Superervaring in Turkije

3
761
Superervaring in Turkije
Superervaring in Turkije

Wat Is Nou Je Punt verslaggever Merian verblijft op dit moment in Alanya in Turkije. Over de reden waarom ze daar is en tegen welke cultuurverschillen ze is aangelopen vertelt ze in dit artikel meer.

Superervaring in Turkije

Veel jongeren hebben het plan om na hun studie een tijdje in het buitenland te gaan wonen en werken. Zelf had ik dit plan ook al jaren. Het leek me geweldige ervaring om andere mensen en andere culturen te leren kennen. Toch kwam er op de één of andere manier altijd iets tussen. Eerst wilde ik het doen na het afronden van mijn MBO-studie, maar toen besloot ik om toch door te leren. Na het behalen van mijn felbegeerde HBO-papiertje kreeg ik vrij snel een baan. Geld verdienen en werkervaring opdoen is ook belangrijk, dus mijn buitenlandplan liet ik maar even varen. Toch bleef het altijd in mijn hoofd zitten.

Twee vliegen in één klap

Toen het steeds slechter ging met mijn gezondheid, ik had zware allergie en astma, besloot ik om de stap toch te wagen en het in een, voor mijn gezondheid gunstiger en ander land te proberen. Zo sloeg ik twee vliegen in één klap. Mijn buitenlandplan werd eindelijk realititeit en ik zou me gezonder voelen. Toen ik de stap eenmaal had genomen, besloot ik om naar Turkije te gaan en dan wel de plaats Alanya. Hier was ik al een aantal keren op vakantie geweest. Ik kende de weg dus al een beetje. Sinds 1 september 2009 woon ik hier.

Cultuurverschillen

Het grootste cultuurverschil tussen Turkije en Nederland is het geloof, de meeste mensen hier zijn moslim. Verder ben ik nog niet echt tegen grote cultuurverschillen aangelopen. Toen ik hier kwam had ik ook een instelling van: “Ik ben te gast in een ander land, dus moet ik me aanpassen aan de regels en gebruiken.”
Vanwege deze instelling gaat het me tot nu toe allemaal erg makkelijk af.

Vooroordelen

Voordat ik hier kwam had ik best wat vooroordelen over Turkije. Zo dacht ik dat veel vrouwen hier een hoofddoek dragen en dat het een wat onderontwikkeld land was. Deze vooroordelen bleken niet helemaal te kloppen. Hier op straat zie je evenveel vrouwen met als zonder hoofddoek. En onderontwikkeld is het zeker niet. De jongeren hier lopen rond met de nieuwste gadgets en kleding. Echt bijna iedereen hier heeft het nieuwste mobieltje en draagt kleding volgens de laatste mode. Ook wat betreft films en muziek is er weinig verschil met Nederland, ook hier hoor je in een discotheek Beyoncé of Lady GaGa uit de speakers klinken en draait Avatar in bijna elke bioscoop. Ook wat betreft televisieprogramma’s zijn hier dezelfde soort programma’s als in Nederland te zien, zoals de Turkse versies van Holland’s Got Talent en X-factor.

Werk

Ook hier, in een toeristenstad als Alanya is de kredietcrisis merkbaar. Het is moeilijker om werk te vinden. Daarnaast is het toeristenseizoen nog niet begonnen. Op dit moment houd ik me vooral bezig met schrijven. Mijn doel is om dit jaar werk te vinden. Het liefste wil ik hier ook werk vinden in deze richting of in de communicatierichting, dat is immers waar ik voor heb gestudeerd.

Gewoon doen!

Het belangrijkste advies is: niet denken maar doen! Als je erover denkt om naar het buitenland te vertrekken, dan moet je het eigenlijk gewoon doen. Als je er te lang over nadenkt dan wordt het namelijk steeds moeilijker om de stap te nemen. Het is echt een superervaring en je leert jezelf ook erg goed kennen. Bovendien hoef je je vrienden en familie in Nederland niet te missen, want internet maakt een hoop goed.

3 REACTIES

  1. 🙂 over precies een jaar nog een keer een column schrijven over hetzelfde onderwerp..Je zult zien dat je perceptie dan heel anders is :turk: :ned:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!