Chocoladevallei op komst aan de Zwarte Zee

4
725

Chocolade, misschien wel het meest favoriete product in de wereld en is in combinatie met hazelnoten meestal nog moeilijker te weerstaan. Dat zullen onder andere beweegredenen zijn geweest van de mensen achter het Zwarte Zee Ontwikkelingsagentschap (Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı) om een chocoladevallei aan te leggen in het gebied.

Ruim zeventig procent van de hazelnoten in de wereld komt uit dit gebied in Turkije, echter is het niet erg makkelijk om er geld mee te verdienen. De prijzen zijn laag en hierdoor worden de producten vaak geplukt door jongeren zonder opleidingen. Door de hazelnoten te combineren met chocolade, ontstaat er een duurder product waar beter aan verdiend kan worden.

Het is nu de bedoeling om een dertigtal bedrijven samen te brengen in de noordelijke provincie Ordu. Het project wordt in zijn geheel gefinancierd door DOKA met de bedoeling meer exclusieve markten met dit regionale product aan te boren.  In de eerste fase van het project wordt er ruim 5,5 miljoen Euro voor vrijgemaakt, de totale kosten kunnen oplopen tot ruim 10 miljoen Euro.

Het project probeert met zijn naam “Çikolata Vadisi” (Chocoladevallei), waarschijnlijk het Amerikaanse “Silicon Valley” na te bootsen, waar de Amerikaanse overheid in het verleden veel geïnvesteerd heeft om grote technologie bedrijven samen te brengen.

4 REACTIES

  1. heel slim. zullen de duitsers niet zo blij mee zijn. ze kopen heel goedkoop de hazelnoten uit turkije en maken daar producten van die ze duur verkopen zoals nutella en chocoladerepen. turkije is goed op weg. hopen dat de duitsers dit niet dwarsbomen. misschien zal nestle wel zorgen dat turkije geen cacao krijgt uit afrika , want alle cacaovelden zijn in bezit van de europeanen, de afrikanen hebben niks te zeggen, ze mogen het alleen voor een hongerloontje plukken. zelfde principe als de de hazelnotenpluk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!