De Dolmuş gaat verdwijnen uit het straatbeeld van Istanbul

14
792
Istanbul Minibus Dolmus
Istanbul Minibus Dolmus

De burgemeester van Istanbul, Kadir Topbaş, heeft onlangs aangegeven dat de minibusjes binnen een paar jaar uit het straatbeeld van Istanbul zullen verdwijnen. De “Dolmuş” busjes zullen vervangen gaan worden door grotere stadsbussen. Deze maatregel is onderdeel van een plan dat er voor moet zorgen dat het verkeer in Istanbul weer beter begaanbaar wordt.

In het programma “Ece’nin Konukları” op het Turkse kanaal Cine5 deed burgemeester Topbaş de mededeling. “De Dolmuş chauffeurs zullen van deze maatregel niet de dupe zijn, want er wordt voor gezorgd dat iedereen weer aan de slag kan op een grote stadsbus”, aldus Topbaş. Alle “oude” grote stadsbussen zullen ook vervangen gaan worden door nieuwe modellen.

Nieuw taxi systeem

Naast het vervangen van de minibusjes wordt ook het taxi systeem onder handen genomen. Taxi’s mogen niet meer zomaar leeg rondrijden en zullen vanuit 1 centrale worden gecoördineerd. Daarnaast zullen de voertuigen worden uitgerust met een systeem dat er voor zorgt dat een chauffeur alleen zijn eigen voertuig kan gebruiken. “We zijn zelfs aan het denken om een paniek-knop in het voertuig te plaatsen”, aldus Topbaş.

Carpoolstroken

Er zullen aparte rijstroken worden opengesteld voor bussen en personenauto’s die meerdere passagiers vervoeren. Momenteel zijn er al aparte stroken voor de Metrobus en diverse stadsbus-projecten. Deze zullen ook worden uitgebreid. Om misbruik te voorkomen zullen er controles gehouden worden en zullen er Thermische (hitte) Camera’s op worden gehangen.

14 REACTIES

  1. Werd tijd!! Aan de andere kant, het was wel iets kultureels zo een dolmus met Orhan Gencebay op de achtergrond. :))

  2. Gaat het hier over de Dolmuş of over de minibus? De tekst spreekt over de dolmuş en op de foto staat een minibus.
    De minibusjes worden al vervangen door nieuwe en veiliger modellen.

  3. heb je gezien hoe de gasten rijden… als een gek gaan ze door de straten en ze hebben nooit van een verkeers regel gehoort. 80% van de bestuurders zin overspannen halve gekken. ik erger me kapot aan die busjes… van mij mogenze NU weg. vind wel dat er een sociale plan moet komen voor de schauffeurs, je kunt ze niet zomaar aan de kant zetten.. HEEL GOUW WEG MET LAWAAIMAKERS VERVUILERS.

  4. Er is geen beter openbaarvervoer dan de dolmus, buiten de drukte die je in grote steden hebt.over hard rijden en milieu kunnen we over praten,maar als het maar geen europa word waar als ik de bus mis een uur moet wachten(dorp)

  5. De dolmus is een ideale vervoermiddel voor de perifere gebieden. En een goede aanvulling als de stad zelf niet de middelen heeft om volledige busdiensten aan te bieden.

    @Kees Arendz
    Die minibusjes worden in de volksmond Dolmus genoemd. Vroeger waren het verlengde Desoto’s, Buicks en andere Amerikaanse klassiekers. Ze vertrokken alleen als ze vol waren.

  6. Zou me verbazen als het plan nog doorgaat. Waar ik woon worden de oudere modelen allemaal vervangen door nieuwe dolmussen. Dolmussen zitten elke ochtend en avond stampvol net als alle bussen. Ze zouden een boel extra bussen moeten inzetten om die dolmussen te vervangen. Bovendien rijden die ook vaak langs wegen waar normale bussen niet komen of waar normale bussen zelfs niet langskunnen rijden wegens te smalle straten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!