Hoe bereid je je voor op een reis naar Turkije? [adv]

0
864
Icmeler (plaats)
Icmeler (plaats)

Turkije is een land van diversiteit, zowel wat landschap en natuur betreft als cultuur en geschiedenis. Een all-in vakantie of een avontuurlijke, actieve rondreis, het kan allemaal in dit boeiende land. Plan je een vakantie naar Turkije, dan komen deze reistips van pas.

Geldzaken

  • Controleer voor vertrek de wisselkoers.
  • Bedenk de voordeligste optie voor jou: hier geld bestellen, ter plaatse wisselen of pinnen.

Betalen in Turkije doe je met de Turkse Lira (TRY). Op sommige toeristische trekpleisters aanvaardt men wel euro’s. Bij sommige banken kan je vooraf al Turks geld bestellen. Kan dat niet, ga dan ter plaatse naar een wisselkantoor. Je checkt best eerst even de wisselkoers, zodat je niet te veel euro’s betaalt.

Natuurlijk kan je ook met je bankkaart of creditcard pinnen, maar dan moet je ook rekening houden met een extra kost. Vraag even na bij je bank wat je precies bijbetaalt per verrichting.

Beste reistijd

Een citytrip naar Istanbul in gedachten? Prachtige stad! Hier vermijd je wel best de zomerhitte (meer dan 40°C in de schaduw!). Ga dus liever in de lente of de herfst. Een echte zonvakantie naar de Turkse Riviera e.d. past dan weer best in mei/juni of september/oktober.

Actieve vakanties plan je beter tussen maart en mei, omdat dan de temperaturen gematigd zijn en de natuur mooi groen is. Voor een skivakantie ga je vanzelfsprekend beter in de winter, naar bijvoorbeeld Uludag, Kartalkaya of Palandöken. In sommige steden kan er dan wel sneeuwoverlast zijn, dus check dat even vooraf.

Reisdocumenten

  • Nederlandse identiteitskaart
  • Visum

Heb je een reis gepland naar Turkije, dan moet je voor vertrek de nodige documenten in orde brengen. In ieder geval moet je natuurlijk je paspoort meenemen en tonen aan de douane. Maar vergeet ook je visum niet! Dit moet je enkele dagen voor vertrek aanvragen bij de Turkse ambassade.

Of maak het jezelf gemakkelijker en laat Evisumservice.nl de visumaanvraag voor je regelen. Het enige wat je dan wordt gevraagd is een online aanvraagformulier in te vullen. De rest doen zij voor jou. Je e-visum krijg je per mail. Let op, de Turkse douane verwacht een geprinte versie van je visum.

Praktische tips

Voor je vertrekt, nog wat handige informatie om rekening mee te houden bij je reisvoorbereiding!

  • Onze stekkers werken ook in Turkije. Een wereldstekker is dus niet nodig voor Turkse stopcontacten.
  • Sluit een reisverzekering af en neem een bewijs mee van je ziekteverzekering (vakantieformulier/gezondheidskaart). Hopelijk heb je het niet nodig, maar je weet maar nooit.
  • In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland. In de winter is het tijdsverschil 2 uur, aangezien Turkije niet meer aan zomer-/wintertijd doet.
  • In het zuidoosten van Turkije komt malaria voor. Geen nood, je hoeft hier geen medicatie voor te nemen, muggenspray met 50% DEET volstaat. Vaccinaties die je worden aangeraden (maar niet verplicht zijn): DTP en Hepatitis A.
  • Het kraanwater in Turkije is erg veilig, maar kan soms wel voor maag- en darmklachten zorgen. Ben je hier gevoelig voor, drink dan enkel flessenwater.

Vertrek je binnenkort? Vraag je visum online aan!