Oprichter van Ülker koekjes overleden op 92 jarige leeftijd

10
1665
Oprichter van Ülker koekjes overleden op 92 jarige leeftijd
Oprichter van Ülker koekjes overleden op 92 jarige leeftijd

Dinsdag is de erevoorzitter van Yildiz Holding, Sabri Ülker overleden op de mooie leeftijd van 92 jaar. Na een gebed in de Fatih moskee in Istanbul zal hij vanmiddag worden begraven.

Ülker werd geboren in 1920 in de republiek Crimea onder Oekraine, ten noorden van de Zwarte Zee. Zijn familie emigreerde in 1929 naar Turkije en vestigde zich in Istanbul, waar Ülker de lagere school afmaakte.

Toen hij halverwege de jaren ’40 afstudeerde aan de Sultanahmet universiteit voor Administratie en Economische Wetenschappen was de Tweede Wereldoorlog net voorbij, en besloot hij om een koekjesbedrijf op te starten. Samen met zijn oudere broer Asim en drie medewerkers, begon hij de productie in winkel in Istanbul van 100 vierkante meter.

Zijn bedrijfje had succes zodat hij al snel (in 1948) zijn eerste koekjesfabriek kon openen. In 1970, richtte Ülker de Anadolu Gida op, een beursgenoteerd voedselbedrijf, waarna het exporteren van zijn koekjes begon in 1974. In 1979 kwam daar de productie van chocoladerepen bij en in 1992 begon zijn bedrijf ook plantaardige olie te produceren. De Ülker melkproductie startte in 1996.

In het jaar 2000 droeg hij de leiding over aan zijn zoon Murat, Ülker was toen 80 jaar oud en de grootste voedselproducent van Turkije. Hij was ook bekend vanwege zijn liefdadigheidsactiviteiten, met name zijn steun voor de verbetering van het onderwijs in het land.

Sabri Ülker
Sabri Ülker

10 REACTIES

  1. Lekkere koekjes, heb er net nog 1 gegeten bij de koffie en nu lees ik dit. Hij heeft in ieder geval een mooie leeftijd bereikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!