Adalar (Prinseneilanden)

1
5790

De Prinseneilanden liggen vlakbij Istanbul. In vergelijking met deze stad zijn zij een oase van rust, en zeker een bezoekje waard.

De prinseneilanden worden zo genoemd, omdat in de byzantijnse tijd prinsen en prinsessen naar deze eilanden verbannen werden. In deze tijd heette Istanbul nog Constantinopel en woonden er voornamelijk Grieken op de eilandjes. Later in de Osmaanse tijd verhuisden er ook veel welgestelde Turkse en Joodse families naartoe.

De eilanden zijn per ferry te bereiken vanaf bijvoorbeeld de kade van Sirkeci, gelegen naast de Galata­brug in het centrum van de oude stad. In de zomermaanden worden de eilanden behalve door toeristen, ook door mensen uit Istanbul veelvuldig bezocht, vooral om lekker met de familie te gaan picknicken in de natuur.

Meeuwen vanaf de Ferryboot
Meeuwen vanaf de Ferryboot

Buyukada

De meeste mensen brengen een bezoek aan het laatste eiland dat de ferry aandoet: Büyükada (groot eiland). De naam doet het al vermoeden, dit is het grootste en tevens het mooiste eiland van de in totaal 9 eilandjes die bij deze groep horen. Na een klein uurtje varen vanaf Istanbul bevind je je ineens in een prachtige natuurrijke omgeving met mooie oude huizen en panden. Hier is geen plaats voor auto’s en minibusjes. Hier reist men per paard, elektrische scooter, of per fiets.

Als toerist zijnde kun je een ritje maken over het eiland per paardenkoets. Geen slecht idee, want wil je het eiland geheel per voet verkennen, dan is dit nog een aardige klim. Spreek wel van te voren een prijs af met de koetsier, die wil namelijk nog wel eens een wat hoge prijs vragen voor zijn ritje. Wil je het wat goedkoper houden, huur dan een fiets om het eiland rond te touren.

De koets als een taxi in Buyukada Istanbul door colm.mcmullan
De koets als een taxi in Buyukada Istanbul

Naast de ‘paardentaxistandplaats’ ligt het centrale plein van het eiland, met in het midden een kloktoren, gebouwd in 1923, het geboortejaar van de Turkse Republiek. Vanaf het plein kun je de omliggende straatjes met winkeltjes, terrasjes, en (vis) restaurantjes leuk verkennen. Ook de prachtige statige huizen die je over heel het eiland vindt zijn uniek en vaak al meer dan 100 jaar oud.

Bezoek ook zeker de Ayia Yorgi Kerk en het klooster boven op de ‘berg’ van het eiland. Het is een klein Grieks-orthodox kerkje met prachtige iconen. Vanaf dit punt heb je een spectaculair uitzicht over de eilanden.

Heybeliada

Heybeliada is een stuk kleiner dan Buyukada en nog stiller. Op het eiland is sinds 1973 de Hogeschool voor Mariniers gevestigd. Wees dus niet verbaasd als je overal studenten in blauwe kostuums voorbij ziet komen.

Heybeliada in Istanbul door SWISS
Heybeliada in Istanbul

Ook op dit eiland vind je schitterende oude panden en de paarden koetsjes. aan het pleintje van het eiland vind je de rode Grieks-orthodoxe St.-Nicolaaskerk, gebouwd in 1857. Vlak bij het plein woont Ismet Inönü, de voormalige president van Turkije.

Op Heybeliada kun je prima lange wandelingen maken. Via de haven loop je zo de ongerepte natuur in.

Verderop en dichter bij Istanbul liggen de nog kleinere eilandjes Burgazada en Kinaliada. Niet alle boten stoppen hier, dus minder toeristen, maar net zoveel zon en natuur.

Burgazada Istanbul door filiz kulan
Burgazada Istanbul

Meer informatie:

De Prinseneilanden liggen in de Zee van Marmara voor de Aziatische kust van Istanbul. De eilanden (in het Turks adalar ) Büyükada, Heybeliada, Burgazada, en Kinaliada zijn met veerboten eenvoudig te bereiken vanaf Sirkeci en Kabatas, pieren dicht bij het toeristische centrum Sultanahmet, in de oude stad van Istanbul, vlakbij de Galatabrug.

1 REACTIE

  1. Wij hebben vandaag en 4 jaar eerder een bezoek gebracht aan dit eiland en verbazen ons over de verpaupering van het eiland. Er wordt niets opgeruimd en de prachtige victoriaanse huizen zien er verwaarloosd uit, ook de omliggende tuinen zijn aan een opknapbeurt toe! Heel jammer, want het zou een sprookjesachtige alllure moeten kunnen uitstralen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!