Standbeeld van Hittitische koning gevonden in Hatay

2
912

Een opgravingsteam onder leiding van Dr. Harrison van de Universiteit van Toronto heeft in de buurt van Hatay een 3000 jaar oud standbeeld opgegraven van de Hittitische koning Suppiluliuma.

Een opgravingsteam van experts vond het beeld in Tell Ta’yinat, een laaggelegen oude grafheuvel, nabij de oude Orontes rivier. Deze opgravingssite bevindt zich in de buurt van het huidige Reyhanlı in de provincie Hatay, ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Antakya (het oude Antiochië).

Het hoofd van het standbeeld is een kolossale anderhalve meter hoog en weegt ongeveer 1500 kg. De vondst is goed bewaard gebleven, hoewel het slechts de bovenkant van het beeld betreft, de rest moet nog worden gevonden.

Het hoofd van het beeld heeft een snor en kroeshaar. De armen zijn versierd met polsbandjes. Het houdt een lans in de ene hand, en een maïsplant in de andere. De ogen zijn heel opvallend en zorgvuldig bewerkt. Een inscriptie op de achterkant van het beeld identificeert de persoon als Suppiluliuma, een Hittitische koning.

Volgens het Archeologisch museum in Hatay is het beeld ongebruikelijk in vergelijking met de andere Griekse en Romeinse vondsten in Turkije. Het is een “belangrijke Anatolische ontdekking” en een “uniek exemplaar.”

Het beeld zal opgeknapt en tentoongesteld worden in het Archeologisch Museum van Hatay.

2 REACTIES

  1. ”Het houdt een lans in de ene hand, en een maïsplant in de andere.” Dus 3000 jaar geleden was er al mais in Anatolie. (Omdat men zegt dat mais sinds de ondekking van de nieuwe wereld (Amerikas) naar de oude wereld kwam. WoW!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!