Ministerie van Milieu gaat vuilniszakken project invoeren

6
733
Ministerie van Milieu gaat vuilniszakken project invoeren
Ministerie van Milieu gaat vuilniszakken project invoeren

Het Turkse ministerie van Milieu gaat vanaf volgend jaar nieuwe huisvuil regels invoeren, compleet met boetes voor overtredingen. Ze beginnen met de implementatie in de grote gemeenten.

In een poging om meer te recyclen en de schadelijke gevolgen van afval op het milieu in Turkije te verminderen, zal het ministerie vanaf 2013 beginnen met de implementatie van het nieuwe huisvuil project. Momenteel loopt Turkije ver achter bij veel Europese landen, wat recycling betreft. Als eerste zijn de grote steden Istanbul, Izmir, Ankara en Bursa aan de beurt. In 2018 moet het project in heel Turkije zijn doorgevoerd.

Men wil boetes uit gaan delen aan de huishoudens die nalaten om hun afval te scheiden, net zoals ze dit in veel Europese landen toepassen. Blijft iemand structureel al zijn afval in dezelfde zak stoppen, dan zal de vuilnisman deze zak gewoon niet meer meenemen, volgens de nieuwe regels die overigens nog niet definitief zijn.

Huishoudelijk afval zal vanaf volgend jaar gescheiden moeten worden in twee verschillende zakken. Een blauwe vuilniszak voor papier, plastic en glas, en een gele zak voor organisch afval.

Het ministerie stimuleert de samenwerking tussen de private en publieke sector. Gemeenten die in samenwerking met bedrijven nu alvast willen starten met het gescheiden ophalen van afval, worden ondersteund door het ministerie.

Het project zal gaswinning uit organisch afval doen toenemen en kan ook bijdragen aan het opwekken van elektriciteit. Op dit moment is het winnen van gas uit gemengd afval uiterst moeilijk en de verkregen hoeveelheid is over het algemeen erg laag. Het nieuwe project is gericht op een hogere kwaliteit en efficiëntere productie van gas.

Een ander groot voordeel van de nieuwe vuilniszakken regels is de verwachte sterke daling van bodemverontreiniging. Door meer te recyclen, wil het ministerie het huidige aantal opslagruimten en stortplaatsen voor afval verminderen.

6 REACTIES

  1. Een beetje laat maar beter laat dan nooit. Ik zit nu nog maar met een vraag: Hoe gaan ze het Turkse volk hiervan op de hoogte stellen. De Turkse overheden zijn nu niet bijster uitgebreid in hun voorlichting. Kan me dus voorstellen dat er in het begin verschikkelijk veel mensen op de bon worden geslingerd, gewoon omdat ze het niet wisten…..

  2. Nou onze gemeente in istanbul licht wel goed voor hoor. Wij kregen 2 weken geleden een hele mooie duidelijke folder + gratis vuilniszak in ons postvakje

  3. helaas houdt Turkije met veel zaken aan de Aziatische zijde van de Bosporus op te bestaan. Dit blijkt met vele zaken het geval te zijn.
    Indien je langs de Middellandsezee gaat, dan lijkt dit meer op een ontwikkelingsland met alle negatieve milieu gevolgen van dien, dan op het Turkije, dat mijn in Ankara voor ogen heeft.
    Turkije is er ook op groen gebied nog lang , lang, lang niet.

  4. Geweldig plan, liever vandaag dan morgen, maar eerlijk gezegd ben ik al heel blij als afval om te beginnen al in een vuilnisbak beland. Het zwerfvalprobleem is veel groter dan het feit dat niet aan afvalscheiding gedaan wordt. Boetes? Hier in Dalyan gaat dat echt niet gebeuren, vrees ik. Ons is ons, familie, vriend, vriend van familie, familie van vriend, etc. etc. Vrijdag wordt hier een zwerfalfvalopruimdag gehouden. Dan is het een dagje wat schoner; daarna sparen we weer voor de volgende …. :uncheer:

  5. O.k. nu nog zien wat er van terecht komt maar de plannen zijn goed en er zijn steeds meer mensen die over de vuilproblematiek nadenken! En dat is een goede stap voorwaarts!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!