Turkije, door de ogen van buitenlanders

34
916

Een enquête, uitgevoerd in landen waar Turkije fondsen heeft toebedeeld om het toerisme te bevorderen, heeft uitgewezen dat er in verschillende landen anders wordt gedacht over Turkije.

Volgens het onderzoek, zien Duitsers Turkije vooral “als een betaalbaar vakantieland”.

Britten, die onvoldoende zonlicht krijgen in hun thuisland, beschrijven Turkije als “een land met een warm klimaat”.

Wanneer het woord ‘vakantie’ ter sprake komt in Rusland, blijkt Turkije bij de meesten hun favoriete bestemming.

Veertig procent van de Deense burgers hebben volgens het onderzoek geen idee wat voor land Turkije is.

Nederlanders die Turkije hebben bezocht blijken het land vooral te zien als “een land van luxe, veiligheid en tolerantie”.

Franse burgers die nog nooit in Turkije zijn geweest denken dat het voornamelijk “een Arabisch land” is.

Burgers van de Verenigde Arabische Emiraten zien Turkije juist weer als “een Europees land”.

Bron: turkishdiary.com

34 REACTIES

  1. Tatil beldelerinin kati cop recycle sistemleri yok!!! Atik sular aritilirken kati kop sahil arka planinda topraga gomuluyor ve bu gomulerden denize ve yeralti sularina sizinti da var!!!

  2. Hollandali Turkler cop aritma ve toplama konusunda Hollanda teknolojisini Sahillerde kurup hem ekonomik hemde cevre acisindan cok iyi isler yapabilirler!!!

  3. Zeg Carola wat is mis met de Russen?:) Historisch gezien wij hebben veel gemeenzaam met de Russen !! Qua HM is ook een deel van de Romanov’s he!!!

  4. Bovendien Russische Muziek ,Literatuur,Beeldende Kunst ,Ballet ,Filosofie,Politiek en etc..heeft ons wereld sterk beiiinvloeden !!! Qua menselijk gezien die zijn nog warmer en contact vreugdiger dan noord Europeanen ..

  5. Bijna all Turkse Imparatoren hadden een Russische moeder 🙂 Qua Lenin heeft ook aan Ataturk geholpen voor de opbouw van de Moderne Turkije …Dus Russen zijn altijd “willkommen in der Turkei” … Met mijn Nederlandse Pass krijg meer problemen als ik vanaf Belgie naar beneden toe gaan wil met trein of met auto…

  6. Schaar mij dan ook maar onder de niet sporende Osman ( wie ben jij trouwens om ons als niet sporend te veroordelen 🙄 ?!) maar ben het wel eens met Carola!

    Na 3 maanden in Nederland te hebben vertoefd ben ik afgelopen week op het vliegveld van Antalya direct weer geconfronteerd met een staaltje onbeschoftheid van de Russen.

    Ze kunnen niet netjes aansluiten in de de rij wachtende mensen. Duwen mensen gerust hardhandig weg om zichzelf zo naar voren te schuiven. En als mensen er wat van zeggen, kijken ze je aan alsof wij debiel zijn.

    Dan hebben we het nog niet over hoe ze zich in de hotels gedragen. Vraag het hotelpersoneel hoe hun hotel eruit ziet zo na het seizoen. Ze kunnen de boel gaan renoveren! Balen voedsel wat opgeschept wordt maar niet wordt opgegeten ( leuk trouwens voor de mensen die in die hotels werkzaam zijn en zien hoe schaamteloos er wordt omgegaan met mensen en voedsel).

    Waar de “buitenlanders” zich nog mengen met elkaar leven de Russen op hun eigen eiland in Turkije. Ik heb met ze in de klas gezeten
    ( zowel in Antalya als in Manavgat) en hebben we ons allen stuk voor stuk kapot geergerd aan hun gedrag. Gevolg was ook dat onze leraar de lessen niet wilde doorzetten, enkel en alleen omdat hij ze, Russen, niet meer in zijn klas wilde hebben.

  7. We hebben in Turkije in ieder geval geen last van al die regeltjes zoals in Nederland. Waterschap, hoge elektriciteit en gas rekeningen,
    belasting op eigen huis (bij eigen huis hier geen belasting als het 1 huis betreft) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Nederland is ook gastvrij maar als men op etensuren komt zie je toch altijd zure gezichten van o jeetje die komen ook eten. Dat bestaat hier dus niet. Men kan als christen nog veel leren van de Moslimwereld wat betreft gastvrijheid.

    Groetjes

  8. @Berat je hebt gelijk wat je over de Nederlanders schrijft, daar stoor ik me ook aan, in mijn directe omgeving. Omdat ik als Duitse niet zo opgevoed ben. Bij ons is elk bezoek welkom met eten en het wordt ook altijd iets ruimer gekookt.
    Maar ik moet toegeven dat de verhalen hier over de russen helaas kloppen. In het toentijds nieuwe hotel Syedra ? Alanya Marmuthlar, was ik geweest in Oktober. In juni daarvoor( zelfde jaar!) werd het geopend. In oktober waren de bijgebouwen al gesloten voor reparaties ectr. Toen wij navroegen hoe dit kon, werd ons verteld door de hotel manager dat er sinds juni heel veel Russen in het hotel waren, die de hele boel gingen slopen. Maar ja, ze betalen wel goed, werd ons ook verteld. Ze laten vele dollars in Turkije… helaas..

  9. Angela,

    Ik heb geen ervaringen hier in Çanakkale met Russen die de boel slopen,etc. Ik denk niet dat ze de kans krijgen hier als dat wel zou gebeuren. Men is gesteld op toeristen die zich netjes gedragen zo niet komt het hele politie apparaat in werking. Dan maakt het niet uit of men uit Rusland of Europa komt en of meer dollars uitgeeft dan anderen.

    Groetjes vanuit een warm Canakkale

  10. Ik kom al meer dan 40 jaar in Turkije. Ik heb dan ook een Turkse man. Ik vind Turkije een prachtig land met haar bergen en zeeën. De mensen zijn vooral in niet toeristische gebieden ongekunsteld en vriendelijk. Ik heb alleen een minpuntje, wat zo langzamerhand uitgroeit tot een grote vlek en dat is AFVAL. Hoe trots de Turken ook zijn op hun land, het lijkt wel of ze tegelijkertijd bezig zijn dit land te verpesten door het weggooien van vuil. Overal waar je komt ligt de troep op straat. Zelfs midden in een bos liggen ijskasten in beekjes. Op het strand liggen de bierflesjes naast de pier in het zand. In autos zuipende mensen gooien hun lege flesjes hup uit het raampje het strand op of de zee in. Ook de bergdorpsbewoners doen mee. Zij maken gewoon een vuilnisbelt achter hun huis. Of het wordt met plastic zak en al de rivier in gedumpt. Als het water in de zomer zakt zie je overal aan takken boven de rivier platisc zakken hangen.In de winter nemen de rivieren die zakken mee naar zee. Ik ben eens op een verlaten strand geweest waar je moeilijk kon komen. Nou er lagen zoveel aangespoelde plastic zakken dat je het zand niet meer kon zien. Er zou een grote campagne moeten komen in Turkije, waarin gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van het neerstrooien van afval. In kranten en op scholen. De Turkse kranten staan elke dag vol met gezondheidswaarschuwingen. Waarom dan niet over de gevolgen van rondgestrooid afval? Ik erger me hier aan. Maar dat hebben jullie al gelezen:)

  11. Berat,

    kloppt, toen wij in Canakkale waren is mij dit ook opgevallen. Mijn verhaal ging puur af op de gebieden Alanya en Kemer, want daar heb ik ook deze verhalen gehoord.
    Misschien is het per regio anders??? Ik weet het niet. Helaas stel ik jaarlijks weer vast dat ze( Russen) zich heel erg vervelend gedragen bij ons in de regio of het nu in de hotels , restaurants, markten en of winkels is.Tuurlijk zijn er ook Europeeër die zich niet kunnen gedragen maar dat zijn enkele. Bij de Russen lijkt het bij hen cultuur te horen zich zo te gedragen, mag zijn maar fijn is het zeker niet.
    En ik wenste nu ook in het heerlijk warme Canakkale te zijn, prachtige plaats. :zonnen:

    @ zwaluw: ja dit is bij ons ook zon probleem. Afgelopen jaar leek er wel verandering in te komen. Overal zag je mensen die de vuilnis langs de wegen opruimden. Maar dit jaar was het alweer over… waarom??? Geen idee. langs de wegen in de prachtige natuur , overal weer vuilnis ook hele vuilniszakken. Het stinkt verschrikkelijk en ik wil niet weten wat voor je bacteriën je kunt invangen .

  12. @Berat,

    in Çanakkale ligt bijna 300 kilometer boven waar het eigenlijke toeristische gebied in Turkije begint, er zijn amper of geen luxe hotels.
    De paar aan de kordon tel ik niet mee.
    Daar zullen dus nooit Russen komen.

    Çanakkale moet het hebben van de historische bezoeken aan Truva en de ANZAC tour en ze hebben het voordeel/geluk dat alle busmaatschappijen vanuit de veerboot daar pakken en niet in Gelibolu.

  13. De vervuiling is door heel turkije. Aan de zwarte zeekust,- (daar heeft trouwens de gemeente Trabzon flink aan meegewerkt door jarenlang vuilnis in zee te storten om de weg te verbreden,de maandverbandjes en pampers zag je voorbij zwemmen)-maar ook aan de middellandse zee kust.

  14. Antonieq,

    Op mijn site heb ik een foto geplaatst van het nieuwe hotel Köln en zo zijn er nog veel meer pensions en hotels bij gekomen, we maken een enorme sprong richting de toerist om het hun/haar zo comfortabel mogelijk te maken.

    Veel investeringen dus.

    Groetjes

  15. Kemer zit vol met Russen! Het valt hier op zich nog wel mee. Turken denken nogal verschillend over ze. Er is de groep die ze graag ziet komen, omdat het goed geld oplevert. Ze kopen bergen goud en leer/bont. Maar zijn er ook genoeg die van ze grilten niets van ze willen weten.

    Ik erger me ook aan het vuil.
    Hoe kun je gewoon je vuilnis over het balkon smijten? Ik heb ooit eens een Turk stukjes glas van de grond zien rapen 🙄 Heb hem toen gezegd dat het oprapen van vuil een onmogelijke taak in Turkije is.

    Ze zouden eigenlijk vanuit school kinderen troep moeten laten opruimen, net zoals ze in NL doen. En maak het inzichtelijk voor ze door ze te laten zien wat voor schade die aan het milieu toebrengt.

  16. @zwaluw Ik ben afgelopen zomer naar Turkije gegaan en ergerde ook heel erg van die afval…ik ben gewend van nederland dat er bijna geen vuil is en dat er gewoon werk is om het afval op te ruimen…mijn oude buurvrouw zei tegen mij, de turken beginnen hun respect voor de natuur te verliezen, we zijn zo vieze en smerige volk aan het worden…in ottomaanse rijk zou dit niet gebeuren…

  17. Geef mensen die troep op straat gooien een boete, geef mensen die een vuilniszak vol afval aanleveren bij een depot een bonus, moet je eens zien hoe snel de één stopt met het weggooien en de ander begint met het opruimen van de rommel, desnoods rommel van een ander als hij er toch geld voor krijgt.

  18. @Gulsah

    Wat ik wil zeggen is dat je gewoon van alle soorten mensen hebt die hetzelfde problemen veroorzaken als de Russen,stel je nou eens voor,op een dag zijn de Russen van de wereld verdwenen.Geloof me,dan ga je over de Afrikanen in Turkije praten over dat ze het een en ander geflikt hebben.Wat de Russen ook doen,het levert Turkije mooi geld op en dat betekent ook werkgelegenheid en niemand die om verwende mensen als jullie bekommert die toevallig last heeft van de Russen,wat je ook zegt,ze zijn volgend jaar zomer er weer,het jaar daarop weer en weer en weer… 🙂

  19. Erger me ook enorm aan die troep hier op straat. Ben het helemaal met Eric Ross eens, boetes invoeren (maar ja, wie gaat dat controleren, als je ziet hoe weinig de politie in het verkeer doet) en statiegeld op plastic flesjes, blikjes etc. Denk dat de straten dan heel snel schoon worden hier…
    Het ergste is dat mensen zich helemaal niet realiseren dat het abnormaal is om troep gewoon op straat te gooien, terwijl er overal afvalcontainers staan. Ik heb een paar keer opmerkingen geplaatst naar mensen die hun vuil op straat gooiden, maar het interesseert ze helemaal niks, ze kijken boos en lopen gewoon door. En wat kun je verwachten van kinderen die zien dat hun ouders gewoon hun plastic flesjes, lege sigarettenpakjes etc. op straat gooien?

  20. statiegeld zou een goeie oplossing zijn. Alhoewel je op dit moment ook statiegeld krijgt op lege bierflesjes maar daar trekt niemand zich iets van aan. Nee, ik heb gemerkt dat de turkse bevolking zich veel aantrekt van gezondheidsberichtjes in de kranten. Dit is goed tegen diabetes en dat is slecht voor de bloeddruk enz. Ik denk dat als de kranten laten zien dat vliegen ziektes overbrengen van het vuil op straat naar je bord of op de huid van een kind, dat dit veel invloed kan uitoefenen. Maar aan de andere kant is de turkse bevolking ook niet achterlijk. Dat hadden ze toch zelf ook al kunnen bedenken. Wat vinden de turkse leden van dit onderwerp? Hoe zouden deze gewoontes de kop in kunnen worden gedrukt?
    Ik heb zelf eens een kind dat een wikkel van een ijsje op de stoep gooide aangesproken. Zijn vader liep er bgewoon naast en zei er niks van. ‘O, zei ik, ‘wat doe je nou? Je maakt Turkije vies, en turkije is juist zo mooi!’ Hij raapte het papier op en gooide het in een prullenbak. Ik had zijn echte turkse vaderlandsliefde beroerd. Dat is de manier denk ik.

  21. @ Eric Ross,
    was da maar waar, het probleem is dat de gemeentes van elke stad niet financieel in staat is om al die mensen te belonen, Turkije mag dan al erg voorop lopen in welvaart maar nog niet alle delen zijn nog financieel stevig.

    in ieder geval slimme oplossing, maar het vraag is, waar halen we het geld vandaan, turkije is niet zoals nederland die hun burgers leegplukken en met dat geld goed alternatief mee kunnen doen.

  22. Mooi gezegd en geschreven dat van:niet zoals nederland die hun burgers leegplukken en met dat geld goed alternatief mee kunnen doen.

    Groetjes

  23. Ik ben in augustis 2011 naar Side geweest en een paar weken geleden was ik in Alanya.
    Het viel ons juist op dat het zo ontzettend netjes en schoon was daar! Je durfde je sigaret niet eens op de grond te gooien, puur omdat je niks op de grond zag liggen en zocht daarom maar een afvalbak op waar je je sigaret in kwijt kon. Misschien is er iets aan gedaan of is het alleen in de top toeristische steden netjes? Toen ik in marmaris was in 2002 was het ook niet vies hoor! Ook bij de zwarte zee, zag je wel es wat liggen maar niet overdreven veel rommel ofzo. Moet je voor de grap eens in Teheran komen, dan geloof je je eigen ogen niet! Daar gooit iedereen alles aan de kant van de weg en daar loopt een soort van riviertje die alle vuil meesleept. Maar daar was het echt goor! :bwuh:

  24. @ Meryem Ik vrees dat Side en Alanya niet maatgevend zijn voor heel Turkije. Per streek verschilt het gedrag van de inwoners overigens wel Capadocie is bijvoorbeeld erg schoon. In het Dalyan-paradijsje waar ik woon (= eerste milieubeschermingsgebied van Turkije!!!) is zwerfvuil helaas meer regel dan uitzondering. Het eigen erf wordt schoon gehouden, maar afval wordt simpelweg over het muurtje gekieperd. Ook de wetlands, de rivier,het meer en het strand liggen bezaaid met plastic, bier- en rakiflesssen, etc. Het is hoog tijd dat de regering een bewustzijnscampagne start en het idioot overdadig gebruik van plastic tasjes en zakjes een halt toeroept.

    Het is doodzonde dat een land dat zo mooi is zo achteloos omgaat met afval …

  25. @Maria, Ik ben in Zonguldak geweest, Istanbul, Kastamonu, Abana, Izmir, Bodrum, Konya, Marmaris, Dalaman, Icmeler, Efeze en de laatste jaren in Alanya, Antalya en Side. En nergens heb ik overdreven veel rommel gezien. Nu zijn de bezoeken aan de zwarte zee en egeishce kust wel lang geleden, minimaal 10 jaar, Toen de cultuur ook nog veel mooier was, maar afval is me alleen in Teheren (Iran) echt opgevallen. Maar als het inderdaad zo is, zoals iedereen dat aangeeft is dat natuurlijk DoodZONDE! Maar Alanya en Side waren echt ontzettend schoon, mensen van de gemeente waren er ook direct bij als er iets op de grond lag! Dus dat is positief. 😉

  26. Alanya is zeer schoon, maar dat is ook invloed van buitenaf. (Duitsers). Wij verblijven in Anamur. Nou, het afval ligt niet in maar naast de containers hoor, en vlak naast de pieren moet je niet komen want dan trap je met je blote voeten in de bierflesjes die in het water liggen. De turken vinden het erg leuk om met de auto de pier op te rijden en dan het lege flesje kapot te gooien tegen de rotsen. Verder verbleef ik vroeger in trabzon en elke bouwput werd een vuilnisbelt. Sorry, maar het is zo. Ik wil niemand beledigen maar het vakt gewoon op.

  27. Dit onderwerp staat er al bijna 1,5 jaar. Nog steeds die ergernis over zwerfvuil en ik zie nog geen verandering. Ook ik erger me aan die rotzooi en vind het onbegrijpelijk dat geen enkel gemeentebestuur zich hiertegen verzet of aanpakt. Wat is het voor moeite voor bijv. scholen hierin te betrekken, leren dat al het plastic wat in zee terecht komt, de onderwaterwereld (die zo prachtig is)verstikt en dus kapot maakt. Kinderen geven dit weer door aan de ouders,(denk aan de anti-rookcampagne in Nl)want zolang het echte besef er niet is of doordringt zal er niks veranderen. Wat is het voor moeite om tijdens het gebed in de moskee de mensen hierop te attenderen? Als men aangeeft waarom men wel iets moet opruimen of waarom je geen rommel laat slingeren, zal langzaamaan het bewustzijn komen. Hier langs de kust hebben ze een ware “afwerkplek”, je struikelt over de zakdoekjes, condooms en zelfs ondergoed laten ze achter…nou vraag ik je! De kapotte flessen enz. nog even niet meegenomen. Jammer jammer! de Turken zijn trots, geweldig, maar het zou nog mooier zijn als ze te trots zouden zijn om alles op straat/strand te gooien en hun land niet zo zouden vervuilen. Het is als een epidemie waar geen medicijn voor uitgevonden is. Uiteindelijk sterf je er aan en dat zou toch heel erg zijn. Niet nodig want het antibioticum is al uitgevonden: opruimen! Kleine moeite, groot gebaar.
    Elke keer neem ik een plastic zak mee bij mijn kustwandeling, welke ik boordevol in een container gooi, maar ik voel me ook een roepende in de woestijn. Ik geef niet op, misschien dat goed voorbeeld goed volgen oplevert? En statiegeld zou inderdaad helpen als het ook zo’n 50 cent zou opleveren.
    Ik hou van de Turken en Turkije, hoop er binnenkort definitief te kunnen vestigen. Eerst mijn Turks goed beheersen, daarna ga ik de barricaden op. Wellicht dat de media hier wekelijks op hameren kan of zoiets?

  28. spijtig genoeg moet ik toegeven dat zwerfvuil en achterlaten van afval in ons genen zitten 😥 namelijk van Turken…
    als vb wil ik het volgende melden: ikzelf ben van Belgie, en ga hier regelmatig naar de cinema. Bij een film waar meer Belgen zitten, kan ik duidelijk bevestigen dat er na de film minder afval zit en alles netjes opgeruimd is.. maar helaas bij een Turkse film met meerendeels Turkse kijkers kan ik dit niet bevestigen.
    Ik hoop dat zoals “Snow” het zegt dankzij campagnes en andere hulpmiddelen hieraan verandering kan komen in de tijd.. Wij moeten als mens meer natuurliefhebbend worden.

    Groetjes vanuit Genk
    :turk:

  29. Hoi Baris,
    Je bent een kanjer omdat je toegeeft dat het in jullie genen zit en dat wilde ik niet direct zo hard stellen. Maar ik heb dat gevoel ook heel sterk en waarom doen mensen dit toch? Ooit stond ik in Gouda voor een net op rood gesprongen verkeerslicht, net achter een Turk (echt waar)en uit zijn raampje vloog een leeg pakje sigaretten. Voordat ik het wist stond ik naast zijn auto op zijn raam te kloppen, hij draaide het open en ik gaf het hem terug. Hij zei: dat gooi ik net weg! Waarop ik hem vroeg of hij zijn vieze onderbroeken thuis op het aanrecht gooide, wat hij hevig ontkende. Nee tuurlijk gooi ik die in de wasmand! Nou, zei ik, waarom dan dit lege pakje niet op de vloer in je auto en thuis in de vuilnisbak gooien? Hij kreeg het schaamrood op de wangen en gaf me gelijk. Bij het afscheid bedankte hij me nog en zwaaide naar me toen het licht op groen sprong. Zo zet je elkaar toch aan het denken en Baris..Doe mee, ruim op en probeer je medemens te overtuigen van de kleine moeite die het kost.
    Zo houden we heel veel netjes en leefbaar.
    Fijne zondag verder.
    Warme groet.
    Snow®

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!