6 van de 10 Turkse Moslims vindt relatie tussen moslims en westerlingen slecht

13
783

Moslims en westerlingen vinden de betrekkingen tussen elkaar in het algemeen nog steeds slecht. Aan beide kanten houden zij zich vast aan negatieve stereotypen van elkaar. Volgens een nieuwe enquête zegt zes op de tien Turkse moslims dat de betrekkingen tussen moslims en de westerse wereld best slecht zijn.

Dit voorjaar ondervroeg het Pew Research Center poll (als onderdeel van het Pew Global Attitudes Project) westerlingen in Spanje, Rusland, Duitsland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk, en moslims in Jordanië, Indonesië, Libanon, Egypte, Pakistan, Turkije en de Palestijnse gebieden naar de relaties tussen moslims en christenen.

Hierop antwoordde 62 procent van de Turkse en Libanese moslims dat de verhoudingen slecht zijn, in de Palestijnse gebieden vond zelfs 72 procent dat. Daarna volgden de Egyptenaren met 60 procent, de Jordaniërs met 58 procent en ook 45 procent van de Pakistanen vond de verhoudingen tussen christenen en moslims slecht.

Christenen in het Westen werd dezelfde vraag gesteld en Frankrijk staat bovenaan de lijst, 62 procent van de Franse respondenten vind dat de betrekkingen slecht zijn, gevolgd door de Duitsers met 61 procent, de Spanjaarden met 58 procent, de Britten met 52 procent, de Amerikanen met 48 procent en de Russen met 38 procent.

Uit het onderzoek bleek ook dat westerlingen niet echt geloven dat de betrekkingen vandaag de dag slechter zijn dan dat ze vijf jaar geleden waren.

Daarnaast kwam uit de enquête dat westerlingen en moslims het in het algemeen oneens zijn over wie de schuldigen zijn van de slechte relaties. Veel westerlingen geven de moslims de schuld, hoewel een aanzienlijk aantal van mening is dat de westerlingen ook deels schuldig zijn. Tegelijkertijd, geeft de overgrote meerderheid van de moslims de schuld aan de westerlingen, vooral in de niet-Arabische landen die onderzocht zijn. Samengevat denken 75 procent van de Turken, 74 procent van de Indonesiërs en 72 procent van de Pakistanen dat het Westen fouten heeft gemaakt. In de vier Arabische landen, zeggen aanzienlijke minderheden dat de Joden in de eerste plaats de schuldigen zijn, waaronder 35 procent van de Libanese moslims.

Ook werd er gevraagd wat de reden is van het gebrek aan welvaart in islamitische landen. 50 procent van de Turkse, 40 procent van de Pakistaanse en 39 procent van de Egyptische moslims zeggen dat gebrekkig onderwijs verantwoordelijk is voor de economische problemen van islamitische landen. Minder dan 20 procent van de moslims in alle onderzochte landen denken dat het islamitisch fundamentalisme een van de belangrijkste oorzaken is. Maar slechts 13 procent van de Turkse moslims zegt dat het islamitisch fundamentalisme een van de redenen voor de economische problemen is. Daarnaast geeft 53 procent van de Turkse respondenten het beleid van de VS en het Westen de schuld van het gebrek aan welvaart in de islamitische landen.

Als het gaat over de mate waarin moslims westerse vijandigheid waarnemen, geven moslims aan nog steeds te geloven dat er wijdverspreide vijandigheid heerst jegens hen in het Westen. Meer dan zeven op de tien denkt dat de meeste of veel Amerikanen vijandig staan tegenover moslims in de Palestijnse gebieden. Turkije, Pakistan en solide meerderheden in Egypte en Jordanië denken hier hetzelfde over.

Hoe moslims en westerlingen elkaar zien is een ander vlak dat werd onderzocht. Terwijl velen in het Westen de moslims zien als fanatiek en gewelddadig, vinden er slechts weinig dat moslims tolerant of respectvol zijn ten opzichte van vrouwen. Aan de andere kant zien de moslims in het Midden-Oosten en Azië de westerlingen in het algemeen als zelfzuchtig, immoreel en hebzuchtig – maar ook als gewelddadig en fanatiek.

Toen hen gevraagd werd naar de terreur aanslagen op het World Trade Center en het Pentagon van 11 september 2001, dacht slechts 9 procent van de Turkse respondenten dat Arabische groepen verantwoordelijk zijn geweest voor de uitgevoerde handelingen, gevolgd door 12 procent van de Pakistaanse respondenten. (Bron: todayszaman.com)

13 REACTIES

  1. is gewoon zo want ‘zij’ zien Turkije als een standaart barbaars islamitische land. Met slechte economie en geen democratie en weet ik veel wat allemaal beledigende en slechte dingen over Turkije. Ze weten niet dat we op weg zijn naar de top qua rijkste landen;)

  2. @Dirk ben ik zeker mee eens. En @ Metin & Jolanda ben ik helemaal mee eens. Want elke keer als ik bijv op ned 1 2 of 3 op teletekst zit zie ik altijd iets negatiefs over moslims en weet ik veel wat. Hoofddoek dit boerka dat enzo. Turkije is het zelfs in veel overheidsgebouwen verboden om het te dragen. En dan zeggen veel nederlanders ( niet allemaal) dat turkije de sharia gaat invoeren en op iran gaat lijken. meest grappige is ook dat men niet weet wat Sharia betekent of inhoud:P

  3. Vindt ik jammer dat er zo over wordt gedacht, Turkije heeft een goeie economie, en veel jonge mensen, in NL wordt veel te veel gesproken en geen reet uitgevoerd. Kan ik van Turkije niet zeggen!!!

  4. islamiseren is altijd al slecht gemaakt door bepaalde cristelijke landen, Turkije leeft en heeft altijd in harmonie samengeleeft met welke geloof dan ook het was..voorbeelden zijn genoeg als wij er naar cristelijke landen naar moeten kijken !!!Maar er zijn wereldmachten, die de Turkije willen opsplitsen c.q. willen delen. Terroristen worden gesponsord uit de Europese kas. om turkije van binnen kapot te kunne krijgen .Midden Oosten zijn voor de wereldmachten altijd een doorn in het oog geweest ..
    De landen die hier democratie en mensenrechten hebben gebracht moeten eerst kijken naar hun eigen mensenrechten en democratie, die buitengewoon tekortschiet. Het zijn allemaal ” bloedzuigers ” die niet schromen alle middelen in te zetten om hun toekomstige eigen (financiele) belangen te waarborgen .
    Maar turkije is wakker en turkije is niet zo Maar een land ,Turkije is een land wat van de Ottomaanen was turkije is zeker niet arm land Turkije heeft altijd aan eige bloftes na Gekomen met aanhouden van demokratie&met vrede
    Turkije was altijd al van begin als een moeslim
    Land geaccepteerd. ik zou kort en krachtig zeggen zijn ze nou nu pas wakker dat turkije een islamieseren land was GOEIDE MORGENNN!!!!

  5. @Nicolay,

    sinds Erdoğan echt aan de macht is zijn er nogal wat dingen “aangepast” wat toch duidelijk een indicatie geeft dat er een Sharia aan KAN komen.

    -Hoofddoekverbod is op veel plaatsen al opgeheven.
    -Alcoholgebruik wordt steeds meer onmoedigt door o.a terrasverbod in Istanbul`s belangrijkste uitgaansgelegenheden.
    – Sluitingstijden van cafe`s zijn naar beneden bijgesteld
    – Op een aantal plaatsen, o.a bij Çanakkale, zijn openbare stranden gekocht door islamitische bewegingen , vrouwen mogen niet meer zonnebaden daar !

    Als je eerlijk/onpartijdig kijkt zul je dat ook zien.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!