In Turkije (Vanaf 27 maart bij de VPRO)

12
891
In Turkije (Vanaf 27 maart bij de VPRO)
In Turkije (Vanaf 27 maart bij de VPRO)

Mustafa Kemal Ataturk veegde de puinhopen van het Ottomaanse Rijk bijeen en stichtte in 1923 de moderne Republiek Turkije. Zijn hervormingen waren in alle opzichten een revolutie: hij verving de sharia met Europese wetten, scheidde geloof en staat, ruilde het Arabische schrift in voor het Latijnse. Daarmee maakte hij het grote verschil tussen Turkije en het Midden-Oosten.

Bram Vermeulen reist door Turkije, van Istanbul naar Van, van de Gouden Hoorn tot Iran. Een ontdekkingstocht door een land waarvan we alles al dachten te weten. In een zevendelige serie gaat correspondent Bram Vermeulen op zoek naar de snelle veranderingen in Turkije, het land dat weigert nog langer de bedelman van Europa te zijn. Hij reist langs de grenzen van een land met een herwonnen zelfvertrouwen, van de Middellandse zee tot de sneeuw in het verre oosten, van de gesloten grenzen met Armenië tot de open zuidgrenzen met Arabische buurlanden waarmee Turken hun verloren banden weer aanhalen.

In een reeks ontmoetingen praat hij over die veranderingen met iedereen die op zijn pad komt, van kappers tot schaapsherders, van studenten tot boeren die vissers werden, van regisseurs tot bouwvakkers die het door oorlog verwoestte buurland Irak weer opbouwen. Hij verkent de grenzen van het toelaatbare in een land waar minirokken en boerka’s naast elkaar leven. Een portret van een land dat zijn eigen grenzen verlegt.

Promo Filmpje (geldt voor 27 maart dus!!)

https://www.youtube.com/watch?v=5spvRAGhbI4

Uitzending: vanaf zondag 27 maart, ca. 20.10 uur, Nederland 2

12 REACTIES

  1. En wat vonden jullie ervan? Ik vond het zelf wel grappig, maar mijn verwachting was hoger. In de zin van de manier waarop het gebracht werd.
    Maar ik ga wel weer kijken volgende keer, is toch leuk omdat het mij wel interesseert :turk: :ned:

  2. Jammer dat ik geen nederlands zenders kan ontvangen via mijn provider in Bodrum. Kan je deze uitzendingen ook via uitzending gemist kijken. ik ben zeer benieuwd hoe deze man het gaat doen.

  3. Jeetje, echt een top-baal!!! De uitzending is niet terug te zien bij uitzendinggemist en ook niet via de website van de VPRO. Overigens las ik daar al de eerste negatieve reactie over de objectiviteit van de documentaire. Ataturk zou uitgemaakt zijn voor dictator????
    Baal er echt van dat ik het (nog) niet heb kunnen zien. Heb de VPRO al wel een mail gestuurd of en wanneer ze de aflevering op de site of uitzendinggemist gaan plaatsen.

  4. Ik zat er helemaal klaar voor en vond het een goeie documentaire, het was niet van het kaliber als de uitzendingen van “De weg van het Avondland” maar die waren ook wel zeer boeiend en met prachtige opnamen van de streek waar ze doorheen reisden.
    Ik heb de uitzending opgenomen dus als ik iemand een plezier kan doen.
    Wordt hij trouwens niet herhaald van de week?

  5. De Mosselman uit de bergen, of te wel, de tweede aflevering van “In Turkije” vond ik al meer inhoud hebben dan de eerste. De neutrale TV kijker komt meer over Turkije te weten en dat is, net als in de eerste aflevering, niet altijd positief. Als Turk, of net als ik verwoed Turkije-fan, wil je eigenlijk deze details niet horen, ook al ken je ze wel. :turk:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!