Selçuk

3
3264

Selçuk is een stadje op 18 kilometer ten noordoosten van Kuşadası en op 3 km ten noordoosten van Efes. De stad ontleent zijn naam aan de Seldjoeken die zich in de 12e eeuw in deze regio vestigden. De stad kreeg de huidige naam pas in 1914 van de Jong-Turken. In de Ottomaanse tijd heette het Ayasoluk en de originele Griekse naam was Agios Theológos, naar de Apostel Johannes die hier zijn evangelie schreef. Met Efes op een steenworp afstand, is Selçuk een drukbezocht toeristenstadje.

Bezienswaardigheden

  • Citadel op de Ayasoluk heuvel De citadel werd in de 6e eeuw gebouwd door de Byzantijnen en later verbouwd door de Seldjoeken. De citadel domineert de omgeving en biedt een indrukwekkende aanblik.
  • De Basiliek van Sint Jan De Apostel Johannes is in zijn leven twee maal naar Efes gereisd. Tijdens zijn tweede reis schreef hij op de Ayasoluk heuvel zijn evangelie. Op het terrein van de Basiliek ligt een graftombe uit de 4e eeuw na Chr. waarvan men vermoedt dat daar zijn stoffelijke resten zijn begraven. In de 6e eeuw na Chr. bouwde Keizer Justinianus daar een schitterende kerk omheen die gold als een van de grootste gewijde bouwwerken uit het Byzantijnse Rijk. Ook nu trekt de Basiliek ruïne nog vele pelgrims.
  • De İsa Bey moskee Aan de voet van de Ayasoluk heuvel ligt de imposante laat-Seldjoekse Isa Bey moskee uit 1375. Het is een hoog, rechthoekig gebouw met in het midden twee door zuilen ondersteunde koepels. De zware granieten zuilen zijn afkomstig uit het Romeinse badhuis dat in de buurt van de haven van Efes lag. De moskee heeft twee ingangen, een aan de westzijde en een aan de oostzijde. De muur aan de westzijde is versierd met inscripties en geometrische figuren. De minaret, opgetrokken uit baksteen, heeft een 8-hoekige basis. Het deel boven de omgang is verwoest. De moskee had nog een tweede minaret aan de westzijde, waarvan helaas niets is overgebleven. De mihrab (gebedsnis) is bij een verbouwing naar een andere moskee verhuisd. Naast de moskee bevindt zich een achthoekige Seldjoekse türbe (grafkapel) met een pyramidevormig dak. In de 19e eeuw is de moskee gebruikt als kervansarai.
  • De Tempel van Artemis De Tempel van Artemis op de weg naar Efes gold in de Oudheid als een van de Zeven Wereldwonderen. Hij was groter dan het Partheon, maar van de 127 pilaren is er slechts één over gebleven. In de Byzantijnse tijd werd de tempel gesloopt om er de Basiliek van St. Jan mee te bouwen.

Video: İsa Bey moskee en de Basiliek van St. Jan

Bronnen: Wikipedia, Loney Planet gids Turkey, Turkije reisgids ANWB

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!