Turkije herdenkt de Slag om Gallipoli

7
1954
Turkije herdenkt de Slag om Gallipoli
Turkije herdenkt de Slag om Gallipoli

In Turkije is vandaag de overwinning op de geallieerden bij de Slag om Gallipoli herdacht. Het is inmiddels 96 jaar geleden, maar zal nooit worden vergeten. De slag waarbij de latere stichter en president van Turkije Mustafa Kemal Atatürk betrokken was, was één van de grootste nederlagen van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een grote strijd met veel verliezen aan beide kanten, om nooit te vergeten.

De Slag om Gallipoli duurde bijna een jaar en eiste talloze doden, zowel Turken als geallieerden. In Turkije wordt de slag gezien als de grootse overwinning van het Ottomaanse Rijk tijdens de Eerste Wereldoorlog. (historiek.net)

Slag om Gallipoli

De Britten hadden in 1914 grote interesse in de Dardanellen, een zeestraat tussen Europa en Klein-Azië. Ze hoopten zo een gemakkelijke doorgang te krijgen naar hun bondgenoot Rusland. Bovendien wilden ze een derde front vormen om de Duitsers te verslaan. Enige probleem was dat zowel de Britten als de Russen geen mannen meer hadden om de zeestraat, en uiteindelijk Turkije in te nemen. Ze hadden alleen nog zeeschepen in voorraad. De Britse minister van oorlog, Lord Kitchener, verwachtte dat de Turken zo zouden schrikken van de Britse vloot dat ze op de vlucht zouden slaan. De Britten waren onvoldoende voorbereid. De bevelhebber van de aanval, generaal Hamilton, had geen kennis van het gebied en de communicatie tussen de groepen was zo slecht dat de Turken precies op de hoogte waren van de Britse plannen en klaar stonden bij de aanval. De Turken bevonden zich in het heuvelachtige landschap op een perfecte positie om de aangemeerde militairen tegen te houden.

Slag om Gallipoli
Slag om Gallipoli

Op 18 maart 1915 vielen de Britten aan met achttien slagschepen. Deze werden door de Turken verwelkomd met granaten en mijnen en de actie werd afgeblazen. Op 23 april kwam de grote aanval. Op verschillende plekken werden militairen afgezet van Britse, Franse troepen en de ANZAC, de gezamenlijke legereenheid van Australië en Nieuw-Zeeland. Omdat die punten strategisch en logisch waren, stonden ook daar de Turkse militairen de geallieerden al op te wachten.

Dardanellen
Dardanellen

De geallieerden bleven ondanks de tegenstand maandenlang proberen Turkije binnen te trekken, maar kwamen meestal niet verder dan het strand. Ondanks de herhaaldelijke verzoeken van generaal Hamilton weigerde Kitchener de troepen terug te trekken. Toen Hamilton het helemaal niet meer zag zitten werd hij vervangen door generaal Monroe. Omdat deze geen versterkingen kon krijgen, wilde ook hij zich terugtrekken. Kitchener besloot daarop een bezoek te gaan brengen aan het slagveld waar inmiddels duizenden manschappen waren gesneuveld. Na het zien van het slagveld besloot ook hij dat het beter was de troepen terug te trekken. Dat gebeurde eind 1915 in het geheim.

Tijdens het verzet van de Turken speelde Atatürk een belangrijke rol als aanvoerder van de Turkse reservetroepen. Hij hield onder meer de ANZAC tegen toen die al tamelijk ver landinwaarts waren getrokken. Atatürk richtte in 1923 de moderne staat Turkije op en was tot zijn dood in 1938 president.

Monument van Atatürk in Canakkale
Monument van Atatürk in Canakkale

Bron Slag om Gallipoli: Historiek.net & Wikipedia

7 REACTIES

  1. Inderdaad een prestatie opzich!!!! Ik weet er niet zo veel van af maar kregen de Turken geen steun van de Duitsers in WOI. Ik kan mij namelijk herinneren (geschiendenis) dat Duitse militairen de Turken hielpen de invasie af te slaan.

  2. Heb amulet, dat herinnert aan deze,voor mij onbekende gebeurtenissen.Op straat gevonden.
    Daarom wilde ik er meer van eten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!