v. aan staat.

    Lijkt er veel eerder op dat diegene die het artikel schrijft bekrompen is dan ik dat zou moeten zijn.

  7. Ik moet ook zeggen dat er 4 tv’s in ons huis zijn voor 4 mensen… De tv staat altijd in de keuken op Halktv en in de woonkamer op filmzenders. Veel gepensioneerden die ik ken kijken de hele dag door series. Door de introductie van de hd recorder kijkt men zelfs nog meer series….

    Denk dat het aan de kust inderdaad anders is dan diep in de betonnnen jungles in grote steden…

  8. Er wonen hier 70 miljoen mensen. Er zullen dus hele groepen zijn die wel hele dagen tv kijken. Ik ken vn ouderen die de hele dag op en neer zappen en inderdaad ze kijken alle series,kook- en praatprogrammas.

    In de meeste kappers, cafretarias ed staat de tv ook vaak aan maar niet hard genoeg om te kunnen luisteren.

    Bij moeders met kleine kinderen staat ook de tv hele dagen aan. Ik heb meerdere buren met een ‘middagkind’ of een kleintje (onder de 6 jr) en het apparaat staat hele dagen aan.

    Of de psychische klachten bij mensen ook gerelateerd zijn aan wat er op tv verteld wordt, weet ik niet. Heel veel vrouwen en jongeren zitten aan de anti depresivia. Soms praat ik er met ze over als ik eens ergens op visite ben maar het komt mij meer over dat het ook een beetje trend is om gestressed te zijn. Krijg soms de indruk dat er van een mug een olifant gemaakt wordt….

    Wat ik niet begrijp is dat het bericht een foto van Müge Ar(achternaam weet ik niet zeker) gebruikt heeft. Ik kijk er heel zelden naar omdat ik overdag geen tv kijk maar zie het wel eens bij anderen. Ik dacht dat zij verjaarde politiezaken (moord, vermissing) openbaar maakte met de achtergeblevene erbij en zo openbaar het onderzoek voortzette. Ze staat bekent dat ze veel zaken oplost. Het gaat er allemaal wel erg sentimenteel aan toe maar ja….alles gaat hier immers veel dramatischer, dus ook de tv programma’s.

    Ik wist niet dat het zo hevig was hier met de televisie. Je hebt toch hele vrolijke trouwprogrammas op Flash? Ik snap ook niet wat geen werkelijkheid zou zijn.

    Omdat ze geen multifunctionele helemaal te gekke allessnijder kunnen kopen of een bil/buik gelband met trilfunctie krijgen ze het gevoel dat hun man ze niet waardeert ofzo?

    Ik denk dat die achterlijke series die s avonds uitzenden veel slechter zijn. Je ziet niets anders als ontrouw, ongelukken en moord. Ik moest voorheen bij schoonmoeder in huis ook verplicht die zooi volgen en snapte echt niet meer wie t nou met wie deed en waarom…

    Trouwens wel lachen hoe je oudjes hoort schelden op die hoeren en pooiers maar wel elke dag kijken…. Nee, ze wordt er niet depri van…wel als ze een uitzending mist of wij naar een ander kanaal overschakelden….

  9. @Ihlamur,

    wat die depresiva betreft.
    Onder Turken heerst de cultuur om voor alles een pilletje te hebben.
    Als je bij wijze van spreken een keer de rijst heb laten aanbranden zou je zomaar depresief kunnen worden en daarvoor moet je meteen naar de eczane(drogist) om anti-depresiva te halen.
    Plus dat het nog eens aanstekelijk is, als de ene buurvrouw ergens pillen voor heeft heeft binnen de kortste keren de hele buurt ze

  10. ik woon zelf ook in turkije en het iş inderdaad waar dat veel mensen echt alle series afzappen…. ik ken zelfs een oudere dame die liggen tv kijkt en zich dan omdraaid en verder in een spiegeltje verder kijk…hoe triest ben je dan? …..en nee mevrouw is niet bedlegerig 😉

  11. Wie zegt ook dat je TV MOET kijken? Ga lekker hardlopen, boeklezen, fietsen, koken, met vrienden afspreken, met de kinderen tijd doorbrengen. Waarom voelen mensen zich moraal verplicht om tv te kijken? Laat de onderzoekers dat maar eens uitzoeken… in een schulp gekropen gedoe van mensen…telefoons, internet, sociale media, tv… de technologie maakt de mensheid kapot.

    Houdt controle op jezelf!Lukt dat niet? Gooi dat ding gewoon uit het raam…!

  12. Sleep de mensen die verslaafd zijn aan technologie waaronder bijv. TV of computer naar buiten. Help ze! Stap uit het systeem. Blijf zelf rationeel denken. Trek de mobiel van je vriend of vriendinnetje uit de hand. Zeg dat hij/zij ongezellig is. Pik het niet, wees hard en help elkaar. Mensen wordt wakker…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!